Wednesday, July 27, 2011

:: Another Attempt On Red Velvet ::

Autopublish entry
Dari last two weeks mak aku asyik sebut2 je pasal Red Velvet nih... Die cakap adik aku , Faiz nak makan, tapi aku tau mak aku yang mengidam sebenor nyer.. Miahahah... So bahan2 mentah die sediakan, aku just tolong bake kan kek nie untuk die.. Tapi kali nie aku adjust sket resepi die sebab yang  haritu punyer a bit manis.. For recipe leh refer Joyofbaking

For topping pun aku kasi adjust sikit.. Aku perah lemon untuk rasa masam2 sikit.. So tak de la muak sangatkan.. Actually ada a few recipe on how to make the frosting..

#1 (aku pakai yang nie tapi aku letak1 teaspoon lemon juice)

227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream


#2
2 spoon butter softened
1/2 cup cream cheese, softened
1/2 teaspoon vanilla
1 teaspoon grated lemon (kulit)
1 teaspoon lemon juice
1 cup icing sugar



 :: Bahan-bahan kek ::



Tak lupa untuk adek ku yang duduk kat Putrajaya tu.. Aku buat cupcake untuk derang.. Sorry la terpenyek sket topping die.. Hehe..


8 comments:

irmafittaputri said...

terkecur aku wei..ko tak letak sikit choclate (powder) ke? buttermilk buat sendiri susu + cuka /lemon dh cukup..murah sikit..kalau buat sendiri xpe kan...yanie: aku suke la tgk ko punye gambo2...tu mmg dr camera ke? or editing...tantek..kalau xkeberatan share...

ashra said...

hehe..ko belah ye kek nya.ok tak ko belah tu.aritu aku belah senget sikit. =p

mama tisya said...

wah menariknya...tk pernh try lg wt red velvet

InaAchik said...

kak, nak tempah!

alyyani said...

ish yani, makin improve ni! bahan2 dia pun mcm2 kan. amik gmbr tu penting. kadang tenguk recipe tak tau mana rupa takut silap beli. konon nak beli la ni ye :p

Iryani Noor said...

Irma:
aku letak coco sikit... 2tbs kalu tak silap.. hehehe... owh buttermilk tu leh wat sndri ekk.. baru tau.. next time leh buat...

gambo2 aku mmg aku edit sikit pakai photoscape.. mostly kasi enhance sikit kaler2 die

********************************************

Ashra;
aku beranikan diri utk belah gak.. tersenget sikit.. miahahaha....

********************************************

Mama Tisya:
hehe pasni leh la try buat =p..

*********************************************

Ina;
adehh akak lom lulus lagi nak amik2 tempahan nie.. utk mkn sndri bleh ler.. hehehe.... kalu nk order, member akak ada amik tempahan... cuba check http://berryliciouscakes.blogspot.com/

*********************************************

Alya:
yezza.. practice makes perfect bebehh =p.. gambo bhn2 mentah tu harus letak.. kalu tak nnt org tak percaya kite buat.. kekekekke =p...

Lady of Leisure said...

huwaa.. cake ni famous betul kan.. ramai dah cuma i jer belum lagi.. must try this sexy cake one fine day lah.. :)

ana said...

wah...pandai la buat. jadi la...