Sunday, February 28, 2010

:: Antara Makanan Faveret ku ::


Motif???
Hehehe saja nak berkongsi makanan yg aku sker..
Tapi susah nak dapat sbb nyer tak der jual kt KL

1. Murtabak Raja
Murtabak nie dijual di Kelantan. Dulu kalau mama ngan abah p sana, mesti bawak balik murtabak nih. Harga die agak mahal, RM12/pc (nie harga dulu, skrg kalu tak silap RM16 kot) tapi mmg berbaloi sebab sekeping murtabak nih utk hidangan 4-5 org.. Inti die memang padat plus ada plak pencicah die yg superb tu.. Heh mmg walauwehhh.=p. Tebal die plak dalam 1in mcm tu.. *Larat ko nak makan sorg?? Heheheh..

So bila aku google-d, jumper la site nih. Rupa-rupa nyer ader stokis die kt KL nih.. Wahahaha.. Nanti nak order la =p..

For more information can be read here:
http://www.murtabakraja.com/

Artikel mengenai Murtabak Raja Kelantan dalam:
Utusan Malaysia:




2. Rendang Tok Sri Musma

Back in 2008, whenever balik dari north region, mesti singgah kat plaza tol Simpang Pulai semata2 nak beli rendang nih(err kalu tak silap la.. ke Ipoh ekk?? hehehe). Skali beli mesti sampai 3kotak. Nak buat stock =p. Lagi pon rendang nih leh tahan lama kalu kite letak dalam freezer.. BTW rendang tok nih sangat sesuai makan time sahur, cicah ngan roti. Bile nak makan just panas kn jer.. Senang, xyah nak masak smpi 4jam.*huiyshhh kalau time nak raya, berpeluh ketiak masak rendang nih. Ahakss =p.. Pulak tu mama ngan abah sker rendang yang kering.. In fact time mama ngan abah pegi haji, derang bwk 2kotak rendang nih + serunding.. Hehehe..

Rasa die mmg cukup rasa la, tak tau nak cakap, mmg sedap.. Lama dah tak makan rendang nih. Sapa yang balik Ipoh?? Nak order la..



Description
14 Persiaran Pengkalan Barat 6,
Taman Rasa Sayang,
31650 Ipoh Perak
Telephone: +6 05-321 7458
Mobile Phone: +6 012-496 3206
Contact Person: En. Mustapa Kamal Bin Abdul

For more information can be read here:
Rendang Tok

3. Pisang Sale
Owhh yang ni memang la tak der kat Malaysia.. 1st time makan kerepek nie waktu member yang baru balik honeymoon from Bali, brought this back as ole-ole dari sana =p.. Actually rasa die mcm pisang goreng tapi version yang nipis2. Then 2nd time makan, waktu mama ngan abah p Bandung dulu, aku minta mama beli kan kerepek nih. And that was like 2 years ago, time aku nak kawen kot.. Heheh..

And now, tetiber plak time ngandung nih aku teringin sgt nak makan kepek nih lagi.*Adoii xbley ke ko ngidam makanan M'sia??? Nak mintak tlg sapa p beli kt sana?? Tup tup parents aii jadi p Jakarta last month =p. It was a last minutes plan. Puas la abah tawaf satu airport kt Jakarta tu. Sib baik jumper =p.. TQ abah..

Mama cakap kalu dlm packaging cam kt bwh nie, kat Bandung baru 3hengget, tp bile kt airport die ketuk smpi 20hengget. Tapi demi mak buyung nih derang beli kn gak la =p.*sbb nyer derang takut cucu derang nihh meleleh air liur bile kuar nnt =p. Hisyhhh leh percaya ke bender2 mcm tuh?? Kalu budak tu nak ngences, mmg ngencess jugak la..

:: Pisang Sale ::

So takat nih, tu jer makanan feveret aii yang agak sukar nak dibeli, sebab bender nyer tak der kat KL. (owh except for murtabak raja tu.. ader stockist kt KL nih.. yay.. =p..)
Korang sker makan aper plak??


Saturday, February 27, 2010

:: Budak Perempuan Tiga Tahun Mati Dipercayai Didera Teman Lelaki Ibu ::

Sedih bila baca paper hari ni. Aku tak tau la aper nk jadi ngan dunia sekarang.. Mana pergi rasa perikemanuasiaan??? Nie belum campur dengan kes pembuang bayi yg aku rasa dlm bulan nie aja ader 4-5 kes. Dah balik ke zaman jahiliah ke aper???

KUALA LUMPUR, 26 Feb — Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mati dipercayai akibat didera oleh teman lelaki ibunya di rumah mereka di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali malam tadi.

