Wednesday, June 29, 2011

:: Curry Puff ::


:: Curry puff ::

Balik je dari Langkawi, terasa macam nak membaking something yang pedas2.. Dalam kepala nie dok terpikir puff.. So terus beli pastry segare kat Cold Storage, Wangsa Walk.. Pastry jenama Kawan nie ada dijual di sesetengah Giant & Carefour.. Satu paket dalam RM3.80++ *kalu tak silap..

Bahan-bahan
  • 2 paket pastri segera ( aku guna brand Kawan)
  • 1 biji kuning telur untuk sapuan

Untuk Inti
  • 300 gm daging
  • 4 ulas bawang merah *dikisar
  • 2 ulas bawang putih*dikisar
  • 2 ulas bawang putih*dikisar
  • halia*dikisar
  • 1 peket rempah kari daging – cairkan dgn sedikit air
  • 2 sudu makan cili kisar
  • 4 biji kentang * potong kiub
  • 1 biji bawang besar * potong kiub
  • daun kari
  • garam n gula secukup rasa

Cara penyediaan Inti
  1. Goreng daun kari dan masukkan bahan yang dikisar .Masakkan hingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan rempah kari . Masak api kecil hingga agak garing.
  3. Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata. Masukkan air separas kentang dan daging. Masak hingga pekat atau hampir kering.
  4. Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat. Gaul rata dan angkat. Sejukkan.

Cara melipat pastry
  1. Isikan inti ditengah2 pastry dan lipat bentuk “V”.
  2. Tekan keliling pastry dengan garfu.
  3. Atur di loyang pembakar dan sapu atasnya dengan campuran telur.
  4. Akhir sekali bakar puff di dalam oven pada suhu 180 darjah, selama 25 hingga 30 minit ataupun sehinga puff perang. Sedap dimakan panas-panas.
:: Lipat bentuk V ::

:: Tekan keliling pastry dengan garfu ::
*pastikan xde minyak ye.. Nanti time bakar takut pastr tu terbuka

:: Sapukan sedikit telur kuning sebelum bakar ::

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

After 30min

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TADA


*Puff ku siap sebelum midnight =p

Tengah aku membaking tu, Abi ajar Sofia atas tikar alphabet... Sekejap mouse la, kejap dolphine la.. Sekali aku dengar Abi bising kat Sofia..

Abi: Sofia jangan pegang tempat tu... Harammm...

Aku pun jenguk la 2 beranak tu tengah buat ape.. Rupe nyer tangan Sofia tunjuk kat Ba Alif Ba Ya... Miahahahaha.. Owh maceh kepada K.Nur yang sudi hadiahkan tikar nie untuk Sofia.. Kalu korang ingat ENTRY nie, Sofia terpilih sebagai salah seorg pemenang untuk Anakku Cute With Romper Contest anjuran NurShahFamily. Very useful and Sofia suke baring atas tikar nie.. Maybe sebab kaler die yang vibrant kan...

:: E for elephant ::

:: Untuk Sofia, mummy buatkan apple puff =p ::

Cara buat inti:
  1. Apple dipotong dadu
  2. Gaulkan dengan brown sugar, cinnamon & sedikit parutan keju
  3. Isikan dalam pastry & bakar
:: Oppsss sorry Sofia, apple tu terhangus sikit.. Hehehe =p ::

5 comments:

NurShahFamily said...

PANDAINYER SOFIA... PAS NI BELAJAR ABC IKUT TURUTAN LAK YE...

CAM SEDAP JE YG YANI BUAT TU... NAK BELI OVEN GAK LA HAHAHAHA

lil sharky said...

Sedap nyer both curry and apple puffs.
Boleh try nie, Ramadhan nak dekat boleh la buat buka puasa nanti.
Thanx for sharing ya

ashra said...

yummy!..bes giler puff ko.
aku pun lom try agi ni.harus cuba resepinya...

Iryani Noor said...

K.nur:
hehe die main tunjuk ikut suke die je... lain kite ckp, lain yg die tunjuk.. hehehhe...

aaaa beli oven kak.. jgn xbeli =p..

******************************************

Lil Sharky:
ha'ah leh jadi appetizer time nk berkuka.. kalu buat utk sahur pun ok gak =p..

******************************************

Ashra:
try jgn tak try.. lg pun beli je pastry segera tu.. inti ko buat sendiri... pasni aku nk try buat inti daging black paper or sardin lak.. hehehe

momma sufi said...

kak yanie nie mmg best arr...very inspiring!!