Wednesday, June 15, 2011

:: My Apam Polkadots ::

Yesss akhirnya aku berjaya buat apam polkadots. Miahahahha... Ahad lepas aku pergi berguru dengan Osya. Kalau buat berdua rasa seronok sikit kan.. Hehehe.. Sebelum ke rumah Osya, aku singgah beli cup untuk buat apam. Osya suruh aku beli yang sederhana besar *sebab kalu beli cup kecil, banyak consume masa.. Hahaha dasar pemalas... Biasa la, aku nie mana la reti bab baking2 nih... Ape yang aku nampak, tu yang aku rembat. Skali terbesar daaaa.....

:: My 1st attempt ::

Kena tunggu si kenit nie tido dulu, baru leh start projek =p


Bahan-bahan korang tengok kat gambo bawah nie je la ekk.. Malas nak taip.. Heheheh

So untuk projek kali nie, kitorang buat 2 adunan. Lepas siap adunan tu, bahagikan kepada 3 bahagian. Pastu korang kalerkan adunan tu ikut citarasa korang. Macam kitorang punyer, yang kaler pink tu kitorang letak pati sirap rose.. Wangii beb...


Next, untuk memudahkan korang letak adunan tu dalam cup, seeloknya isi adunan tadi dalam piping bag.. So waktu nak deco nanti tak der la comot apam korang..

:: Masukkan adunan tadi dalam piping bag ::

Mula-mula letak base apam.. Pastu letak filling di tengah-tengah (kitorang pakai blueberry & kaya) .

:: Blueberry filling ::

:: Kaya filling ::

Lepas korang tutup filling tadi, baru leh wat polkadots atas apam nie. Part nie memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Kena betul2 teliti.. Mula2 aku nyer agak comot tapi lepas Osya ajar teknik letak polkadots tu, baru la ok sikit.. *Haisyhh keras betul tangan aku nih...

:: Teknik kena betul =p ::
Sebelum angkat piping tu, kena tekan muncung corong tu kat polkadots..

:: Tunggu turn untuk di kukus ::

:: After dikukus selama 15 minit... Yayyy... Dah siap ::

Elok je semua apam siap dikukus, and dah ready untuk di makan Si Kenit pun bangun.. Aisyhhh tajam betul deria rasa anak aku nihh... Dek kerana aku beli cup besar, so untuk 2 adunan tu kitorang dapat 50 biji apam je.. Next time kena beli cup kecik sikit.. Apam kecil la baru chomell.. *tapi jenuh la nak buat polkadots tu.. hehehe..

:: Hehehe.. baru nampak mcm gugurl sikit...
*note the butterfly headband tu

Makan petang memang meriah, ada apam & cekodok pisang.. Nyummm =p..


Then at 5.30 pm it is time to say good bye.. TQ Osya atas tunjuk ajar ko.. Pasni projek baking ape plak?? Heheehhe.... *psttt mak aku apam tu sedap.. len kali leh buat lagiii =p

Sampai je umah atuk, terus mandi kolam.. Yayyyy....


10 comments:

rezaredzuan said...

alahai.. rs nak LIKEEEEEEEEE je tau

Iryani Noor said...

Reza:
heheheh.. tq tq... saya budak baru belajar =p

ashra said...

fewitt...apam polka dot tu.haruslah aku try.tp aku takder pengukusss...uhukkk..

alahai...napa lah aku jauh dari chef ni..harus ajak eliz ni gather2 wat ni.tapi risau ganggu die weekend kan..time tu dorang nak rest,anak pun da dua.kang aku wat kabut die je..keke

psstt...
kan best kalu bbq umah ina,sambil2 tu kita wat apam polka dot nak?..kita dtg la awal pagi berkampung smpi malam.ko and osya lak tunjuk ajar kitaorang?amacam idea aku??leh disuarakan tak?hehe
(sukati je mandai wat bbq umah ina.keke)

ana said...

wah...menarik2. leh ikut resepi tu nnti.

irmafittaputri said...

mmg chantek la...bak mai sikit haaa

kak ijan said...

bagus gak idea yani bubuh dalam cup mcm tu. kak ijan pernah buat sekali. dahla guna acuan kuih cara, nak buat dot dot dot lagi...huh... berpeluh deh. wakaka....

Em's Family said...

makin terror skil masak ko babe.. :D

Iryani Noor said...

Ashra:
fewitt fewitt.. aku setuju ngan cadangan ko nk berkampung awal sket... sonok wat ramai2.. mmg meriah dappur... tp tunggu tuan rumah jemput la weii.. hahahhaha.. tu pon kalu die baca komen ko nihh.. ngehehehe.....

************************************************

Ana:
heheh tiru jgn x tiru... =p

*************************************************

Irma;
aisyhh apam aku comot la weii.. kalu ko buat comfirm lg cantik.. tgn ko berseni =p... weyh pasni jual la apam polkadots plak.. mesti ramai beli kt ko..

**************************************************

K.Ijan:
dapat bayang kn mcm mana berpeluh ketiak nak menghabis kn buat dot dot tu.. hehhehehe.... jenuh2... tp seronok kan.. mesti chomel je apam akak dlm bekas kuih cara tu..

***************************************************

Miera:
hehehhe... saje je suka2 beb... lg pun apam tu cute la..haahah... sib baik ade org nk ajar.. kalu sorg2 mmg surrender aku =p

mas fifie said...

kak yani..apam nih bule tahan bape lame eh?

Iryani Noor said...

Mas:
rasa nyer leh tahan dlm 3-4 hari kot.. sbb pakai susu kan...