Al-fatihah.. Moga rohnya ditempatkan dikalangan org yg beriman..

Mangsa, Syafia Humairah Sahari, sebelum itu dibawa oleh teman lelaki ibunya itu ke Hospital Kuala Kubu Baharu dengan mendakwa kanak-kanak malang itu mati kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Lelaki yang berusia 28 tahun itu datang bersama seorang rakan lelaki dan kemudiannya meninggalkan kanak-kanak yang sudah tidak bernyawa itu di wad kecemasan kira-kira pukul 8.30 malam.“Ketika jururawat hendak bertanya lebih lanjut mengenai kemalangan itu, mereka kemudiannya melarikan diri dengan mendakwa perlu bergegas ke balai polis untuk membuat laporan.“Kira-kira pukul 11 malam, pihak hospital menghubungi kita dan hasil semakan, tiada sebarang laporan diterima mengenai kemalangan jalan raya dan hasil pemeriksaan awal ke atas tubuh mangsa mendapati mangsa dipercayai mati akibat didera,” kata Ketua Polis Daerah Hulu Selangor Supt Norel Azmi Affandi Yahya dipetik Bernama.

Norel Azmi berkata hasil pemeriksaan awal pihak hospital mendapati mangsa mengalami kecederaan di tubuh badan selain luka-luka di dagu, lebam di perut serta bawah telinga dan dipercayai mati ketika dalam perjalanan ke hospital.Beliau berkata polis kemudiannya menahan teman lelaki ibu mangsa yang bekerja sebagai pemandu teksi kira-kira pukul 3 pagi tadi bagi membantu siasatan.

Ibu mangsa dan teman lelakinya itu difahamkan mempunyai hubungan sejak enam tahun lalu dan mempunyai seorang anak berusia setahun enam bulan hasil perhubungan mereka. *nie lagi aku tak paham, org Islam, bersekedudukan lagi and tadi dalam berita ada ckp ibu mangsa tu sdg pregnant 4bulan hasil hubungan dgn boifren tak guna tu.. Seriously 2nd one??? Heloooo mana pergi akal & maruah mu sebagai seorang Islam dan seorg yg berstatus ibu??

Ibu mangsa, yang merupakan ibu tunggal dan berusia 25 tahun itu juga mempunyai seorang lagi anak hasil perkahwinannya, kini dirawat di Hospital Kuala Kubu Baru selepas dilaporkan pengsan akibat terkejut dengan berita kematian anaknya.

Sementara itu bapa kepada suspek tersebut ketika ditemui di rumah flat kos rendah di Batu 30 enggan mengulas lanjut.Katanya, dia akan memberi keterangannya kepada pihak polis apabila diperlukan.

Menurut seorang saksi yang enggan dikenali, sebelum kejadian, suspek telah keluar untuk bermain bola di padang bola berdekatan dengan membawa mangsa bersama.Ketika suspek sedang bermain bola, kanak-kanak itu tiba-tiba menangis sebelum suspek datang ke arahnya dan menyerang kanak-kanak itu.

Saksi yang turut berada di padang tersebut ketika itu berkata orang ramai kemudiannya meleraikan sebelum mengangkat kanak-kanak tersebut yang sudah lembik ke dalam teksi milik suspek dan membawanya ke hospital.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis daerah Hulu Selangor DSP Bakhtiar Md Rashid berkata polis akan mengambil keterangan ibu mangsa yang kini sudah sedar.

Tuesday, February 23, 2010

:: Motherhood Expo 2010 ::

Tadi adek ku yg keje kt Mid Valley bitau pasal info yg menarekk tertarik lagi da bomb nihh =p.... So nak share with all mommies n mommies-to-be. This March ada Motherhood Expo at Midvalley. Jom la pegi ramai2 =p.. Macam la aku larat nk jln2 kt ctu kn (by that time i was like what??? 36wks.. hisyhh kang pengsan plak jln tgh ramai2 org tu.. ehehehe)


Venue :
Hall 1 , Level 3,
Mid Valley Exhibition Centre (MVEC),
Kuala Lumpur, Malaysia.

Date :
19th - 21th March 2010

Time :
10:30am - 9:00pm

Admission :
Entrance is FREE

Major Exhibit :

- Fitness & Slimming Beauty Services
- Maternity & Children’s Clothing and Accessories
- Medical Biotechnology & Management of Infertility Services
- Natural Nutrition Food for Weaning Babies & Organic Toddler Formula Products
- Diaper, Furniture and Toy Retailers
- Infant & Toddlers Safety Products
- Breastfeeding & Mommy’s Groups
- Early Education Products
- Financial & Insurance Institutions


:: Another BSP Reading @ 33 Weeks ::

Lately I had been whining a lot about my health condition. Mesti korg pon boring kn.. Lagi2 plak bile aku received a call from my friend, die ckp mcm nih “Ko nih mcm2 la.. asyik sakit jer time pregnant nih”. Sentap tuuhh..

