Thursday, April 14, 2011

:: Sabah, Kundasang - Day 1 ::

Last week (8/4 - 11/4), Abi, Sofia & I went for cuti-cuti Malaysia =p.. Ke mana destinasi kami?? Maybe lagu nie leh tolong korang:

"Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu, biru-biru hujung Kinabalu, tengok dari jauh hati saya rindu"


Chewahhhh.... Ya betull.... Sabah =p. Kitorang plan cuti nie since last year, alhamdulillah tercapai gak nak pergi cuti bertiga. Thanx to Air Asia yang selalu buat promotion =p.. Next year nak pegi mana lak ekk =p??

:: @6.30am.. Sofia masih lena diulit mimpi ::
*flight kitorang pukul 6.50am

:: Signboard ke Ranau ::

Flight kitorang pukul 6.50am. *Thanx to my sister & Z sebab tolong hantar kitorg ke LCCT. Penerbangan ke Kota Kinabalu mengambil masa lebih kurang 3 jam. Alhamdulillah Sofia tidak meragam, cuma tumpahkan air ribena aje... *Hiasyhh... Reach KK around 10.30 am. Terus call orang kereta sewa. Di sana kitorang sewa kereta Saga BLM dengan harga RM120/day. *kete baru okehh.. plastik pon lom buka lagi =p.

Perjalanan dari KK ke Kundasang, took aproximately 2 hours (kalau jenis yang berani overtake, dalam 1.5hours dah boleh reach Kundasang =p). And sepanjang perjalanan korang leh nampak signboard church (every 500m) and Sinalau Bakas a.k.a oink oink salai (Ba Alif Ba Ya lerwww).. Jalan ke sana lebih kurang macam nak naik ke Cameroon Highland (Tapah route), so sapa-sapa yang mabuk, sila sediakan plastik & minyak cap kapak yer...

:: Sinalau Bakas ::

Reach Kundasang around 1pm, terus isi perut di kaki bukit Taman Gunung Kinabalu @ Mount Kinabalu Park. Sedap gak makanan kat situ.. Lupe pulak nama kedai & nak snap gambo kedai tu.. *sori. Kat kaki bukit nie dah start rasa sejuk.

:: Mount Kinabalu Park ::

:: Muka riang lepas makan ::

Lepas je makan terus check-in hotel dulu. Kat Kundasang, kitorg stay at Kinabalu Pine Resort. *sangat cantik hokehh tempat nih. Room per night RM 200 inclusive breakfast & dinner. Quite reasonable and food die pun not bad.

Hotel nie berkonsepkan chalet 2 tingkat. Tingkat bawah untuk queen size bed, tingkat atas untuk 2 sigle bed. Abi sengaja ambil tingkat atas so that kitorang dapat view of Mount Kinabalu yang lebih cantik.
The room

:: 2 single bed ::

:: tingkap jaring2, so dapat sedut udara segar ::

:: Dressing room ::

:: Shower ::

Lepas check-in, kitorg terus bersiap untuk ronda-ronda sekitar Kundasang. Tapi hujan renyai-renyai yang turun membataskan pergerakan kitorg. Plus ada pulak kerja-kerja construction yang menyebabkan jalan berlecak. *mood nak berjalan agak merundum bile hujan kan. Lepas pusing-pusing di bandar Kundasang, kitorang terus bergerak ke Dairy Farm untuk tengok lembu.

Agak2 korang boleh nampak tulisan dalam gambar nie??
Heheheh...
Masa Lawatan
8am - 12pm
1pm - 5pm

Pemerahan Susu Lembu
3pm - 6pm

Bayaran Masuk
Dewasa - RM3
Kanak-kanak - RM2



:: Jalan yang berbatu ::

:: Very nice view of Mount Kinabalu::

:: Sejuk mata memandang ::

:: Sofia kepenatan ::

:: Lembu2 ternakan ::

:: Lembu2 beratur sebelum dipasangkan breast pump ::

:: Sebelum balik kite minum dulu ::

:: Sofia sedang mencuba susu cokelat ::

Disebabkan oleh hujan yang semakin lebat, kitorang terus balik ke bilik untuk berehat. Apa aktiviti yang sesuai di jalankan di bilik??? Photoshoot Sofia la of coz... *Sila jangan pikir yang bukan2 yer =p

:: Ngegegge ini budak sudah mau berjalan 4-5 langkah ::
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Last but not least

:: Aktiviti berebut keropok jagung dengan daddy =p ::

7 comments:

ashra said...

best2..aku mmg tak sabo tggu entry sabah ko ni.lawa kan sabah..

penat gak eh,nak drive jauh2 dari KK ke kundasang..emm....ko bawak GPS la ye.harusla kan..ngee

suka plak aku tgk lembu ramai2 tu,da la tempat sejuk,mcm NZ la plak.hehe

wah..sofea.tegap berdiri da tu.tak lama lagi berlari la ye.. =p

ok...next plsss...

mama tisya said...

sronok dpt cuti2 ke sabah...br je blk sabah gk tp bkn cuti2 tp outstation kj tp bole gk la jln2..hehehe

Mrs. Eeza Herman said...

bestnyer..cantik la ladang lembu tu..
kalo ader rezeki nanti nak gi gak la..
gmbr tu jer ker?? kasi la lebey sket..
xmakan seafood ke kat sana?

Iryani Noor said...

Ashra:
miahaha gigih aku menyiapkan satu enrty mlm td tau.. kul 1am baru tidoq.. kalu kt opish xder masa beb...
ha'ahh tmpt dairy farm nie mmg best... ala2 obersea gitu... ari ke 3 pun aku pegi tmpt nie lg.. nnt aku up ekk gambo2 kt sana...

**********************************************

Mama Tisya:
kan best sgt sabah.. tp xsempat nk p pulau2...

erm syiok nyer opis anto ke sana... sambil kerja dpt jln2 kn.. ofis kitog nie kalu outstation, pegi area utara jer.. aii boring
boring.. hehehhe..

***********************************************

Eeza:
mmg cantik.. pegi jgn x pegi.. tunggu bb beso sikit.. mesti best...
ada next entry.. tunggu....

Nurshahfamily said...

tak sabo nk tunggu n3 baru hehehe... tak dpt gi tgk u all hapy gi sana pun ok gak hikhikhik

InaAchik said...

macam nak kena pegi KK lg skali jer ni...

Em's Family said...

kundasang!!! wah, aku teringin nak pi kundasang, tapi hari tu bile sampai sane, laki aku sibuk nak cari tepi pantai *hari tu tu dah 2 3 tahun sudah hahaah...

sofea dah besar!! dah pandai dah berebut