Friday, February 3, 2012

:: Muzium Angkatan Tentera ::

Dari Ostrich Farm, kitorang ke Muzium Angkatan Tentera... Aku suke pergi muzium nie.. This is my 2nd time here... Tapi sekarang dah tak berapa banyak kereta kebal macam dulu.. *Ke aku yang tak habis pusing kawasan nie?? Eheheh...  Anyway time kitorang datang tu kebetulan derang tengah buat pameran.. 

Jom layan gambar


Mula-mula masuk ke kawasan muzium nie, korang akan nampak Simbol Tugu Pahlawan yang mencatatkan nama-nama pejung tanah air yang gugur demi mempertahankan tanah air dari PENJAJAH.


Bergambar dulu di Tugu Pahlawan


Next naik keretapi pulak..

*berpeluh nak panjat weii..

:: P.E.A.C.E ::

:: Kuch kuch hota hai ::


Kemudian kitorang pergi ke tapak pameran yang terletak berhampiran. Di sini kami disambut oleh pegawai2 tentera yang dengan penuh bersemangatnya explain kat kitorang tentang pangkat2 dalam tentera darat, jenis2 baju yang wajib dipakai waktu attending certain ceremony, jenis2 senjata yang digunakan and boleh pegang sendiri senjata tu =p..

:: Senarai pangkat dalam tentera darat ::

:: Jenis2 bom :: 
*kalau tak silap

:: Pakaian keselamatan bagi pakar bom ::
*berat nie weii.. berpeluh abg yg kt dalam tu

*************************************************************

Aksi memegang senjata 

:: Abi ::

:: Zafirah ::
*abg army tu pun siap snap gambo adik aku nie..

:: Sha ::

:: Moi ::
*berat giler.. 17kg beb

:: Faiz ::

:: Dalila ::
*beratss yg teramat sampai tak larat nak angkat pun

:: Sofia =p :

Kitorang juga sempat melawat model kubu bawah tanah gerila Komunis (replika bagi terowong yang ada di Betong Thiland).. Terasa bagaikan dapat menghayati gambaran pergerakan bawah tanah dan kegiatan komunis di negara kita suatu masa dahulu. insaf sekejap.. Dalam terowong nie tercatat segala perjanjian damai  yang pernah  dimenterai antara pemimpin Tanah Melayu dengan parti Komunis.

:: Jalan masuk ke dalam tunnel ::

:: Replika bilik gerakan gerila komunis ::

Keluar je dari tunnel tu, kitorang nampak pesawat & jet pejuang..  
*sorry nama2 die aku tak tau la beb




Secara kesimpulan nyer muzium nie brings out the patriotism in me and keinsafan. Banyak sejarah negara boleh dipelajari di sini. Very informative & well displayed. Tempat yang harus dilawati.

6 comments:

ashra said...

bestnye..
aku yang asal keluarga tentera belum sampai lagi.keke

Aida said...

nice visit and good sharing :)..Nanti nak tanya yani la kalu nak coti2 malaysia :)

shark said...

nice picture :)

kak ijan said...

Yani, kak ijan sangat suka baju polka dot Zafirah tu.. hmmm :D

Iryani Noor said...

Ashra:
muehehehe... jom lepas ko abes pantang kite pegi PD =p..

********************************************

Aida:
hehe, boleh je =p..

*********************************************

Shark:
thanx babe..

********************************************

k.Ijan:
hmmmm kena beli satu nihh.. hehehe =p...

alyyani said...

korang kalau amik gmbr pegi gerai mamak pun rasa best je. ni pegi muzium sini, tgk dlm gmbr ni best je rasa. kitorg haritu lalu tu pandang sebelah mata je. menyesal tak singgah. huhu,,