Monday, November 22, 2010

:: PREGNANCY MOMENT CONTEST -> 22/11/10 ::

Just trying my luck..
Kali nie nak join PREGNANCY MOMENT CONTEST -> 22/11/10 by



At 36weeks pregnancy:

Untuk syarat-syarat penyertaan boleh check kat SINI

Aku dapat tau about my pregnancy lepas balik dari Pulau Perhentian. Rupa-rupa nyer I was 1 month preggy already. Perasaan??? Rasa sanga-sangat happy. Syukur alhamdulillah, Allah perkenankan doa kami. Tapi dalam rasa bahagia tu, tiba-tiba timbul satu masalah. Seminggu sebelum aku dapat tau aku pregnant, aku kena demam campak. So mama suruh aku jumper Dr Pakar and I opt for Dr Amir Farid (gyne dr Hspt Tawakkal).

Darah aku di ambil for lab test. From 1st test, Dr tak dapat pastikan whether measles aku tu measles biasa or German measles. So aku kena buat 2nd test just to make sure aku dah ada vaccine dalam badan. Tapi Dr awal2 dah inform aku, kalau baby was infected by measle tu, aku terpaksa gugurkan kandungan. Ya Allah, bayangkanlah macam mana perasaan aku masa tu. Dah la susah nak dapat, bila dah lekat ada pula problem. Dalam kereta aku menangis sambil telefon Abi *time tu aku terpaksa pergi check-up sendiri sbb Abi still kerja in JB.

German Measles:
"the primary medical danger of rubella is the infection of pregnant women because it can cause congenital rubella syndrome in developing babies."
Nemours

Alhamdulillah, result 2nd blood test aku CLEAR =p... Aku sangat-sangat bersyukur walaupun ada sedikit keraguan dalam hati sebab time aku kena measles tu, banyak juga air kelapa yang aku minum. Kalu diikutkan, air kelapa for early stage of pregnancy agak "tajam" kan tapi kuasa Tuhan, alhamdulillah she survive. Everyday, bacaan yassin & surah maryam tak pernah lekang dari bibir aku and during my 24weeks, aku buat 3D scan just to make sure jantung, otak & semua anggota badan die developed dengan sempurna.

On 10 April 2010, lahirlah puteri ku yang diberi nama Alia Sofia = Beautiful Wisdom. Thank you Allah for giving me this little angle despite all the thing I've been through (diabetic + high blood pressure). Mummy love you Sofia =p...

:: My Mei Mei =p ::

Untuk pengalaman bersalin, boleh review di SINI

So, kat sini aku nak tag:
  1. Ashra
  2. Alyani
  3. Ninie

7 comments:

ana said...

alhamdulillah...klu ada rezeki tak ke mana... :)

ieda said...

cumeinyaaaaaaaaaaaa ..
teringat zaman akak preggy dulu2 .. cam nakkk jer ..
tapi x lehh dahhhh huhuh

Iryani Noor said...

Ana:
Betul tu... Alhamdulillah... =p

***********************************************

K.Ieda:
hehhe tq kak..
knapa xleh kak?? Dr yg advice xkasi akak peknen lg ke???

ashra said...

owh..tatau pun ko kena campak..sedihnya..kalu doc ckp gtu kat aku,tak tergambo perasaan aku..ku ni pun doc bitu uri ke bawah,aku da meleh air mata..aku risau,kalu2 aku tak mampu kandung 9 bulan..sbb skang pun aku d rasa sakit..
dugaan kali ni..ye la kan,masa aleesya,setakat alah biasa je.tak de pelik2 nye simptom.

btw,thanks tagging aku,.kalu sempat n free aku wat k?tak sempat sori ek..bz la kemas rumah.aleesya lak sakit kaki tgn mulut.mulut penuh ulcer.meragam je la..mgkn sbb pindah rumah,habuk kuman masa baru2 pindah kan.doc pun heran,selalunya budak duk taska je kena..

ninieZUERYANNIE said...

mmmm yani, ninie mane ko tag tu? huhuhuuu

Em's Family said...

alhamdulillah yani, kuasa tuhan.. kalau Allah kate jadi, buat macam mane pun jadi lah.. sofea is urs

Iryani Noor said...

Ashra:
babe hopefully anak ko cpt sembuh... aritu jmper tinggal ulser dlm mulut je kn..

erm pasal placenta previa not to worry so much... insya-Allah bnyk kn berdoa.. hopefully uri ko leh naik balik... anything just dpt kn advice Dr k =p..

******************************************

Ninie:
eheheh ko ler tu =p.. lupe plak nk taruk link

**********************************************

Miera:
alhamdulillah, betul tu babe.. kalu nk ikut kn, waktu naik boat nk p perhentian, tu mak aiii ganas giler... dok terhempas2 je dlm tu.. tp alhamdulillah, kuasa tuhan kn =p..