Tuesday, December 4, 2012

:: Sofia's 2nd Birthday - Aquaria KLCC ::

Lanjutan dari post lepas, kitorang terus ke Aquaria KLCC... Nak celebrate birthday Sofia sebenarnya.. Lagipun selalunya Sofia dok tengok fish kat tv je kan, so we decided to bring her here for some exposure.. Not that she'll remember every species tapi better la dari dok terperuk kat rumah.. =p

Owh admission fees adalah seperti di bawah...

Aquaria KLCC entrance Fees (With MyKad / MyKid) 
Adult RM 35
Child RM 25
Senior Citizen RM 25

Waktu Operasi
Dibuka setiap hari dari Isnin-Jumaat (hari bekerja) 
Waktu Operasi 11:00-20:00  
Sabtu dan Ahad (hujung minggu), Cuti Umum & Cuti Sekolah 
Waktu Operasi 10:30-8:00  
Kemasukan Terakhir 
Kemasukan Terakhir untuk Aquaria ditutup pada 07:00 


Mula-mula masuk, you'll see piranha tank... Eiii scaryy okehh.....

:: Piranha ::
 
At first, Sofia was a bit afraid of the fish.. Ye la kawasan tu a bit dark and gloomy kan.. hehe.. tapi lama-lama baru die ok sikit.. For your information, kat aquaria nie dibahagikan kepada beberapa zone... 
 
 Touch Pool
(korang boleh sentuh horseshoe crab, spotted starfish and our gentle bamboo shark).. 

:: Starfish... ::
*Sofia macam geli je pegang starfish tu

********************************************************
 
The Electric Zone  
(ada Electric Eel, Electric Catfish and the Elephant-Nose Fish)

:: Electric Eel ::

**********************************************************
 
 The Stream  
(ada Alligator-Snapping Turtles, Giant Water-Rats and the Asian Small-Clawed Otters)

:: Otter ::
:: bergambar dengan otter ::

*******************************************************

Jewels of the Jungle  
(ada freshwater turtles, tarantulas, lizards and snakes, frog corner & insect section)



 :: Coatimundi ::
 
:: Cicak ape tah nama die ::

******************************************************

Flooded Forest  
(ada giant catfish and the Arapaima)

 :: Arapaima fish ::

:: Alligator gar fish ::

:: Aquarium nie sangat cantik... not sure ikan apa dalam tu ::
 ***********************************************************

The Coast 
(spotted Rays, Bamboo Sharks, Giant Horseshoe Crabs and Porcupine Fishes)

:: Porcupine fish ::

**************************************************************
 
Oceanarium
(ada Sand Tiger Sharks, Giant Stingrays, Green Turtles)

 :: Green Turtles ::



:: Jaws ::

:: Jaws ::

:: Ikan pari ::

:: View from a hole ::



*********************************************************

Discovery Zone  
( ada corals, jellyfish and seahorse)

:: Subhanallah.. cantik sgt jellyfish ni ::

:: Jellyfish ::

:: Seahorse ::

:: Hard and soft corals ::

and lastly kedai souvenir..



:: and presenting Yomiko =p ::
*birthday present untuk Sofia.

So kalau korang nak merasa macam mana hidup di dasar laut, sila la berkunjung ke Aquaria KLCC =p..

Aquaria KLCC Aquarium
Kuala Lumpur Convention Centre Complex,
Kuala Lumpur City Centre,
50088 Kuala Lumpur, Malaysia.

Getting There
*rujukan Aquaria KLCC
Dari Pusat Konvensyen Kuala Lumpur
Aquaria KLCC terletak di Concourse Level, yang boleh diakses dengan berjalan ke bawah dari pintu masuk utama Pusat Konvensyen Kuala Lumpur yang terletak di sepanjang Jalan Pinang.  

Dari Suria KLCC Shopping Centre 
Pelawat yang datang dari pusat membeli-belah boleh mengambil jalan melalui terowong yang bersambung dari peringkat rendah tanah Suria KLCC (sebelah Cold Storage) untuk Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Dari sini itu hanya 5 minit berjalan kaki melalui terowong yang ke Aquaria KLCC  

Dari Park yang KLCC 
Bagi mereka yang lebih suka satu pembukaan lebih indah, satu berjalan kaki pantas melalui Park yang KLCC menuju ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur akan membawa anda Entrance-Barat di mana anda akan detik-detik dari Aquaria KLCC.

Peta
*rujukan Aquaria KLCC

For more info sila layari Aquaria KLCC
 



2 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

lama dh tak pegi...

ashra said...

Bestkan sofia tgk fishhh...
Aku pun last gi,masa aleesya pun setahun lebih kot.masa tu die kurang hayati sket...

Kene repeat lagi nih..hehe