Tuesday, April 19, 2011

:: Sabah, Kundasang Day 3 - Part 1 ::

10 April 2011
Hari ke-3, (on Sofia's birthday) keadaan cuaca cerah menyebelahi kami. Alhamdulillah. Kalau korang perasan on my previous entry aku tak ada letak gambar view dari bilik kitorang kan. Sebabnya, kabus sangat tebal, memang tak nampak apa-apa. So bile bangun tido terus jenguk luar tingkap, rasa sgt2 happy bile dapat tengok view Mt Kinabalu. Subhanallah. Suka sangat tengok gunung2 tu. Sangat cantik.

:: @6.00 am ::

:: Kesian birthday gurl nie sebab kena kejut pagi2 ::

Then terus ajak Abi bersiap cepat-cepat sebab takut kabus tebal tutup view Mt Kinabalu. Kitorang breakfast dulu sebelum keluar berjalan.

1. Sekitar Hotel Pine Resort

Sofia : Mummy, nie pokok apa
Me : Pokok pine sayang..

:: Birthday gurl yang sentiasa ceria ::

:: View of Mt Kinabalu ::

2. Mesilau Nature Resort

:: Jalan ke Mesilau Resort ::

Dari Hotel ke Mesilau only takes 30 mins. On the way ke Mesilau Resort tu, kitorang sempat singgah Kundasang Golf Course. Alang-alang dah lalu so harus la bergambar dulu... Hehehe....

:: Cantik nyer bunga purple ni.. Tak tau bunga apa ::

:: Belum kembang lagi ::

:: Jom jalan2 daddy ::

:: Ta tih.. ta tih ::

Sebelum masuk ke Mesilau Resort nie, kena bayar RM3 ye..

:: Kadar bayaran masuk ::

:: Daddy & Sofia ::

:: Rananthera Restaurant ::

Untuk pengatahuan korang, Mesilau nie merupakan alternatif trail untuk ke puncak gunung kinabali. Satu lagi trail ialah melalui Timpohon. Sapa yang lebih suka trek yang lebih extreme, boleh la naik ikut Mesilau nie. By the way, trek Mesilau lebih 2km dari trek Timpohon.

:: Nie la Mesilau gate.. Kena daftar nama kat sisi sebelum naik atas ::

:: Map hiking Mt Kinabalu ::

:: Hikers yang nak panjat Mt Kinabalu ::

:: Daddy & Sofia again ::

:: Suke betul die ::


3. Kundasang Dairy Farm


Next, dari Mesilau (15 min je) kitorang sekali lagi pergi ke dairy farm nie. Terasa macam kat New Zealand gitieww.... Lagi2 pulak biler bergambar leh nampak view Mt Kinabalu.. =p.. Tengok-tengok gambar je la ekk.. =p..











4. Kundasang War Memorial


Next, kitorg ke Kundasang Memorial Park pula. Tugu ini diwujudkan bagi mengenang jasa tentera Australia dan British yang terkorban ketika dalam perjalanan dari Sandakan ke Ranau pada Perang Dunia Kedua.

:: Family portraiture ::


Kat sini ada 4 jenis taman : Inggeris, Australia, Tropika-Borneo & taman tinjau.

Taman Australia

:: Amaran "jangan pijak rumput" ::

:: Tengok apa tu Sofia ::


Taman Inggeris

:: @English garden ::

:: @English garden ::

Taman Tropika-Borneo





Taman Tinjau







10 comments:

InaAchik said...

kakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...
sumpah cantik giler semuaa gambar! rasa cam nak kena gi KK lg skali jerk! x kira, nk gi KK lagi!

nway, jump suit akak cantik! akak pon dh langsing... nak beli sama boley? katner? ;p

psttt, ina dh jmp pinggan2 tu kat wangsa walk! thank u kak!

Em's Family said...

babe, cantik nyer gambar farid amik.. aku suke gambar ko ngan sofea dengan bunga2 tu, kalau sofea pandang camera, perfect!!

Aini Nashrah said...

best n tingin nk g bila tgk gambar2 yg yani amik..:)

alyyani said...

SUKA SGT TGK SCENERY DIA. TERASA SEJUK SAMPAI KESINI. KORANG PULAK PAKAI COLORFUL ATTIRE, MMG JADI CANTIK SGT GMBR :)

Sufia Mahzan said...

yani..cantikkkkk sgt gambar! Buat saya rasa excited gile nk pegi sane.
InsyaAllah..kne gi jugak mcm ni!

ashra said...

wahh.cantik2 gambo ko.superb! macam kat obesi.ni wat aku nak sgt gi Sabah ni.

aku da suggest kat en.hehe.tatau diluluskan tidak.keke.byk plan kena susun balik ar pas bersalin ni..

to my lil' sofea,
Happy besday!..(tak nak wish belated sbb aku ingat,10april)..hehe

be good girl k to daddy n mummy....

irmafittaputri said...

canteknye pic2 ko yanie..gi manukan tak...superb la picture...macam kt obersea

Iryani Noor said...

Ina:
ngehehhehe macehhhhhhh dik naaaa......
awuhh i malu u..
pasal jumper tu akak dh jwb kt mail yer =p..

************************************************

Miera;
thanxxx babe.. laki ko nyer gambo lagi cantik =p..

***********************************************

Aini:
hehehheh pegi jgn xpegi.. skrg air asia & firefly tgh wat promotion.. cpt book =p..

************************************************

Alya:
heheh tq babe... mula2 tu mmg sejuk.. tp bile matahari naik, terik gak la...


************************************************

Sufia:
heheh tq dear.. pegi.. pegi jgn xpegi.

**************************************************

ashra;
over the sea la nie.. miahahha.. nk p NZ tak mampu beb.. so pegi dlm m'sia la dulu...

ko pujuk2 la Enn tu.. beli tiket time firefly/air asia buat promotion.. mmg berbaloi beb..

Form Sofia;
tq aunty =p..

**********************************************

Irma;
aku tak pegi pulau beb.. xsmpt.. mebe next time... =p

Iryani Noor said...

Ina:
ngehehhehe macehhhhhhh dik naaaa......
awuhh i malu u..
pasal jumper tu akak dh jwb kt mail yer =p..

************************************************

Miera;
thanxxx babe.. laki ko nyer gambo lagi cantik =p..

***********************************************

Aini:
hehehheh pegi jgn xpegi.. skrg air asia & firefly tgh wat promotion.. cpt book =p..

************************************************

Alya:
heheh tq babe... mula2 tu mmg sejuk.. tp bile matahari naik, terik gak la...


************************************************

Sufia:
heheh tq dear.. pegi.. pegi jgn xpegi.

**************************************************

ashra;
over the sea la nie.. miahahha.. nk p NZ tak mampu beb.. so pegi dlm m'sia la dulu...

ko pujuk2 la Enn tu.. beli tiket time firefly/air asia buat promotion.. mmg berbaloi beb..

From Sofia:
tq aunty =p..

**********************************************

Irma:
aku tak pegi pulau beb.. xsmpt.. mebe next time... =p

SwEeT^^SiMpLe said...

canteknye gamba long... nak pi lagi la thn dpn :D