Tuesday, May 31, 2011

:: Program Masak-masak ::

Sabtu
Went to Klang for K.Long Ina's reception with Osya, Dalila & Sofia.. *En Suami attend wedding member die kat Taiping. As usual, the food sangat sedap, theme colour pon sangan schweet.. Purple biru gituu... Tak sempat nak jumpa Yaya as kitorang sampai lambat... Jalan jem sebab hujan lebat... Anyway Selamat Pengantin baru to K.Long & hubby =p... Moga berkekalan hingga anak cucu =p. *gambar pengantin pon aku lupe nak snap..

On the way back, singgah Giant. Petang tu aku & Osya ada program masak2. Kitorang nak buat kek batik.. Hehehe.. Malang nyer memandangkan Sofia tak nak tido and dok mengekor aku keluar masuk dapur, so terpaksa la tunggu Abi balik dulu. For dinner, Osya masak kuey teow goreng. *Sori arr Osya, patut nyer tuan rumah yang sediakan makanan untuk tetamu, nie ko plak yang kena masuk dapur.. Kekekeke. Actually time UTM dulu, Osya nie memang chef rumah sewa kitorang. Sebab nyer, die paling rajin memasak. Memang cekap la kat dapur. *kalu nak harap aku memang terhegeh2 la.

So at 8pm lepas Abi balik baru la kitorang start buat kek batik.. Siap buat dua adunan, satu untuk aku, satu untuk Osya bawak balik. Sofia macam biasa la, busy body, nak jugak jenguk2 kitorang kat dapur tapi Abi tahan die tengok tv sama2.. Ehehehhe... Husband Osya, Jai sampai kat rumah kitorang dalam kul 9pm.. Pas makan, kitorang layan citer Kongsi & Cun pulak... Bile tengok jam dah pukul 1am. Last2 malam tu Osya & Jai bermalam kat rumah aku.. Heheheh....


Ahad
Kitorang ke Zoo Negara. Will update later k =p..

:: From KL to Johore With Lurve ::

1. Alia Sofia

Jangan nottie2 ye Sopia...
Dengar cakap atuk & nenek
Mwuahhh.. mummy lurve u..


2. Macaroon

Someone teringin nak makan macaroon.. Hehehe.
Buat K.Nur , hope you'll like it =p..

Monday, May 30, 2011

:: Sofia Yang Cheeky ::

Suke sangat dengan gambar nih..
Sebab Sofia nampak sangat cheeky


Friday, May 27, 2011

:: That Little Gerai in AU5 ::

1st time : Tutup
2nd time :Ramai sangat orang
3rd time: Tutup
4th time : Finally dapat pun makan kat sini
*sebelum datang siap tanya kat owner die dlm Facebook, "Kedai buka tak malam nie??"

Again, thanx to K.Aishah for blogging about this gerai. Tak sangka kat area AU5, Keramat ada kedai nie. Pada hal boleh kata tiap2 hari aku lalu jalan nie, tapi tak pernah perasan.. Hehehe... Maybe tuan kedai perlu buat banner yang lebih besar so orang nampak *just my 2cent.. For those yang suka makan western, kedai nie memang recommended sangat. Food die best and harga die sangat berpatutan.

:: That Little Gerai ::

Jom tengok menu dulu

While waiting for our food to arrived, kitorang makan mash potato dulu. Actually ku order mash potato tu untuk Sofia. Heheheh... Kitorang minta akak tu asingkan gravy dengan potato tu. Kang ade gak anak aku tak tido malam sebab panas badan. Anyway gravy die memang sedap.

:: Mash potato + black paper gravy ::


So, for Abi, he ordered Olio Special served with grill salmon. Harga die, RM 24.50. Puas hati dengan salmon tu. Isi die memang tebal & sedap, Sofia pun makan tak berhenti and memang terasa la black paper kat ikan tu.

:: Olio Special ::

:: Ngehehehe.... tebalkan isi die ::

:: Nak lagi daddy.. nak lagi ::

For me, I ordered Big Ass burger... Mula-mula sampai aku dah telan air liur, "Aisey, leh abes ke nih??".. Sangat big portion and Big Ass nih lagi tinggi dari burger big mac hokeh.. Hehehe.

:: My Bis Ass burger @ RM8.90 ::

:: Gile tebalkan daging burger die ::
*Sila la terliur tengok daging burger yang setebal 1inci tu. Memang marbeles...

:: Muka orang puas hati dapat makan free ::

:: Selera betul Sofia makan fries tu ::

Everything was superb until Sofia buat 'pancake' kat situ.. Aiyohhhhh ko ni Sofia, potong betul la. Terpaksa la kitorang abeskan makanan secepat mungkin sebab member tu dah tak senang duduk. Anyway, korang kena try makan kat sini.. Tak rugi beb..

