Friday, November 11, 2011

:: Happy 11.11.11 & Sofia's 19month Milestone ::

Hello peeps, Happy friday.. Cantik tarikh harini kan.. 11.11.11.. Comfirm ramai yang kawin harini, so congratsss ye buat pengantin2 baru.. Owh yeah, congrats also to Hadzareena on your new born.. Pandai anak ko pilih tarikh nak keluarkan.. Heheheh...  

Anyway, dah agak lama aku tak tulis milestone Sofiakan... 
  • sudah pandai cakap mummy & daddy waktu 1thn 5mnth
  • dah pandai main "sep..sep..sep.. tom..tom..tom.." ahahaha cute sgt
  • sudah pandai berjoget mengalahkan J Lo.. awuhhh
  • dah pandai makan pakai fork & spoon *tapi berterabur jugak
  • tiap2 malam die dah pandai minta urutkan kaki & tangan die =p
  • dah tau iron/cerek tu panas.. Die akan sebut 'hot.. hot'
  • sudah pandai mengigit org.. *huh bahaya nihh
  • dah pandai mintak makan tutty frutti & vitagen...
  • vocabulary dah makin banyak 
  • dah pandai put togather pairs of words --> "daddy nen.. daddy nen" --> "Daddy nak nenen"

Sofia's Vocabulary
Tetagen = vitagen
tup = tutup
kak = bukak
nanak = tak nak
ngun = bangun
akai = pakai
yak = poo poo
ejuk = sejuk
tak = letak
pok = tepuk
ampu = lampu
ambut = rambut



7 comments:

ashra said...

dulu aku risau aleesya lambat cakap.lebih kurang sofea la..setahun 4 baru mama papa.
skang bila da dua tahun lebih,vocab makin banyak dgn sendiri walaupun pelat la kan.hehe.tapi kita faham lah,apa die nak sampaikan.siap leh nyanyi baa baa blak sheep.terkejut masa first time dgr.haha

kesimpulannya,tak ya risau sgt.nanti die akan catch up sesaing rakan sebaya die gaks.hehe..

Nur Hareza said...

ustajah kecik ni comel la.. banyaknye la sofia dah boleh sebut.. hasya kalau pangggil ayah dia, "ataaaa..", ibu tak de lagi.. hu3

Yaya said...

alahai comelnya chopia...makin semangat aku tgk dia...penyayang pulak tu...selalu sangat ikut mummy tgk baby tu...mesti nanti ada adik dia sayang gile adik dia...

Em's Family said...

comel nyer collection gambar Sofea.!! ! tak tahan tu dalam banyak2 restoren fast food, tutti frutti pilihan hati heheh

shark said...

anak kite sama tahun kan..cuma nely sudah 21 bulan :)

Iryani Noor said...

Ashra:
tu la.. kdg2 kite xboleh nk force anak or compare anak kite dgn anak org lain kn.. naturally die akan develop skills die sendiri.. up to kite utk kasi sokongan & bimbingan kt die...

tp kn bile dgr vocab die mmg lawak sgt.. tah hape2 yg die membebel, kengkadang siap marah2 lg.. aku ni dh la lembab sikit nk digest ape yg die ckp.. kekekek...

*************************************************

Reza:
alhamdulillah boleh la sikit2.. yg penting kena selalu borak ngan die, bior die paham ape yg kite ckp.. nnt mesti die akan ikut...

dulu sofia panggil atuk die 'ATAK'.. miahahahha.... lebih kurang sama mcm hasya la.. agak nyer lidah derang lebih senang nk sebut 'ata' tu kot..


********************************************

Iryani Noor said...

Yaya:
uishhh xtentu lagi babe.. skrg nie kt umah bbsitter tu dh ada baby baru.. kengkadang die jeles gak, xleh tgk mak cik tu dukung bb tu.. mesti die soh letak.. heheh... tp yg pelik tu, time aku dukung anak ko, die tak lak marah ekk =p... tu tanda kena cpt2 dpt bb baru nihh =p..

*********************************************

Miera:
tu la pasal beb.. bengkok la aku.. waaaaaa =p..

*********************************************

Shark:
owhhh nely lahir thn 2010 gak ekk?? bln Jan?? hehe seronok tgk perkembangan anak kn.. chomelll jer.. tp kengkadang hangin gak bile die buat perangai =p