Tuesday, May 25, 2010

:: Bantulah Koperal Khalid Che Rus ::

Aku baru baca blog Liza tentang Koperal Khalid Che Rus yang paralysed and bed-ridden akibat dilanggar lari. Sila reffer SINI dan SINI untuk maklumat lanjut.



Bantulah Koperal Khalid Che Rus!

Hubungi isteri Koperal Khalid @ Puan Satona di talian 014-223 5120

Alamat berek kediaman mereka :

No. 111, Blok 9, Jalan AU 1A/1, Taman Keramat, 54200, Kuala Lumpur.

Nombor Akaun Bank Koperal Khalid bin Che Rus untuk kemasukan terus wang derma ikhlas anda adalah :

1. Akaun Maybank : 1621-8839-5589
2. Akaun BSN : 1415-7298-8710-4416

Diatas kesudian tuan puan membantu Koperal Khalid bin Che Rus ini, bersama sama lah kami memohon doa restu dari Ilahi agar membalas budi dan jasa tuan tuan dan puan puan semua diampunkan sekelian dosa, dipanjangkan umur, dimurahi rezeki, dikekalkan iman dan dibalas dengan ganjaran Jannah Al Firdaus, Insya Allah!

Amin Ya Rabbal Alamin.

Saya pohon agar setiap pembaca blog saya ini serta rakan rakan blogger menyebarluaskan video ini melalui blog masing masing.

:: Sekali-sekala Sengal ::

Scene 1

Adik ku Dalila sedang babysit Sofia.

Dalila : Along anak ko berak la...

Aku : Ye ke?? Cuba kau cium pampers die

Dalila : Ehh tak la... Bau burung.. *sambil menghidu-hidu pampers Sofia

Aku : Burung?? Ko biar betul. Anak aku mana ader burung...

Dalila : Bukan la ngok. Nie bau minyak burung tu...

Owhh hahahha.. aku sengal... Terlupa pulak yang aku selalu sapu Minyak Burung Unta kat perut Sofia. Pada aku, minyak nie lagi mujarab dari minyak telon especially bile Sofia kembung perut. Lepas sapukan minyak nie, sekejap je Sofia kentut-kentut. Kalau nak tau khasiat Minyak Burung Unta nie boleh la jenguk SINI

:: Minyak Burung Unta ::
Scene 2

Sejak Sofia dilahirkan, setiap kali Abah balik kerja, mesti tuju bilik aku dulu. Nak main ngan Sofia la tu. Macam baru-baru nie, mama n abah nak pergi honeymoon ke China, (sempena Anniversary derang yang ke 30 =p) around 5am dah ketuk bilik aku. Ruper nyer nak cium Sofia dulu sebelum berangkat ke KLIA. Sambil abah timang-timang Sofia, die cakap:

" Haii.. cucu abah.. cucu abah "

Aku rasa macam ada sedikit pelik pada ayat abah tu. Sekali mama tegur:

" Aii awak tu muda sangat ke?? Cucu Atok la "

Miahahaha.. lawak la abah aku nih...

:: Mama & Abah @ Kunming, China ::

:: Happy Anniversary =p ::


Monday, May 24, 2010

:: Outing with Friend's ::



What a lovely weekend or shall I say it was my most super-duper weekend selama dalam tempoh confinement period nie.. Hehehe...

Start from Saturday, family and friends datang rumah. Then malam pegi wedding Zura (sangat cantik + gorgeous).. Malang nyer camera xder malam tu, so tak dapat la snappy pic. Kena tunggu member2 email. Kemuncak paling best time wedding tu bile pangantin buat surprise, nyanyi lagu Endless Love.. Owhh sangat sedap hokey, suara Zura memang ngetop la. Tu belum campur ngan video by CST. Sangat chomel, i love the concept =p. Quote dalam video tu "Yang penting kerjasama" mmg cute. Then bile kumpul ramai-ramai, terus buat plan nak melawat Eliz esok nyer. Well aku ON jer =p (helooo, pantang lom abes lagi suka suki je nak jenjalan).

