Thursday, July 28, 2011

:: Black Pepper Meat Puff ::

Autopublish entry
Kali nie terasa nak makan black paper meat puff pula.. Tapi untuk pastry, aku tukar ke paratha pula sebab less fat =p (still menggunakan brand Kawan). Yang aku perasan, bila guna parataha, puff nie lebih crunchy tapi  bentuk die kurang gebu.

 
:: Susunan agak berterabur sebab xder mood nak susun cantik2.. Haha ::

Bahan-bahan
  •  1 peket paratha (brand Kawan)
  • 1 biji kuning telur untuk sapuan

Untuk Inti
  • 500 g daging cincang - perap dengan sos lada hitam semalaman.. (Aii guna jenama Puteri) 
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus 
  • 2 biji kentang - potong dadu 
  • 2 hiris halia - ditumbuk halus 
  • 2 labu bawang besar - potong dadu   
  • 3 sudu sos tiram
  • sedikit kicap  
  • garam & gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis 
  • sedikit parutan keju *optional
    Cara penyediaan Inti

    1. Tumis bawang putih & halia hingga naik bau.
    2. Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata. Masukkan air separas kentang, daging, sos tiram dan kicap. Masak hingga pekat atau hampir kering.
    3. Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat. Gaul rata dan angkat. If suka, boleh masukkan sedikit parutan keju.. Sejukkan.
    4.  Then letakkan inti ke dalam paratha.Sapukan telur di atas puff yang dah sedia untuk dibakar.
    5. Bakar puff pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga kuning keemasan. Keluarkan puff dr oven dan sejukkan.
     Inti
     
    :: Inti black paper meat ::

    Untuk lipat puff ala-ala croissant, aku refer kat My Resipi posted by Alma. Memandangkan mini crossant nie untuk Sofia, so for filling, aku isi blueberry. Do excused my croissant aku yang comot kurang chomel itiew..Aii kan budak baru belajar =p..

    #1 . Potong paratha agar dapat bentuk segitiga


    #2. Letak filling ditengah2



    #3. Gulung ke sudut atas. Siap gulung, bengkok/sengetkn dua2 hujung


    and hasil nyer
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    TADA...

    :: Puff yang dah siap di bakar ::

    :: Satu nie je yang jadi, yang lain semua kembung kat tengah sebab terlebih inti. Hehe ::

    :: Makan sambil tengok tv ::



    :: En Suami tersenyum dalam keterpaksaan.. Miahahah ::

    Wednesday, July 27, 2011

    :: Another Attempt On Red Velvet ::

    Autopublish entry
    Dari last two weeks mak aku asyik sebut2 je pasal Red Velvet nih... Die cakap adik aku , Faiz nak makan, tapi aku tau mak aku yang mengidam sebenor nyer.. Miahahah... So bahan2 mentah die sediakan, aku just tolong bake kan kek nie untuk die.. Tapi kali nie aku adjust sket resepi die sebab yang  haritu punyer a bit manis.. For recipe leh refer Joyofbaking

    For topping pun aku kasi adjust sikit.. Aku perah lemon untuk rasa masam2 sikit.. So tak de la muak sangatkan.. Actually ada a few recipe on how to make the frosting..

    #1 (aku pakai yang nie tapi aku letak1 teaspoon lemon juice)

    227 gram cream cheese Philadelphia
    227 gram mascarpone
    1 tsp esen vanilla
    1 cawan gula ising
    360 ml whipped cream


    #2
    2 spoon butter softened
    1/2 cup cream cheese, softened
    1/2 teaspoon vanilla
    1 teaspoon grated lemon (kulit)
    1 teaspoon lemon juice
    1 cup icing sugar



     :: Bahan-bahan kek ::



    Tak lupa untuk adek ku yang duduk kat Putrajaya tu.. Aku buat cupcake untuk derang.. Sorry la terpenyek sket topping die.. Hehe..


