Friday, January 21, 2011

:: Melaka Part 1 - Percutian Berama-ramai Sebagai Pembuka Tirai 2011 ::

Ramai yang tertanya-tanya ke manakah destinasi percuti yang aku post kat SINI. Jeng jeng jeng... Jawapan nyer MELAKA BANDAR BERSEJARAH... Actually sebelum nie pun aku pernah buat entry pasal hotel nie kat SINI.

So percutian ni melibatkan 4.5 family.. *Ina & Feruz tak dapat hadir sebab anak derang, Farisya demam. Husband Osya, Jai pula tak dapat join sebab kerja. Hmmm sedih sebab tak cukup korum tp xpe insya-Allah ada rezeki kite buat gath mcm nie lagi yer =p.

Anyway, kitorang dah janji nak jumpa di R&R Jejantas Air Keroh @ 11am. So pagi tu lepas settel masak bubur Sofia, kitorang terus gerak ke Bandar Tasik Selatan untuk pickup Osya. Tiba di R&R Jejantas Air Keroh around 11.20am.. Sori2 terlambat. Maklumla kereta aku tu semput sikit.. Ngahahha


:: OTW ke rumah Osya ::

Sampai2 je Melaka, terus cari kedai asam pedas yang fofular kat Melaka nie, Hajjah Mona Asam Pedas @ Kota Laksamana, Melaka. Berpusing2 juga la nak cari kedai nie. Tapi agak disappointed sikit dengan rasa die.. Maybe bukan taste aku kot =p. Anyway kedai nie walking distance je form Jonker Street.

:: Promoter yang tidak dibayar ::
*opsss sori Enn =p

Then lepas lunch terus check-in. *malas nak berjalan2 di bandar Melaka as gathering kali ni is meant for get together and relax. Kitorang duduk di Everly Resort. Actually, kitorang book 3 units of family suite time Matta Fair bulan September tahun lepas. *semangat kan =p . Every unit ade 2 rooms and a living area. So 2 families for each unit.

Suite 1 = Yaya's Family + Ashra's Family
Suite 2 = Mine + Eliz's Family + Osya
Suite 3 = Kosong *just ambil towel & gebar.. hehehee




Around 4pm, kitorang mandi pool. Anak2 sangat suka berendam. Bapak2 tak payah cakap la, seronok melayan anak2 mandi =p. Sampai kecut2 kaki & tangan derang.

Mandi Time
:: Suka nyer Sofia main air ::

:: Ashra @ 7mnth preggi ::
*ko bergosip ngan sapa tu Ash??


:: Seronok Cica main air ::

:: Mak2 budak melayan anak2 ::



:: Bibik of the day.. miahahaha ::
*sori Osya =p

Then lepas mandi pool, kitorang keluar untuk dinner @ Muara Anjong Batu. Sebelum tu sempat singgah pekena Coconut Shake @ Klebang. Masyuk beb.. Nak2 kalu minum time panas terik. Nasi lemak die pun boleh tahan gak. *ada org tu makan sampai 2bungkus =p



Dari gerai Coconut Shake, kitorang terus gerak ke Muara Anjong Batu. It takes around 45-60min untuk ke sana. Tima kasih kepada Cik GPS sebab tanpanya pasti kami sesat =p. Actually kitorang nak dinner @ Umbai, tapi atas nasihat abg gerai coconut shake tu, kitorang tak jadi makan kat situ. Umbai cekik darah katanya.

:: Restoran Ikan Bakar Muara Anjong Batu ::

:: Pilih ikan ::

:: Siakap masak 3rasa ::

:: sotong salut tepung ::

:: Siakap bakar ::

:: Kepah masak cili ::

:: Nie baru sebahagian lauk, ikan pari + kerang bakar belum sampai lagi ::

Next kitorang ke Melaka River Cruise pulak.





Pemandangan dari boat
:: Lukisn dinding mengisahkan zaman Kesultanan Melayu Melaka ::

:: Jambatan Hang Tuah ::

:: Jambatan Hang Tuah ::




Walaupun nie kali ke-3 aku naik boat nie, tapi aku seronok sebab yang penting aku dapat berborak dengan member2.

:: See bergosip tak hengat punyer sampai kecik2 mata Ashra =p ::

:: Smile =p ::

Lepas je boat ride, kitorang terus balik ke hotel and sambung bergosip sampai pukul 3am. Anak2 pulak seronok bermain sampai tak nak tido.. Hehehe... So untuk hari ke2 akan disambung ke next entry =p.

2 comments:

Nozie Yusof said...

yanie..geramnye aku tgk anak ko yanie. tgn michelin abis. fahry ms kicik2 pon mcm nie gak dulu tp skang bila dh dpt kaki sume hilang
rindu!

MamaShiLa said...

yani...suka tgk korang se geng bt gath ni...mesti x puas kan...tapi br je kejap tadi baca berita ahsra kehilangan baby dia...sedih sgt rasa...takziah tuk ashra...sayu plak tgk gambar ashra kat dlm ni....