Thursday, December 29, 2011

:: Penang - Part 2a (Bukit Bendera) ::

On the second day, lepas settle activity bengkel, kitorang ke Bukit Bendera (BB) pula. Konon2 nyer nak kejar sunset tapi memandangkan jalan kat Penang tu tersangatlah jem, we reach BB around 7pm.. Waaaaaa melepas mak nak feeling2 romantica de amor dengan En Hubby. Kalau ikut hati malas nak naik dah, tapi sebab hubby dah purchase tiket tengah hari tu, so naik la jugak..

:: Time mummy sibuk berbengkel, Sofia pegi beli tiket with daddy & mak ngah ::
:: Yayyyyy... dah beli tiket ::

 :: Gambar lama ::


 :: With mak ngah ::

:: With daddy ::

:: Beratur dulu sebelum naik ::

:: Dah dalam train ::

To reach the top, it takes around 7 min via train *sangat laju hokeh compared train yang lama. Berdengung  telinga aku.. BTW kalau tak silap aku, kalau naik pakai  train lama, it takes around 30 min untuk reach the top...


:: Dah sampai atas ::
:: Nice view + angin yang sepoi2 bahasa ::

 :: Tram (1923-1977) yang mengambil masa 45min untuk ke puncak ::

 :: Siap ada class lagi ::

Then disebabkan malas nak berjalan, kitorang sewa buggy untuk keliling kawasan tu... RM30/ride (siap ada tour guide =p).. Tapi memandangkan hari dah gelap, tak banyak benda yang boleh nampak or capture.. Based on cerita tour guide  tu, ada 500 keluarga yang duduk atas Bukit Bendera nie and rumah2 yang ada kat sana dah lebih 3 generasi.. Ada juga yang dah bertukar hakmilik, and owner yang baru sekali-sekala je balik sana.

:: Clockwise from right top: Post box merah zaman kolonial British, rumah2 di sekitar BB  ::

 :: Time nie menahan sejuk ::

:: Breathtaking view ::

 :: Aighttt, its time to go home ::

Last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

=p
 :: Lil Sofia ::

 :: Ala Sofia nie, xleh tengok mummy ngan daddy nak manja2 sikit ::

 :: Nor a.k.a mak ngah ::

:: Mummy & Sofia ::

So untuk keterangan lanjut mengenai Bukit Bendara, you all leh la lawat Website ni..


Train Schadule
Weekdays :
6.30a.m - 8p.m (last train from top station)
Weekends/Public Holidays & School Holidays :
6.30a.m - 10p.m (last train from top station)

 The Ticketing counter at the Bottom Station will be closed at :
 Weekdays :
7.00 p.m.
Weekends/Public Holidays & School Holidays :

Contact Details

PERBADANAN BUKIT
BENDERA PULAU PINANG
JALAN STESEN BUKIT BENDERA,
AYER ITAM
11500 PULAU PINANG

Tel: 04-8288880
04-8288839
04-8288861
Fax: 04-8288862


The Penang Hill Funicular Train will be closed for its annual system maintenance from 9th – 15th January 2012.



2 comments:

shark said...

best..org penang cam sy harus dah naik dulu bukit bendera tu ;p

ashra said...

cantik2 gambo korang =) aku belum smpi lagi ke BB..
plan gaks dgn en,next year ada rezki nak ke penang laks..
selatan da abes jelajah da..
(eh..N9 aku belum..muahaha)