:: Gambar from f/book Ash & Irma ::

:: Gambar hasil rembatan dari f/book Yaya ::

So on Sunday, nasib baik Sofia bangun awal, lepas mandi kan die, aku + Abi terus bersiap. Kul 11am gerak p rumah Eliz, singgah rumah Balkis untuk ambil camera then terus ke Putra Height. Reach there around kul 12. Hehe sampai je aunty Senah dah hidang mee kari.. Wauuu irresistible. Memang superb la =p. Lagi pulak Si sofia tidur je, memang saja nak kasi chance kat mummy die makan sambil borak2 ngan member2. Dia nie kalu dah ngantuk sangat, bising2 macam mana pon boleh tidur. Hehehe.. *Macam mummy die gak =p...

So jom layan gambar

:: Zafri, satu2 nyer kumbang dalam taman =p ::

:: alalala chomell.. bangun nak menyusu la tu ::

:: Me n baby Zafri ::
*ye ye aku tau badan aku lom susut lagi =p

:: Awuhhh Sofia tidur ngan Zafri yer ::

:: Mama Iena with Farisya ::

:: Abah Fairuz with Farisya ::

:: Ham with Yaya ::
*daddy pada Zafri

:: Mama Ashra with Aleesya ::

:: Si Sofia nie tido tak nak bangun2 ::

Bagus betul Sofia harini, behave jer. Sepanjang perjalanan balik die tidur. Good gurl. Sampai rumah kasi susu then sambung tidur. Nak tukar kan baju pon tak sampai hati sebab tengok die tidur nenyak sangat.


:: Tido sambil peluk bantal.. macam org besar pulak ::

Then time maghrib Sofia berjaga kejap, terus susu kan die, tukar diaper + baju, pastu die sambung zzzZZZzzzz. Adoi la, penat sangat ke sayang. Macam berkebun ke aper jer pengsan sampai macam tu skali. Pastu time die tido sempat snap gambar die tengah senyum *sila abaikan cleavage yang ala-ala Pamela Anderson tu yer.. hehehe

:: Elelele.. seksi mummy nih senyum pulak die. ::

Lepas tidur back-to-back die tu, tengah malam die dah tak boleh tidur.. Waaaaaaa... Tidur la sayang.... Mummy nak tido plak nih...

:: Tengok tu, mata die bulat besar @ 1am ::

:: Tidur Paling Comel' by Infantia House. ::

Kali nie nak join another contest...
'Tidur Paling Comel' by Infantia House.

Contest ini telah dilancarkan sempena meraikan pembukaan Online Shop Infantia House pada 14 Februari 2010. Kalau nak tahu lebih lanjut meh klik SINI

So gambar yang dipertaruhkan nie menunjukkan Sofia tidur mengiring. Sebenarnyer baru2 nie jer kitorg ajar die tido macam tu. Nyenyak sket die tidur compared time die tido terlentang =p. Meniarap belum boleh lagi, as kecik lagi kan, tunggu la lagi sebulan dua nanti.



Nama: Alia Sofia Muhammad Farid
DOB: 10 April 2010 (1.5month)
Warna : Merah

Apalagi, jom pakat ramai-ramai join...
Tarikh Tutup : 31 MEI 2010

Friday, May 21, 2010

:: 5 Years & Still Counting =p ::

Lima tahun yang lepas (21 May 2005), my best buddy (Miera) telah menamatkan zaman solo nyer and i wasn't there to celebrate it with her... Sob sob.. Rasa ralat & bersalah sebenar nyer... Anyway babe, just wanna wish you..

Happy 5th Anniversary babe

barakallahulakuma, wa baraka'alaikuma

(may Allah bless both of you..)


:: Miera & Hubby ::

Btw next week Miera akan fly ke LA to catch America Idol Finale. Die menang tiket untuk ke sana hokeh.. Wahh bestt betul.. You can read about her winning those ticket here. *Babe nanti tolong amik autograph Crystal untuk aku yer =p.

:: Saat kemenangan =p ::

P/S: baru aku perasan, baju kawen ko ngan baju time contest tu samer colour la... RED.. I guess tu mmg lucky colour utk ko =p

Thursday, May 20, 2010

:: New Hijab Wearing (syrian style hijab) ::


Sekadar ingin berkongsi ilmu. Copied this from facebook.

:: Gambar sekadar hiasan ::

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC. (recently me n my mom pon interested in wearing hijab style with high bun.. mama siap cari lagi rambut palsu tapi bile dah jumper tiba-tiba tak jadi beli.. ada sebab rupa nya kenapa Allah gerakkan hati mama macam tu. Alhamdulillah)

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.