Hello mak cik, sakit nih bukan nyer aku buat2… bender dah nak jadik,” tapi aku hanya bisik dlm hati. Kengkadang bile pikir2 penat la . Asyik kite je jaga hati die. Tapi hati kita camner plak. Cakap main lepas jer. Kalau ko rase ko malas nak bacer pasal masalah aku, ko tak yah la bacer blog aku nih.. Abihh citer.


Anyway just nak update about my BSP test semalam.

So overall BSP reading for 22/2/10 :
8.00 am = 4.5mmol/L
*(berpuasa dr 10pm mlm sebelum nyer)
12.00 pm = 4.9 mmol/L
*(had mee hoon + limau suam @ 10.00am)
6.00 pm = 3.6 mmol/L
*(had kungfu yee mee + limau ais + @ 1.00 pm)
9.45 pm = 5.5 mmol/L
*(had 1/2 nasi + lauk + buah2 @ 7.00pm)

Alhamdulillah, reading for the 3rd time nie masih stabil (yg penting tak lebih 7.8mmol/L), so Dr cakap pasnih tak yah wat BSP test nie every 2weeks (pasnih sebulan skali jer). Eheheheh. Sker aku. Letih la ulang-alik p klinik nih. Dah la kena tunggu lama. Pastu asyik monteng keje jer. Sib baik dpt time slip n bos pon ok. Tenkiu bos. =p

Monday, February 22, 2010

:: Short Story ::


A college class was told they had to write a short story in as few words as possible. The instructions were :

The short story had to contain the following three things
  1. Religion
  2. Sexuality
  3. Mystery
Below is the only A+ short story in the entire class:

“Good God, I’m pregnant, I wonder who did it”

Ahaksss.. mengongggg =p...

Thursday, February 18, 2010

:: Projek Ribu2 Di Hari Raya Cina ::

Cuti Raya Cina lepas, kitorg balik kg Abi @ Bt Pahat. Lama dah tak jengah my PIL (last skali time raya haji.. eheheh), so sementara badan masih kuat n cuti pon panjang, pelagi, cuti2 M'sia la =p...

So kalu balik sana, mesti ader jer menu baru yg mama ajar. Cam last time aku dh belajar wat roti naik, kali nie wat tart plak.. Ekceli projek baking nie utk business my SIL , Nor as die tgh tunggu posting. So utk isi masa lapang Nor pon buat la business kecilan2 and skrg nie tgh nk kembangkan jualan tart nie die sekitar Johore.

BTW, derang satu family nih tiap2 tahun amik order kuih raya. Siap dah ada pelanggan tetap. Dari kecik lagi, Abi together with his two sisters dah dilatih oleh mama & ayah utk buat kuih2 nie. Kalu tengok derang buat keje kat dapur tu mcm lipas kudung. (Aku jer yang terhegeh2 lagi.. Maklum ler tangan keras. Hehehe kalu soh wat kek cekelat tu aku reti la =p.) Macam2 jenis kuih derang buat, cakap je nak aper, Almond London, kuih sampan, biskut Cornflake, kuih arab, and many more. *sebenarnyer aku tak tau namer kuih2 tu.. ahakss =p.

Jom tgk projek riban2 Nor....

Mula- mula kena la siap kan pastry die. Nie aku buat ngan Nor. Hehhe, kire lepas la gak, mula2 tebal2 pastry yg aku buat tu, tp lama2 dh ok.. Ruper nyer ader teknik nak isi pastry nie dalam acuan tu.. Negheheheheh.


Then Abi masuk kn inti dalam pastry tu. Aisyhhhh laki aku nihhhh... Dengan berkain pelekat nyer..




Pas letak topping die atas inti tu, sapu egg wash.

Lepas tu, bakar la.


Tada...




Nie yg saiz besar

Yang nie saiz kecik





:: Pineapple Cup Tart ::

Am helping my sister-in-law with her home based business. So sapa2 area Johor yang berminat nak order Pineapple Cup Tart, just msg me k.


