Tuesday, September 13, 2011

:: 1st Syawal - Part II ::

Lanjutan dari entry 1 Syawal (ewah ayat macam bagi surat kat pihak contractor je =p), lepas bergambar bagai kitorang terus bersiap untuk balik kampung abah di Kuala Pilah. Almost took 2 hour gak la nak sampai ke kampung as kereta berjalan macam siput. Sepatut nyer dalam 1 hour dah leh sampai, tapi biasa musim2 raya nie mana2 jalan memang jem gile *except jalan kat KL.. Baring pun comfirm tak kena langgar =p..

So sampai je Sri Menanti, Kuala Pilah 1st house yang wajib dituju harus la rumah arwah wan kitorang =p.. *rumah tu sekarag dah jadi milik acik esah, satu2 nya adik perumpuan ayah aku

#1st house - Acik Esah

Waktu mula2 sampai tu tak de lagi adik beradik abah yang dah tiba di kampung. Tapi lepas 30min baru la family Pak Ngah arrived di ikuti dengan adik beradik yang lain. Tahun nie rasa meriah sangat compared dengan tahun2 sudah sebab for the 1st time after arwah Wan & Atuk meninggal (back in 1994) tak pernah adik beradik Abah dapat berkumpul serentak. Paling kuat pun every raya dapat jumpa 3-4 family je. Tahun nie memang catat sejarah la bila semua dapat berkumpul serentak on 1st day raya.. Alhamdulillah, rasa happy & meriah sangat.

:: My sisters with our cousins ::


:: Keluarga Mak Lang + Mak Teh ::

:: Me & Kak Long Ija ::

:: Mama, Mak Lang & Acik ::

:: Halaman yang penuh dengan kereta =p ::

2nd House - Wan Alang

Wan Alang nie adik wan aku.. Rumah die belakang rumah wan aku, jalan kaki tak sampai 5min pun.. Every raya mesti singgah rumah die pekena rendang tok die.. Nyumm nyumm.. 

Tahun nie gak kemeriahan raya dirasai Wan Alang bile anak lelaki dia yang dah bertahun2 tak balik kampung (berbelas tahun gak la) akhirnya muncul. Semua terkejut dengan kepulangan Pak Lang.. Alhamdulillah, doa Wan Alang termakbul. 

:: Piah bermesra dengan wan alang ::

:: Semua yang berbaju biru nie side Pak Ngah ::

:: Anis, Dalila & Zafirah ::

:: Gossip ape tu wan? =p ::

 :: Cucu Pak Ngah dari kiri Alia, Amni & Ayra ::

:: Gelagat anak dara aku ::

:: Mak Ngah & Sofia ::

Sebelum bergerak ke destinasi masing2, kitorang bergambar ramai2 @ laman rumah Acik Esah..


:: Yaacob clan =p ::
*nie pun ada yang tak balik kg

:: Dr kiri P.Su(7), P.Teh(5), Acik(6), Abah @ P.Anjang(4), P.Long(1), P.Ngah(2) & P.Lang(3) :;


:: With dear cousins  =p ::


:: Kire.. kire berapa dapat duit raya tahun nie?? ::


After saying good bye, kitorang gerak ke Seremban untuk menziarah rumah mak Zack @ MIL adik aku =p.. Finally, around 9pm, kitorang reach KL semula.. 

On 2nd day raya kitorang gotong royong masak mee hoon soto sambil tunggu adik beradik abah yang lain datang rumah =p...

*all pic kredit tu husband Anim a.k.a Brader Mancis  =p

7 comments:

Nozie Yusof said...

bestnye raya ko yani! tahun nie belum balik sri menanti lagik..huhu
selamat hari raya yanie!

Iryani Noor said...

nozie:
hehe mmg meriah.. selamat hari raya to u too =p

ashra said...

wahh..
belum pernah tengok famili ko yang besar ni.
syioknye..suurrounding kampung lagi kan.

banyak ler sofea dapat duit raya ye..hehe

MaNCiS said...

Mmg syok kan bile dpt kumpul ramai2...lagi meriah kalu dpt ramai2 maen mercun kan...

p/s: tq for the credit...segan lak *tetibe...errr ari tu lupe lak nak copy video (raw HD - unedited)...sbenarnye dlm folder yg sama tapi file2 tu duk kat bawah...hehe next time la kalu sempat coz mlm ni nak outstation smpi ujung bulan.

Wahhh...suda main unsharp mask + lomo efek ek...cun...

Kasih Kita said...

Sibuk nyer Sofia... hehe
Bestnya dapat berkumpul ramai2 lagi.

Nur Hareza said...

kitorg raya ke-2 balik k.pilah.. pakcik sebelah hubby.. memang jammed yg amat.. ms ke pilah ikut jln lama, sebb tgk jalan baru tu tak bergerak.. nak balik ke seremban semula ptg tu, pun tempuh jem sekali lagi.. ramai tol org pilah ni punya sedara mara kan??

Iryani Noor said...

Ashra;
hehe actually ramai lg yg xer nih.. kalu tak lg meriah beb.. ingat lagi time dulu2 wan aku marah kitorg lari2 dlm umah.. die kate rumah dh ler kayu, nnt roboh baru tau.. kekeke...Rindu kat Wan aku..

***************************************************

Gee:
betul tu lagi meriah kalu kite dpt kumpul ramai2 time mlm raya.. masak ramai2, main bunga api tp nk wat canner, semua balik pagi raya kn.. xpe la.. janji dpt jumpe =p..

Pst: pasni kitorg xyah bwk kamera lg la sbb dah ada OP =p

edit pakai lightroom =p.. BTW unsharp mask tu ape?? ehehe.. saya budak baru belajar..

*********************************************

Kasih Kita:
mmg busy, busy cari kuih raya.. hehe...

*********************************************

Reza;
tu la.. kitorg silap la, ptt lalu jln lama tu sbb mmg clear.. leh nampak dr jln baru... ampeh ingat dh ada jln baru, xde la jem kn..