Wednesday, May 19, 2010

:: Runaway Model Wannabe =p ::


Bila duduk dirumah
Kebosanan melanda..
and tak ada aper2 aktiviti berfaedah untuk dilakukan,
so focus ku hanya pada Sofia...
And hasilnya..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Tadaaaa






p/s: nasib ko la Sofia, dpt mummy "weng weng" nih =p..

Monday, May 17, 2010

:: Cepat la Wahai Sabtu ::

Tak sabar nyer nak tunggu Sabtu nie..
Kenapa??
Nope, bukan sebab aii dah habis pantang yer =p..
Tapi..
Member lama ku bakal menamatkan zaman bujang nyer
To Zura n Pesot
Selamat Pengantin Baru..
Can't wait to see u both..


:: Chomel kan gambar invitation derang.. leh wat postcard::


:: Card sudah sampai dirumah ::

Kenapa aku happy:
  1. Mesti la sebab member kawen maaa...
  2. Dapat jumper member2 SIGS & UTM
  3. Dapat beronggeng + keluar dari rumah
Kenapa aku kurang happy:
  1. Sebab badan aku still flabby... haiiyoh biler mau susut wahai lelemakss degil..
  2. Sebab aku xmuat baju2 lamer.. huaaa kena beli baru la nihh
  3. Sebab aku lom abes pantang lagi(time ni baru 42 hari =p)
Aper pon aku tak sabar nak tunggu Sabtu nihh.. =p

Wednesday, May 12, 2010

:: Mia Sara@ Amani ::

Alahaii chomell nyer budak nih. Siapa die?? Ala kalau korang layan citer Adamaya, ni la si Amani@ Mia Sara yang petah bercakap tu.. So cute kan... Btw esok last day citer nih. Agak sedih sebab aper la aku nak wat time petang2 kalau citer nie dah abes.. Sob sob.. So sedikit biodata Mia Sara:






Name: Mia Sara Nasuha bt Muhammad Ridhuan

Birth date : 30 sept 2005

Age: 4 years 9 months

Occupation: kids model and actor

father's name: ridz

mother's name:fyda

her 1st appearance on tv: 2008

tv commercials: Bank Islam, Celcom, Sustagen, Nokia, Astro Beyond, TM, Soflan

Dramas: Adamaya is her first drama.

Tuesday, May 11, 2010

:: Sofia's 1 Month Update ::

Wuu lamer sudah tak keluar rumah. Semalam 1st time dapat menghirup udara luar, rasa segar sikit.. Asik terperuk dalam rumah jer. Main reason keluar pon sebab bawak Sofia pegi check up.. Pejam celik kejap je dah sebulan =p.. (Kesian plak tengok die nanges time nurse kasi injection Hep B)..

Takmau nanges ye sayang, Sofia strong gurl kan =p..

Update terkini:
Weight : 4.3kg (naik 1.27kg)
Length : 53.5cm

So semalam mood die still ok tapi harinie agak cranky. Asyik nak berdukung jer. Badan a bit panas tapi bile check temperature dalam 36.9C . Still normal kan tu?? Risau jugak kalau die demam.

Dah la malam tadi area rumah aku black out. Dari kul 9.00pm sampai kul 11.30pm. Sebab risau kan si Sofia kena gigit nyamuk + panas, aku ngan Abi lepak dalam kete. Kesian Sofia. Mesti die tak selesa.

So jom layan gambar terbaru Sofia =p..

:: tada.... Sofia yang sudah dibotakkan =p ::

:: Time tido kena bedung, kalu tak nanti die terkejut ::

:: Sebab dah rambut dah togel, aunty2 die pakaikan headband ::
* Sian anak mummy.. kena buli ngan aunty2 yer

:: Cap dipakaikan untuk sorok kan kebotakkan Sofia =p ::

:: Yo yo yo.. Sofia in the house y'all ::


:: Gaya si chomel tido.. Freestyle =p ::

:: Mengeliat nak bangun la tu ::

Monday, May 10, 2010

:: Award dari Umi irfan ::

Woot woot aii dapat award dari Umi Irfan la.. Awwuhh terharu... tq kak =p




Memandangkan dah dapat award nih, harus la kasi kat member blogger lain kan. So buat penama2 di bawah, sila ambil yer: