Friday, March 11, 2011

:: Hikayat Merong Mahawangsa ::

Psttt I dah tengok...
Korang bile lagi??
*saja kasi panas
=p

*pic googled

"Sampai masa tibanya waktu

Redup hati kaum berdua,
Bila dua jasad bersatu,
Hidup mati jadi bersama"
*tagline filem nie..
Pada aku citer nie best.. Effect CGI pun boleh tahan compared to Cicak Man eventho ada flaws here and there. Kalu korang suke citer2 epic macam Puteri Gunung Ledang, korang boleh layan citer nie. Apa yang buat citer nie menarik?? Susunan skrip & bahasa2 lama yang digunakan. terasa macam orang dolu2 giu.. Pelakon2 die pun boleh tahan mantap.. =p

Pelakon:

Stephen Rahman Hughes, Datuk Rahim Razali, Ummi Nazeera, Khir Rahman, Jehan Miskin, Nell Ng, Umie Aida, Acong, Mano Maniam.

Pengarah:

Yusry Abd Halim

Sinopsis:

Pada tahun 120, Empayar Rom yang di bawah pemerintahan Hadrian dan Dinasti Han di China adalah dua buah empayar yang kuat. Kedua-duanya telah memperluaskan kuasa perdagangan ke negara Asia Tengah.

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk dikahwinkan dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai rancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung perairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.

Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

*pic googled here & here & here


:: Putera Rome & Puteri China ::

:: Chomell ::

:: Stephen Rahman Hughes as Merong Mahawangsa, Ummi Nazeera as Embok & Datuk Rahim Razali as Kesum ::

:: Geruda ::

and last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
*pic curtsy Gavin's blog
:: Mercus (Gavin Stenhouse), Embi (Jehan) dan Merong (Stephen Rahman)::
Pstt: korang tau tak Gavin nie boipren Sharifah Amani??


10 comments:

nazrinie99 said...

grrr.......
x mau komen
x mau komen

huhuhuhuhu....
agak2 org ngandung leh tgk tak cite ni?
mcm ade scene cakar mencakar yg ganaz je....

Iryani Noor said...

Nazrinie99:
ngehehehe.. rasa nyer boleh kot.. xder la ganas sgt =p...

ninieZUERYANNIE said...

alaa bestnyer.. tgk preview die mmg perghhhh.. x sangka filem melayu..

Abu Emir said...

aku tau boypren dia mat saleh , tapi tak tau laa yang ni.. so best tak? aku nak heret emran pi tengok..

p/s aku yang pakai ID emran huhu

alyyani said...

mmg best cite dia. tagline dia sgt best. gigih ni hangkut nia dgn adel. :p

nurhareza said...

hubby nak sgt tgk movie nih.. tp xmo bw hasya, taku hasya nanges dlm cinema.. apa kes? g la tgk sorang2 kan.. kikikiki

ashra said...

aku mmg tunggu2 gak ko update blog pasal cite ni.sbb aku tau,ko akan gi wayang nye.hehe..

aku dgn en teringin nak gi..tapi,mana aku nak campak jap si aleesya ni.ko jaga kan leh?hehe.kitaorang bawak gi karaoke aritu,tak sampai satu jam die da bosan,die stat la kaco itu ini.hehe..ni kan lagi nak bawa masuk wayang..huhu..

~n0rliza 0thman~ said...

dah lamanya tak gi tengok wayang.. harus ku ajak boipren ni =D

azzamoro said...

nak pi tengokkkk!!!

mmg nak carik masa lunch hour or after office hour this week nak tengok citer ni.huhu

Iryani Noor said...

Nini;
tu la.. mcm smart je kn.. tu pasal tak sabar2 nk tgk =p..

*********************************************

Miera:
ok la.. aku kasi 3.5/5 =p..

**********************************************

Alyya:
adel tak merengek dlm wanag ke??/ wahh bagus kalu leh hangkut sopia skali.. ngehehe..

*********************************************

Reza;
kena tinggal hasya ngan atuk nenek la kalu gitu.. ngehehhe..

*********************************************

Ashra;
miahaaha... ko mcm baru kenal aku je.. aku kn pantang kalu movie baru keluar.. lg2 lak bile org kite yg buat.. kena support KRU beb =p...

meh tinggal aleesya ngan aku =p..

*********************************************

Liza;
ajak jgn xajak =p..

********************************************

Azza;
aritu pon pegi time lunch... ari jumaat kn lunch nyer panjang =p... sanggup xmkn sbb nk tgk movie nie..