    Tuesday, July 26, 2011

    :: Floria 2011, Putrajaya ::

    Autopublish entry
    Even though citer nie dah sedikit basi, tapi aku still nak hapdate gk.. Hehehe.. went to Floria on the last day it was held, 17 Julai 2011. Actually Ham & Eliz ajak pergi sana hari Sabtu malam tapi disebabkan Farid kerja so terpaksa la duduk diam2 kat rumah =p. Tiba2 pagi Ahad tu mama ajak lepak kat rumah adik aku, Ya @Precinct 17.. Die cakap petang tu leh la pergi Floria =p...

    Kitorang sampai @parking lot around 5pm.. Time tu orang dah start ramai. Nasib baik jumpa parking. Sangat panas okeh Putrajaya waktu petang.. Bunga pun dah start nak layu.. Hehehe. Anyway malas nak taip panjang2, just tengok2 gambo je la ekk..




















    :: Sorry For Neglecting You Dear Blog ::

    These few weeks I had been busy with work..
    Asyik berulang ke Penang je...
    13/7 -  Audit Teknikal Sg Muda
    19/7-20/7 - Site meeting Sg Muda
    26/7 - Dialog on FAO Studies @Penang

    Harini ada seminar on pengambilan tanah @ Concord Hotel, Shah Alam. Esok pula I'll be attending  another seminar in Penang.. Adeh letih...So lepas nih entry2 ku will be auto publish... See u guys soon.. Daaa....

    Monday, July 25, 2011

    :: Tefal Warehouse With My Besties ::

    Last Friday me & my besties went to Tefal Warehouse sale @ Ampang Point. I nearly canceled our date as meeting habis pukul 1pm, macam malas la nak ke sana sebab dah lambatkan. Comfirm orang pun ramai kat warehouse tu (patut nyer dah janji ngan derang nak kuar ofis kul 12.. waaaaa). But Osya insist suruh aku datang sana gak. Ok la ok la... Reach there around 1.30pm camtu, terus hunting for periuk idaman.. Hehehe...

    Sorry pic warehouse tu lupe nak amik but all I can say is barang2 die way much cheaper dari Sogo/Carefour/Jusco dan yang sewaktu dengan nyer.. Mana tak nyer periuk harga RM250++ leh dapat RM120.. Pan harga RM150, leh dapat RM50.. Pressure cooker dari RM450++ turun RM230. Rata2 harga dalam RM30 to RM150.. Huhuhu banyak saving tu, cuma ada la defect sikit ie bengkok but still in a good condition and kena pandai pilih la.

    :: Yaya & Eliz ::

    :: With Osya ::

    Lepas penat bershopping, terus cari tempat makan as perut masing2 dah start berkeroncong.. Hehehe. Malas nak makan heavy2, so makan roti je la @ Delifrance.


    :: With my besties ::
     :: Osya's Chicken Black Papper Croissant ::
     :: My Seafood Croissant ::
    :: Yaya's Tuna Croissant::

    :: Eliz's Lasagna :: 

    Time tengah makan tu, tibe2 ada 2 mak cik datang kat kitorang:
    M.Cik : Dik mana adik beli barang Tefal nie ye??
    Osya : Kat tingat 1 mak cik
    M.Cik : Tengok ye ye korang memborong banyak
    Kitorang : =p


    :: Ini lah hasil rembatan kitorang.. Banyak ekk =p ::

    Maghrib tu aku terima SMS from Osya
    " Syoknyer memasak dengan Tefal =p "
    Hahaha.. hover tau 
    =p



    P/s: Jumaat nie nak p mana lak weii?? Jalan TAR?? =p


    Friday, July 22, 2011

    :: Windu Nak Tengok Ketak2 Ditangan Nyer ::

    Grrrrrr....
    Rindu nak tengok time die montel dulu..
    Sekarang dah semakin susut...

    DSC_2453
    :: Sofia @8mnth ::

    Thursday, July 21, 2011

    :: Telur Bungkus Ku Yang Tidak Terbungkus =p. ::

    Juadah simple untuk berbuka puasa....
    :: telur separuh bungkus =p ::

    :: Sambal goreng tempe + ikan bilis ::