Sunday, April 17, 2011

:: Sabah, Ranau - Day 2 ::

Yeah mari kita mulakan pagi yang indah dengan senyuman

:: Breakfast time ::

:: Senyum Sofia ::

:: Sebelum pegi jalan2 kite pakai kasut dulu yer ::


Lepas breakfast, kitorang terus ke Sabah Tea Plantation, Ranau. From hotel, it takes around 40 min untuk sampai ke sana. Entrance fees adalah FREE ye kawan-kawan =p...

1. Sabah Tea Plantation @ Ranau

:: Upon arriving ::

:: Sabah Tea House ::

Kat Sabah tea house nie, jangan lupe untuk try minum teh tarik pandan.. Kire macam signature dish kat sini la..

:: Teh Tarik Pandan ::

:: Sofia main pok amai amai ::

:: Anak dara tersenyum riang ::

Then singgah beli teh sabah..




View of Sabah Tea Plantattion





2. Ikan Tagal Pond @ Ranau

Tempat nie betul-betul bersebelahan dengan Sabah Tea Plantation, tapi kitorang agak sedikit hampa sebab tak dapat tengok ikan tagal. Menurut akak yang jaga entrance tu, hujan lebat yang turun 5hari berturut-turut menyebabkan banjir & air keroh. So ikan tidak akan timbul time-time macam nie..

:: See dah macam teh tarik ::

Aku baru je berangan nak buat fish spa kat sini. But please bare in mind, ikan kat sini bukan jenis kecil-kecil macam kat spa yer. Ikan-ikan kat sini saiz die lebih besar dari saiz tapak tangan.. Ngeehehehhe..

:: Kite bergambar je la ekk Sofia.. Janji dah sampai =p ::

*nnt aku update gambo farid main ngan ikan nie 4 bulan lepas.. Nampak best..

3.Poring Hot Spring

Next kitorang ke poring pulak. Entrance kat sini RM3 untuk org dewasa. Hasrat dihati mau berendam dalam hot spring.. Tapi sampai2, semua kolam-kolam dah penuh .. Last-last Sofia sorang je yang mandi..

:: Kena seberang jambatan nie dulu ::
*bergoyang-goyang.. gayat aku..

:: Kolam mandi di poring hot spring ::

:: Kolam mandi kanak-kanak ::

:: Sofia seronok merenjis2 air kat orang ::

:: Kat belakang aku tu la source air panas untuk poring nie. Tak boleh sentuh/rebus telur dalam nie ye kawan2 ::


:: Lepas mandi kite minum dulu ::

:: Smile Sofia ::

:: Turut di sediakan kemudahan surau di sini ::

4. Rafflesia

Dari Hot Spring, kitorang pergi tengok rafflesia pula. Tak jauh pun, 5 minit je dari hot spring. Entrance fees RM20 seorang.

:: Signboard ke tempat refflesia ::

:: Kena berjalan sedikit untuk ke nursery tu ::
*jalan lecak okeh

:: Blooming rafflesia ::

Rasa sedikit ralat biler bayar RM20 hanya untuk tengok sekuntum bunga.. Tak ke gitu korang??? Waktu kitorang tanyer kat entrance banyak ke bunga, aunty tu cakap BANYAK.. Skali bile masuk ada satu jer.. Dah ler kena redah lecak.. Pastu bukan nyer leh tengok dekat2.. Derang kepung bunga tu dengan tali. The reason kenapa derang buat gitu is takut kite terpijak akar die. Nanti bunga tu mati la. Adehh geram je rasa...


Sedikit info abaout refflesia
  • only bloom for 3 to 5 days..
  • sometimes won't be blooming for many month
Lepas je kitorang tengok bunga nie, hujan turun dengan lebat nyer. So terpaksa la lepak bilik. & ber"cam-whoring" dengan Sofia lagi. Maka tamat lah episod hari ke-2..

:: Duduk bilik, makan pisang je la ::

:: Check out my muncung =p ::

3 comments:

ieda said...

cumeinya sofia .. cute jer .. suke last pic tuu .. :) waa tea plantation dia lebih kurang mcm kat cameron kann :)

ermmm cantik bunga refflesia .. syok kalau dpt tgk life mcm nie :)

nurhareza said...

hot spring tu tak hot ke? hihihi.. mmg utk bebudak main le ye..

ashra said...

banyak gak aktiviti kat sabah eh..
best!..ni aku teringin bebebor nak gi ni..

hehe.aku suka pic sofea kat bawah tu..da macam kat tempat salji berselubung..hehe.comelll je..