Wednesday, August 3, 2011

:: Rezeki Di Pagi Hari ::

Sampai je ofis pagi nie aku tengok ada sekotak kurma kat atas meja.. Bukan aku seorang je  yang dapat tapi satu ofis. Alhamdulillah, syukur dengan rezeki di pagi hari ni. Semoga Allah murahkan rezeki orang yang sedekahkan kurma nie pada kitorang..


So how was your puasa?? For me alhamdulillah, 1st day dapat berbuka dengan PIL di Batu Pahat. Sehari sebelum puasa, kitorang siap masak rendang daging & sambal jambi. Hehe macam nak raya lakss...

 :: Camni la rupa sambal jambi ::
*sumber dari K.Zanie

Sambal jambi tu aper? Aku pun tak berapa tau asal usul sambal jambi nie tapi yang penting ia merupakan tradisional dish for orang Malaysia *hehehe negeri mana mak tak tau.. aci tak??. Sambal jambi nie lebih dikenali sebagai serunding udang kering.  Sambal jambi ni sangat sesuai dimakan untuk bersahur bersama roti. Ye la time sahur macam tak berapa lalu je nak makan nasi kan so makan la light2 macan nie, janji alas perut. Untuk resepi sila tengok  blog K.Zanie..

Insya-Allah harini berbuka rumah parents aku lak.. Tengah pikir nak masak lauk ape arini.. Semalam kari ayam + ikan sambal +  sayur kubis.. Korang lak canner?? Semalam berbuka makan ape??

8 comments:

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah.. murah rezeki :-)

ashra said...

hehe..rezki di bulan ramadan..
sambal jambi?..emm tak pernah makan,kalu serunding daging tu feveret la..hehe..

kalu senang,buatlah sikit nanti ye.hehehehe..

NM02 said...

rezeki ramadhan. alhamdulillah

{{ Liza Othman }} said...

selamat berpuasa yani...

1st time dengar sambal jambi. kalau buat utk ashra tu, pass sikit gak kat aku ye hehe...

ana said...

sedap gak mkn ngan bubur nasik...

kak ijan said...

Wow, murah rezeki di bulan ramadhan.. :)

Iryani Noor said...

IntaNBerlian;
alhamdlillah rezeki bulan puasa =p

******************************************

Ashra;
tu la alhamdulillah.. heheh.. tak yah beli kurma lg...

ayo ko nk aku buat??? akak tak confident lagi la nak masak sambal jambi nie, die mcm masak rendang.. hehehe...

**********************************************

NM02:
hehe alhamdulillah

Iryani Noor said...

Liza:
selamat berpuasa utk ko n family gak =p...
wahhh sudah ada permintaan nih.. boleh wat business kalu mcm ni, malang nyer aku belum betul2 expert lg buat sambal tu... aritu pun MIL aku yg pantau ingredient die.. hahahha..

**********************************************

K.Ana:
betul2.. leh makan ngan bubur.. sedap..

*****************************************

K.Ijan:
alhamdulillah =p