That Little Gerai
Jalan AU5D/1
Lembah Keramat, KL
012 332 0416

How to get there:
From MRR2, exit Taman Permata, you'll see Giant on your right. Go straight. Pass two bums and make a right at the simpang tiga. You'll see Syed Bistro and lots of gerai on your right. They are at the end of it with a blue awning.

Last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Aku happy =p
Burrppp.. Alhamdulillah =p
*Tido sambil tersenyum & malam tu Sofia kentut dengan hebat sekali... Nie mesti sebab makan banyak black paper.. Hahaha...

P/s : Next time aku nak try lasagna die lak.. nyumm

Thursday, May 26, 2011

:: Jom Berendam ::

Sabtu lepas, kitorang balik Bt Pahat as Abi ada kerja di Kulai. Seperti biasa, aktiviti Sofia di kampung harus lah naik beskal. Kali nie atuk yang jadi mangsa. Habis ke hulu ke hilir die bawak Sofia.. Ekekekke...

Yang geram tu, time makan pun nak naik beskal. So what we do is every 2 kali pusingan, Abi akan singgah depan porch rumah and aku akan suapkan 3-4 sudu. Haisyh macam tu skali. *Tak pe la, anak punyer pasal, layankan je...

Selain naik beskal, Sofia have found a new activity
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TADAAAA....
Nie ler activity terbaru Sofia

:: Berendam dalam besen atuk ::

Yang kelakar nyer, Sofia takut nak duduk dalam besen tu, so die mencangkung hokehh.. Heheheh.. Nenek die lak risau kalau-kalau Sofia poo-poo dalam besen tu.. *nasib baik tak =p. Macam-macam aksi die buat dalam tu, kejap bangun, kejap mencangkung, tepuk2 air, main simbah2 kat sapa2 yang duduk dekat ngan die. Pastu time nak keluarkan die punye la susah, mengamuk2 macam hape... Ngahahaha... Nanti-nanti kite main lagi ekk Sopia.

:: Kejap pusing depan ::

:: Kejap pusing ke kiri ::

:: Pastu main tepuk2 air ::

Apa pun yang die buat, really puts a smile on our face...
Sofia.. Sofia

:: Nanti-nanti Ekk ::

Sorry,
2-3 hari nie tuan rumah agak busy
21 & 22 May : Balik Bt Pahat
23 & 24 May : Site Meeting @ Sg Petani
25 May : Audit 5s
Nanti2 I update ekk



Sunday, May 22, 2011

:: Tragedi Tanah Runtuh Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat ::


Al-Fatihah kepada mangsa tragedi tanah runtuh yang menimpa rumah anak-anak yatim di Hulu Langat, awal petang semalam. Kejadian pada pukul 2.30 petang semalam itu mengakibatkan 25 orang terdiri daripada penghuni, warden dan kakitangan rumah anak yatim itu tertimbus. 16 orang ditemui mati manakala sembilan yang lain cedera, tiga daripadanya kritikal. Sungguh sebak & syahdu menyaksikan sorotan peristiwa tanah runtuh tersebut.


Adapun hadis-hadis Rasulullah s.a.w yang berkenaan dengan masalah golongan yang meninggal dalam keadaan syahid banyak dijumpai diantaranya adalah sebagai berikut:

1. Rasulullah bersabda:
"Barangsiapa yang terbunuh kerana membela hartanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela agamanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela dirinya, ia syahid. Dan terbunuh kerana membela keluarganya, ia syahid." (Hadis Riwayat Ahmad(1565), Tirmidzi(1341), An Nasa’I(4026), Abu Daud(4142))
2. Dari Abu Hurairah r.a. Rasulullah bersabda:
"Apa menurut kalian tentang orang yang mati syahid?" Mereka menjawab: "Wahai Rasulullah, mati syahid adalah buat mereka yang dibunuh fisabilillah." Rasulullah bersabda: "Jika demikian saja, maka syuhada umatku sedikit." Mereka bertanya: "Lalu, siapa mereka Ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Barangsiapa dibunuh dijalan Allah itulah Syahid, dan barangsiapa mati fisabilillah itulah syahid, yang mati kerana thaun (sejenis penyakit lepra) maka dia syahid, dan siapa yang mati kerana sakit perut dia syahid." (Hadis Riwayat Muslim(3539))
Golongan tersebut adalah:
1) Mati akibat sakit perut
orang yang meninggal dunia kerana sakit perut. sakit perut termasuk wanita yang hamil dan meninggal disebabkan kehamilannya. kesakitan perut dalam syariah iaitu mulai dari bawah leher sampai di atas faraj. maka usus, jantung dan paru-paru, semua itu termasuk penyakit perut. mereka yang mati kerana sakit tersebut termasuk dalam golongan mati syahid.

