Friday, December 30, 2011

:: Penang - Part 2b (Nasi Kandar Beratur + Hard Rock) ::

Lepas turun dari Bukit Bendera, haruslah mencari tempat dinner. Its either makan pasemboq or nasi kandar. Last2 kitorang decided untuk pekena Nasi Kandaq Beratur. Reach there around 9.30 but kena tunggu sebab kedai nie bukak pukul 10mlm...

 Nasi Kandaq Beratur???
Queue up???

Sesuai dengan nama yang diberi, harus la kena beratur panjang..

:: Dibuka pada pukul 10pm ::


:: Pukul 9.45pm, line dah panjang mcm nie...::


:: Time sampai nie, kedai yg berjualan sebelum pukul 10pm baru nak packing2 barang derang ::

Sementara tunggi daddy beratur, Sofia main2 dengan member yang die baru jumpa kat situ..

:: Hello, nama kite Sopia, nama awak?? ::

:: Main cak-cak ngan mummy ::

:: Berlari-lari di depan masjid kapitan ::

:: Lambat nyer.. Bile boleh makan nie mummy?? ::

:: Meja2 yang dah siap di set-up ::

:: Pukul 10.15pm, line dah semakin panjang ke belakang ::

:: yeah finally dah sampai depan ::

:: Pilih.. pilih.. nak lauk ape ::

Total time lost (beratur)
1jam

Total  time makan:
20min

Mueheheheh, giler kebuluq lapaq weiii.... Gambo makanan pun xsempat snap.. Bayangkanla pukul 9.30 pm sampai kedai tu, pukul 10.30 pm baru dapat makan... Nasib baik sedap... Tapi kalu korang tanya nak makan lagi kat situ ke tak, jawapan aku TAK KOT.. Akak tak sanggup nak tunggu lama2.. Yang penting kitorang dah dapat makan kat salah satu MUST-EAT-PLACE-IN-PENANG =p.. ngehehehehhe...

Food Rating 7.5/10
Kebersihan 8.0/10 (jauh lebih bersih dari Line Clear)

Location:
Nasi Kandar Beratur
98 Jalan Masjid Kapitan Keling,
10200 Penang, Malaysia.
(sebelah Masjid Kapitan Keling)

Opening Hours:
10.00pm - until the food sold out!

***************************************************************

Next kitorang ke Hard Rock Hotel @ Bt Ferrighi..
*hanya untuk bergambar


:: Peace ::

:: Suke lampu die ::



Thursday, December 29, 2011

:: Penang - Part 2a (Bukit Bendera) ::

On the second day, lepas settle activity bengkel, kitorang ke Bukit Bendera (BB) pula. Konon2 nyer nak kejar sunset tapi memandangkan jalan kat Penang tu tersangatlah jem, we reach BB around 7pm.. Waaaaaa melepas mak nak feeling2 romantica de amor dengan En Hubby. Kalau ikut hati malas nak naik dah, tapi sebab hubby dah purchase tiket tengah hari tu, so naik la jugak..

:: Time mummy sibuk berbengkel, Sofia pegi beli tiket with daddy & mak ngah ::
:: Yayyyyy... dah beli tiket ::

 :: Gambar lama ::


 :: With mak ngah ::

:: With daddy ::

:: Beratur dulu sebelum naik ::

:: Dah dalam train ::

To reach the top, it takes around 7 min via train *sangat laju hokeh compared train yang lama. Berdengung  telinga aku.. BTW kalau tak silap aku, kalau naik pakai  train lama, it takes around 30 min untuk reach the top...


:: Dah sampai atas ::
:: Nice view + angin yang sepoi2 bahasa ::

 :: Tram (1923-1977) yang mengambil masa 45min untuk ke puncak ::

 :: Siap ada class lagi ::

Then disebabkan malas nak berjalan, kitorang sewa buggy untuk keliling kawasan tu... RM30/ride (siap ada tour guide =p).. Tapi memandangkan hari dah gelap, tak banyak benda yang boleh nampak or capture.. Based on cerita tour guide  tu, ada 500 keluarga yang duduk atas Bukit Bendera nie and rumah2 yang ada kat sana dah lebih 3 generasi.. Ada juga yang dah bertukar hakmilik, and owner yang baru sekali-sekala je balik sana.