Pineapple Cup Tart For Sales!
(homemade pineapple filling)

Interested to order?? Please msg me =) ..
(Around Johor only)

------------------------------------
PRICE:

Small Cup Tart
: RM12/ Bottle
(qty: 21-23pcs)



Large Cup Tart: RM1.30/pcs+
Transparent plastic case (order taken for 50pcs above)

-----------------------------------------
Size (Diameter):

Small
=> 3.5 cm

Large
=>5.5 cm

----------------------------------------
Delivery Charge for any order from:

Parit Raja, Air Hitam

=> RM5


Batu Pahat, Kluang, Yong Peng
=>RM10


Johor Bahru

=> 10 bottle above = RM20

=> 25 Bottle above = Free of charge
-------------------------------------------
*** Any order have to be made:

small quantity - at least 3 days before

large quantity - at least 7 days before

*** Any purchased for 10 bottle and above, deposit are required



Friday, February 12, 2010

:: Tah Hape2 ::


Citer nie sangatlah
  1. Tak best
  2. Wolfman die tak chomel... xnampak real *Baik tgk wolf dlm Twilight lagi
  3. xder motif..
  4. Sangatlah slow
Pendek kate waste of time n money la....

Thursday, February 11, 2010

:: Safety Awareness ::

Crucial

Because of recent abductions, In daylight hours, refresh yourself of these things to do in an emergency situation... This is for you, and for you to share with your wife, your children, everyone you know. After reading these 9 crucial tips, forward them to someone you care about. It never hurts to be careful in this crazy world we live in.


1. Tip from Tae Kwon Do :

The elbow is the strongest point on your body. If you are close enough to use it, do!

2. Learned this from a tourist guide
If a robber asks for your wallet and/or purse, DO NOT HAND IT TO HIM. Toss it away from you.... Chances are that he is more interested in your wallet and/or purse than you, and he will go for the wallet/purse. RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car, kick out the back tail lights and stick your arm out the hole and start waving like crazy... The driver won't see you, but everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping, eating, working, etc., and just sit (doing their chequebook, or making a list, etc.) DON'T DO THIS! The predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for him to get in on the passenger side, put a gun to your head, and tell you where to go. AS SOON AS YOU GET INTO YOUR CAR , LOCK THE DOORS AND LEAVE...
If someone is in the car with a gun to your head DO NOT DRIVE OFF, Repeat: DO NOT DRIVE OFF! INSTEAD gun the engine ! and speed into anything, wrecking the car. Your Air Bag will save you. If the person is in the back seat they will get the worst of it ! As soon as the car crashes bail out and run. It is better than having them find your body in a remote location.

5. A few notes about getting into your car in a parking lot, or parking garage:

  • Be aware: look around you, look into your car, at the passenger side floor , and in the back seat
  • If you are parked next to a big van, enter your car from the passenger door. Most serial killers attack their victims by pulling them into their vans while the women are attempting to get into their cars
  • Look at the car parked on the driver's side of your vehicle, and the passenger side..If a male is sitting alone in the seat nearest your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a guard/policeman to walk you back out.
IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY.
(And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. Stairwells are horrible places to be alone and the perfect crime spot. (This is especially true at NIGHT!)

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS RUN! The predator will only hit you (a running target) 4 in 100 times; and even then, it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN, Preferably in a zig -zag pattern!

8. As women, we are always tryingto be sympathetic: STOP It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often asked 'for help' into his vehicle or with his vehicle, which is when he abducted his next victim.

9. Another Safety Point: Someone just told me that her friend heard a crying baby on her porch the night before last, and she called the police because it was late and she thought it was weird.. The police told her 'Whatever you do, DO NOT open the door...' The lady then said that it sounded like the baby had crawled near a window, and she was worried that it would crawl to the street and get run over.
The policeman said, 'We already have a unit on the way, whatever you do, DO NOT open the door. He told her that they think a serial killer has a baby's cry recorded and uses it to coax women out of their homes thinking that someone dropped off a baby. He said they have not verified it, but have had several calls by women saying that they hear baby's cries outside their doors when they're home alone at night.

10. Water scam!
If you wake up in the middle of the night to hear all your taps outside running or what you think is a burst pipe, DO NOT GO OUT TO INVESTIGATE! These people turn on all your outside taps full ball so that you will go out to investigate and then attack. Stay alert, keep safe, and look out for your neighbours!

Wednesday, February 10, 2010

:: Tony Roma's Promotion :


Wow love is in the air =p...