2) Mati kerana wabak taun
wabak taun adalah wabak penyakit demam yang menyerang sesebuah negara dan ribuan rakyat di negara tersebut mati. kalau wabak taun menyerang, akan kelihatan jenazah bergelimpangan di jalanan. Rasullah SAW menyifatkan mereka itu mati syahid.

3) Mati lemas/tenggelam/terbakar
maksudnya syahid yang dirinya tidak dihisab oleh Allah SWT. umpamanya mereka ini mati seolah-olah dibunuh oleh keadaan, bukan disengajakan atau wafat dalam keadaan sihat walafiat kemudian terlantar di katil disebabkan sakit yang terdapat di perut atau kerana terbakar, kerana tenggelam dan kerana terkena runtuhan tanah.

4) Terbunuh oleh alam
disebabkan oleh bencana alam seperti gempa bumi, banjir, ribut taufan, puting beliung dan seumpamanya yang bukanlah sesuatu yang disengajakan. ia datang tanpa diundang.

5) Berjihad fi sabilillah
mereka yang terkorban kerana peperangan untuk menegakkan keagungan agam Islam.

Orang-orang yang termasuk golongan yang meninggal dalam keadaan syahid telah dijelaskan dalam dalam Al-Quran dan hadis, adalah sebagai berikut:
"Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki;

(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

Mereka bergembira dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang yang beriman. (Surah Ali ‘Imran:169-171)

Foto-foto yang sungguh menyayat hati
scource Bloglist M'sia



Al-fatihah..

Thursday, May 19, 2011

:: Sofia ke Taman Metropolitan, Kepong Lagi ::


Hi kawan-kawan, ape aktiviti korang on Wesak Day?? Mummy & Daddy bawak Sofia jalan-jalan @ Taman Metropolitan, Kepong. Best tau.. Sebab ape???

1. Dapat berlari ke sana sini


2. Dapat main beskal


3. Daddy dapat exercise


4. Dapat tengok pengantin baru =p

*identiti pengantin terpaksa dirahsiakan bagi tujuan privacy

Last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

5. Dapat makan ice cream.. yeahhh

:: Ice cream mummy ::

:: Ngehehehhe best best ::
*ok tipu.. ini hanya lah gambar hiasan

Yang sebenarnya daddy suapkan sikit-sikit je. Daddy cakap Sofia tak boleh makan ice cream banyak2.. Nanti gigi rosak =p



Wednesday, May 18, 2011

:: Bye.. bye My Swipe Card ::

Urghhhh stress...
Canner la swipe card leh jatuh dalam lubang toilet..
Kalu toilet rumah leh gak korek..
Tapi nie toilet opis...
Euuwww tak lalu akak..
Sudah nyer, Sadaqallahul 'Azim..
Tamat la riwayat swipe card ku..
Pasni canner nk masuk opish?

Monday, May 16, 2011

:: Aleesya's Birthday Party.. ::

We really had fun at Aleesya's birthday bash yesterday... Happy 2nd birthday dear.. Punya la semangat nak berparty sampai kitorang orang yang 1st to arrived at Ash house =p.. Ngehehehe... *tolak family Enn & member ko yang bakar ayam tu ye.

So party nie brkonsepkan Sponge bob *sebab Aleesya tau character cartoon nie, dari kek sampai ke deco semua gambar cartoon tu. The food was superb... Ada mee hoon, ayam bakar, karipap, tit bits.. *aku suke la ayam bako tu.. Nasib baik ko tapaukan untuk aku.. ngahahah...

:: The backdrop ::

:: Sponge bob cake ::

:: Sponge bob cuppies ::

:: Balloons ::

:: Hiasan dinding ::

:: Awuhh chomelll nyer b'day gurl ::

Lepas makan, harus la upacara memotong kek =p..

Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday to Ica
Happy Birthday to You



:: Pandai Aleesya tiup lilin... ::

:: Sofia la yang paling kuat skali nyanyi lagu b'day ::
*ok tipu =p... die pandai tepuk tangan je

:: Farisya tengah practice nyanyi lagu b'day ::
*next month b'day die pulak

Sofia bukan main seronok lagi time party nie. Ye la skali sekala dapat bersosial dengan member2 yang sebahasa "baby talk" die tu.. Hehehe.. Habis semua benda die nak usik. *mentang2 baru dapat kaki.

:: Sibuk nak tarik belon ::

:: Hmmm.. nak cucuk sapa ekk ?? ::

:: Berlari ke sana sini sampai comot ::

:: Lilit belon tu kat badan die ::

:: Kawan baru Sofia.. Nama die Man ::

Sebelum balik, haruslah bergambar dengan tuan rumah

:: Ina, Ashra & Me ::

:: Tuan rumah & birthday gurl ::

:: Ina, Fairuz & Farisya ::

:: My sweet family ::

:: TQ tuan rumah.. lain kali jemput kitorg lagi yer =p ::

Last but not least

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

:: Belon.. belon.. sapa nak beli belon ::