:: Clockwise from right top: Post box merah zaman kolonial British, rumah2 di sekitar BB  ::

 :: Time nie menahan sejuk ::

:: Breathtaking view ::

 :: Aighttt, its time to go home ::

Last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

=p
 :: Lil Sofia ::

 :: Ala Sofia nie, xleh tengok mummy ngan daddy nak manja2 sikit ::

 :: Nor a.k.a mak ngah ::

:: Mummy & Sofia ::

So untuk keterangan lanjut mengenai Bukit Bendara, you all leh la lawat Website ni..


Train Schadule
Weekdays :
6.30a.m - 8p.m (last train from top station)
Weekends/Public Holidays & School Holidays :
6.30a.m - 10p.m (last train from top station)

 The Ticketing counter at the Bottom Station will be closed at :
 Weekdays :
7.00 p.m.
Weekends/Public Holidays & School Holidays :

Contact Details

PERBADANAN BUKIT
BENDERA PULAU PINANG
JALAN STESEN BUKIT BENDERA,
AYER ITAM
11500 PULAU PINANG

Tel: 04-8288880
04-8288839
04-8288861
Fax: 04-8288862


The Penang Hill Funicular Train will be closed for its annual system maintenance from 9th – 15th January 2012.



:: Penang - Part 1 ::

Last two weeks ago, my office buat Bengkel MPK & FM at Naza Talyya Tg Bungah, Penang... So on the 1st night, after upacara perasmian bengkel kitorang jalan2@ Bt Ferringhi (15 min drive dr hotel ).. Luckily kedai2 still belum tutup lagi time kitorang sampai. Kat sini tak macam uptown kat KL yang tutup pukul 3am. Kedai2 kat sini selalu nyer tutup around pukul 12 malam, and if hujan  normally derang akan closed lagi awal dari tu.



Tengah berjalan tu tibe2 ada akak nie ajak buat reflexology.. RM45 for 2 person. Harga tu untuk 30min foot session. Then my SIL, Nor try nego, kot2 leh dapat murah lagi..  At last akak tu setuju RM60 for 3 person.. Hehehe...

:: Nie la tempat kitorang buat foot reflexology tu.. Desire.. ::

:: Terpaksa umpan Sofia dengar lagi Aci Aci Buka Pintu =p ::

:: Nasib baik Sofia ok sepanjang 30min tu ::

:: Si kecik nie pun nak urut jugak.. Siba baik akak tu layan je =p ::

Fuh lepas kena urut tapak kaki tu, badan rasa ringan.. Sedap woo.. Rasa macam nak berurut lagi je.. *Tapi kang ade gak anak aku ngarok dalam kedai tu kan.. hehehe.. 

Lepas berurut tu kitorang tengok banyak kedai yang dah tutup tapi kitorang nak jugak pusing2 kat situ sebab nak cari CD Korea.. Banyak kedai tak jual CD Korea and last2 kitorang jumpe satu kedai kat area parking lot.. Kedai tu satu je yang ada jual.. Citer2 baru lak tu.. Hiiiiiiiii suke.. *tapi sampai sekarang tak sempat nak layan CD2 tu

:: Cantik lampu2 kat sini ::

:: A happy customer face =p ::

Aight tamat part 1.. =p

Wednesday, December 28, 2011

:: Wordless Wednesday v.9 ::

Pstttt....
Nasib baik pak guard tak nampak
Kalu tak mesti kena halau =p



Friday, December 23, 2011

:: Teaser @ Bukit Bendera ::



Amacam???
Pandai tak Sopia berposing??
=p