Friday, November 12, 2010

:: Mieng Kum ::

Korang pernah tak makan Mieng Kum. Susah nak dapat bender nie.. 1st time makan time ada kursus in Penang.. Mula2 tengok, kepala automatic generate, "Owhh daun sireh kot nie.. Macam mana nak makan bender nie ekk??".. Little did i know that daun tu sebenar nyer daun kadok...

:: Daun Kadok ::
*pic google

Mieng Kum nie biasa dimakan sebagai appertizer. Rasa die susah nak describe, korang kena rasa sendiri.. Manis2 pedas + rangup + masam.. Sedappp =p..

pic from HERE

Mieng-Kham (Sireh Daun Kadok)

1/4 Cawan Udang Kering-Goreng Garing
1/4 Cawan Kacang Tanah-Goreng Dan Buang Kulit
20-30 Helai Daun Kadok
1 Limau Nipis-Di Potong Kecil bersama Kulit
1/4 Cawan Bawang Besar-Potong Kecil
10-20 Biji Cili Padi-Hiris Kecil2
1/2 Cawan Kelapa-Hiris Nipis dan goreng garing.
1/4 Cawan Halia Muda-Potong Kecil.

Sos

1/2 Sudu Makan Lengkuas-Kisar Halus
l1/8 Cawan Bawang Merah-Dicincang
1 Cawan Air
1 Cawan Gula
1 Sudu Makan Sos Ikan
1/4 Cawan Kelapa Parut –Goreng Seperti Kerisik tetapi jangan dikisar.

Cara-Cara:-
Masak ke semua bahan kecuali kelapa parut, sehingga sos pekat. Masuk kan kelapa parut setelah sos sejuk.

Cara Makan:-
Ambil daun kaduk, lipat macam kon kacang goreng tu, kemudian masukkan serba sedikit semua bahan bahan di atas. kemudian letakkan sos tadi. lipat balik kon tu, makan, macam orang tua-tua makan sireh.


pic from HERE

So kat KL nie mana nak cari Mieng Kum nie ekk??

8 comments:

ana said...

mcm pelik je resepi nie...sedap ker?

alyyani said...

penang ade eh? nmpk menarek. harus pegi try! :D

Iryani Noor said...

Ana: belum cuba belum tau... sedap tau.. kata suka makanan thai =p..

ieda said...

loor seyes akak x tahu .. nama punn pelik kann :))

ashra said...

eh..tah pernah dgr n mkn la..
cam bes jer..

Lady of Leisure said...

sedapnya nampak...

Anonymous said...

hm ni ader kat RAMA V - kat ngan kedutaan US or alamanda punyer thai food rest pun ader.. RAMA V gaks..:)-farrahm

Anonymous said...

salam.
banyak je kat KL...
slalu makan dkt just thai..sedapp..
harga dia pon okay2 la..below 20rm...huhu