TONY ROMA'S 2010 Valentine’s Day Promotional

*to enlarge, please click on the pic

Valid from 8-14 February 2010
RM99.90++ 3 courses, 2 people

The set comes with :
Choice of appetizer from the following to share:

a) Boneless Buffalo Bites or
b) Half Onion Loaf or
c) Tony Asian Chicken Salad or
d) Potato Skins

Choice of two (2) main entrées from the following:

a) Mojo Chicken (1 pc chicken with 2 sides)
b) Shrimp Scampi Pasta (5 oz pasta with 12 shrimps)
c) Beef Ribs (2 pc ribs with 2 sides)
d) Roma Burger (ala carte portion)

Choice of two (2) desserts from the following:

a) Apple Cranberry Tart
b) Carrot Cake
c) Raspberry Brownie Royale

Choice of two (2) drinks from the following (can be the same or different):

a) Yellow submarine
b) Cranberry-O

Location:
Sunway Pyramid 03-7492 1188
E@Curve 03-7728 7833
Pavillion KL 03-2143 3278
The Gardens 03-2282 8243

For those Tony Roma's lover don't miss out on their Valentine Promotion, starting this 8 February until 14 February 2010. As usual harus la aku n Abi pegi kn =p.. Tapi kitorg p awal sket sebab nyer kitorg x celebrate Valentine. *acecehhh... boleh pakai ke alasan aku nih?? Hehehe...

:: Baguettes + garlic butter ::

For starter... We were served complimentary baguettes with garlic butter spread. Abi suker betul makan roti nihh.. =p

:: Crispy Potato Skin ::

:: Dipping sauce ::

Next for appetizer, we choose Potato Skin. TR’s potato skin is topped with cheddar cheese and beef bacon, sedapp weyhhh and its a bit crispy.. ulalalala.. Dipping sauce die taste of mostly sour cream and mayonnaise. For me, it complemented the dish perfectly.

:: Smiley face ::

:: TR's sauce ::

Sementara nak tunggu makanan nie sampai, waitress tu siap demo on how to choose TR’s in-house sauces which is Original, Carolina Honeys, Blue Ridge Smokies and TR’s Red Hots. Die siap lukis gambar smily face atas pinggan lagi. Cute giler.

:: Bountiful Beef Ribs ::

:: Kasi zoom-in sket =p ::

Then for our entree, aku pilih Bountiful Beef Ribs, a bit crispy on the outside, tp inside die sgt juicy and was still soft enough to come off the bones easily. Walaupon portion die nampak sikit, tp kenyang beb.

:: Roma Burger ::

Abi plak pilih Roma Burger. Its a chunky beef patty yang sgt juicy served with french fries, Cheddar cheese (can you see the cheese oozing out of the burger.. ohohoh very yummy), shredded lettuce, tomato, red onions and pickles.

:: Mocktail Yellow Submarine dan Cranberry O ::

:: Raspberry Brownie Royale ::

Penutup harus la order dessert. Both of us pilih Raspberry Brownie Royale (punyer la xnak kongsi.. ahahha). It serve with a piece of brownie and a huge scoop of vanilla ice-cream topped with raspberry sauce. Masam-masam manis.. Sedapp =p



So pada sesiaper yang teringin nak makan western food, tempat nie sangat2 recommended. Lagi2 plak ngan promotion nie, sgt value for money. So aper lagi, cepat2 sebelum kehabisan.. hehehehe..

Monday, February 8, 2010

:: Another BSP Reading @ 31 Weeks ::


So overall BSP reading for 8/2/10 :

8.00 am = 4.7mmol/L
*(berpuasa dr 10pm mlm sebelum nyer)
12.00 pm = 3.3 mmol/L
*(had mee hoon + limau suam @ 9.00am)
*aiseyy rendah giler smpi nurse tu tanyer x b/fast ker??
6.00 pm = 4.2 mmol/L
*(had kungfu yee mee + sirap limau + puff custard @ 1.00 pm)
9.30 pm = 4.7 mmol/L
*(had pisang goreng @ 6.00p.m.. opsss )
*(had 1/2 nasi + lauk + buah2 + lemonade @ 6.45pm)

Alhamdulillah, again everything went well. 4 kali reading smer bawah 7.8mmol/L. Masih normal =p.. Timbang tadi pon weight naik dalam 2kg. Better la daripada previous month=p.. Berat asyik maintain naik 3-4kg jer aku nihh... *nampak gaya, routine exercise aku (jln kaki 20min + badminton seminggu 3 kali) berjaya... Knaper., x percaya ke aku main badminton.. Bukan susah pon, dok diam2 kt one spot, pastu Abi or Faiz kena hantar bola tu direct kt aku... Ahakss.. Ngelat kn.. =p

Kire procedure BSP Test lebih kurang mcm kt bwh nie la..


*owh tp aku lom smpi tahap amik insulin la =p