Tuesday, November 9, 2010

:: Buah Deliima ::


Dulu time peknen, susah nyer nak cari buah nie. Mengidam tu tak la, tp sebab terbaca artikel dalam Pa&Ma, buah Delima or pomegranate nie mampu mengurangkan risiko baby kena kuning.. Tu yang usaha juga cari. Tapi memang bukan musim kot.. So end up aku beli jus Itu pun secara betulan aku ada meeting kat Putrajaya. Akak tu yeye la promote kat aku, and untuk tak menghampakan die aku beli gak la. Sedap juga rasa jus die =p.. Katanya jus tu diimport dari Iran, and bile aku browse, jumpa la site nie

pic dari SINI

Nway, buah delima ni byk khasiatnya:
Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang kaya dengan unsur zat besi sebagaimana firman Allah: (Q:55:6)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima".

Buah delima atau dari segi saintifiknya Punica granatum mempunyai pelbagai keistimewaan, selain dari sedap dimakan, ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan. Zat besi yang terdapat dalam buah delima dianggap sebagai unsur penting dalam pembentukan darah merah. Seseorang yang kekurangan zat besi akan mengalami penyakit anemia. Dengan hanya sebiji buah delima mampu memberi khasiat yang banyak kepada kita. Buah Delima mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi diantara buah-buahan yang lain.

Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur( kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy No.). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

Antara kebaikannya yang lain:

  • menghalang pembentukan sel kanser
  • mencantikkan kulit
  • mencegah dr nyanyuk
  • memberi tenaga
  • elok utk pesakit tekanan drh tinggi dan rendah
  • elok utk sistem penghadaman
  • mngurangkan berat badan
  • prevent morning sickness( utk org mengandung)
  • memperelokkan rahim
*info dari Zwa's Site boleh juga dirujuk di SINI

8 comments:

ana said...

cantek la gmbr buah delima tu...masuk je ngan tema blog nie hahahaha

apa kena aku nie, itu yg ditengok pulak...

NURUL said...

lama tak mkn buah delima

ashra said...

owh ye ke..aku baru tau,aku nak beli satu la dr website ko bagi ni.
sbb dulu aleesya ada kuning tau.seminggu gak la.tak warded tp jemur die kat bahang matahari pagi,kat kg en.MIL la uruskan.alhamdulillah elok.tp,aku sian la baby kena jemur bogel2.

aku harap sgt,baby A ni takder kuning kembung bagai..cam aleesya dulu.
thanks for the onfo beb!

~n0rliza 0thman~ said...

sedapnye buah delima =D

:: noremy anak rahmat :: said...

blogwalking & follow....

p/s:tq coz sharing info.......

D'Nur Boutique Online said...

AKAK PUN ADE BACA KT PA&MA... TGH CARIK GAK TUK DIMAKAN HEHEHE.. TP AKAK SURUH ADIK AKAK MKN DULU CZ DIA DUE BLN 12 NIE....
SETAHU AKAK SELAIN BUAH DELIMA... KURMA OR APPLE HIJAU BUANG KULIT PUN OK ...
HARAP2 DIJAUHKAN LA KUNING TU... AKAK NI DARAH Ov+
nasib baik irfan dulu tak kene...

Iryani Noor said...

Ana:
heheh.. pic google je Ana =p..

***********************************************

Nurul;
haru p cari =p..

***********************************************

Ashra:
owh yeke... tp kuning die tak teruk kn?? ko cuba la call org kt website tu... kalu tak, isnin nnt aku ada meeting kat Putrajaya.. nnt aku try carikan utk ko kt sana...

Hopefully 2nd bb ko nie bebas dr sebarang penyakit la..

***********************************************

Liza:
mmg sedap.. nak2 kalu dpt yg manis tu.. perghhhh =p..

*********************************************

Noremy:
thanx for following me dear.. nnt akak jenguk ur blog ya...

**********************************************

K.Nur:
Owhh adik akak dh nk bersalin yer.. HAaaa kena cari cpt2 buah nie.. pastu ckp ngan die, kena mkn sorang xleh share.. hehhehe...

YAni ngan FArid pun 2-2 darah O+.. Alhamdulillah Sofia xkena kuning... hopefully bb akak pon ok la.. insya-Allah..

armouris said...

info tentang delima di SIHAT SELALU - Delima Cerahkan Kulit