Tuesday, November 22, 2011

:: Resepi Tiramisu ::


Aight meh aku share macam mana nak buat tiramisu nie.. Sangat simple sebenarnyer (30min dah siap) and bahan2 yang diperlukan pun senang nak cari. Pastu tak perlu nak membakar bagai.. Bila dah susun cantik2, terus masuk dalam fridge je =p

Tiramisu
*source Mama Tisya

Bahan-bahan :

1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

*If korang tak suka nescafe and nak tukar dengan milo or mocha or cappucino pun boleh.. If nk pekat, letak la banyak.... Terpulang pada selera masing2... Biskut tiramisu tu boleh ditukar ngan kek span perisa coffee...

Cara-cara :

  1. Bancuh nescafe dengan satu cawan air panas....ketepikan dahulu
  2. Pukul gula + cream cheese + whipping cream sampai kembang.. ketepikan dahulu
  3. Celup biskut ke dalam air nescafe & susun dlm bekas kaca
  4. Sapukan adunan cream + cheese tadi atas biskut.
  5. Tabur serbuk koko pastu ulang step 3 & 4
  6. Tutup dgn aluminium foil and sejukkn dlm fridge semalaman
  7. Hiaskan dengan serbuk koko bila time nk mkn
In case korang wondering macam mana rupa biskut tiramisu nie, nie la biskut nyer:

:: Biskut lady finger @ biskut tiramisu ::
*aku beli kat kedai Bagus @ RM9.30


:: Pandangan dari atas ::

:: Pandangan sisi ::

Aight selamat mencuba =p

9 comments:

alyyani said...

rahsia : serious tak tau cmne rasa tiramisu tuh. tp nmpk menggiurkan! :D

Cho Zila said...

suka makan tiramisu tapi tak pernah cuba ... dulu susah nak dapat bahankan alasan belaka...

SSfatihah said...

nmpk sedapla sis... :)

ashra said...

nampak sonang ni..
ni nak cuba nih..terasa nak makan sebenarnya..
tapi tggu mood datang dulu nak buat nih =p

aritu baru nampak kat SR tiramisu.nak beli da..skali tgk kek ada baru,lupa laks namanya (cheesy laa..),terus lupakan tiramisu..uhukk..

Moro For Tomorrow said...

aku nak buat ni aritu, skali tak jumpe lak biskut ni kat Giant. kene pi carik kat cold storage etc. will try la next week. nampak sodapppp

-azzamoro-

mama tisya said...

nk repeat buat lg cz ada balance ladyfinger..yum2

Iryani Noor said...

Alyya:
canner nk explain rasa die ekk.. ada rasa coffee + lelemak gitu.. ehehehhe =p..

***********************************************

Cho Zila:
hehe betul tu, dulu susah nk dpt bahan2 die.. bkn kt smer kedai ada jual.. =p.. tp sekarang dh senang, so leh la buat sendri.. =p

*************************************************

SSfatihah:
mmg sedap.. try la..

**********************************************

Ashra:
try la beb.. mmg senang sesangat.. pastu xyah nk bakar, terus msk fridge je.. ngehehehe...

aku kalu msk SR mmg terus carik yg cheesy2 die.. xkire la kek ape2 pon.. sbb tu mmg specialty derang =p

************************************************

Azza:
kt kedai Bagus ada beb.. cold storage tak sure pulak.. tp kalu brg pelik2 nie mmg CS ada jual =p...

*************************************************

MAma Tisya:
hehe tu la kalu sekali buat mmg berbaki kn biskut die.. anyway thanx for sharing the recipe =p..

kak ijan said...

Tiramisu... kak ijan rasa ni dessert yang kategri romantik. haha... kat sini takde jual pulak ladyfingers tu. teringin gak nak buat.

Anonymous said...

kpd sape yg nak carik biskut ladyfingers tu kt Cold Storage ade jual..RM9.69