Monday, November 1, 2010

:: Tag Dari Ashra - Jom Makan Makan ::

Aight lama dah tak wat tag..
Tq Ashra for tagging me..
Ko nih macam tau2 je aku kuat makan =p..

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
  • Tomyam - nie mmg pembuka selera... kalu p mana2 kedai, mesti order tomyam.. kalu tomyam die sedap, makanan yg lain pon comfirm sedap.. *kire nie bench mark utk makanan yg lain la..
  • Laksa Penang - aku nih mmg sker apa2 makanan yg mesam + pedas... lagi pedas lagi best =p..
  • Nasi kerabu - plus daging bakar+ solok + telur masin.. perghh terangkat la.. nak2 mkn time berbuka =p...
2. Dua jenis air apa yang paling korang suka?
  • Limau ais/suam - janji masam =p
  • Java choc frapp *yes i noe, Starbuck harus di "banned"

3. Which type of food yg korang prefer, pilih 3 sajo : Malay, Indian, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian?
  • Malay
  • Japanese
  • Italian

4. Apa makanan yg korang paling expert masak? Dalam kata yg lain, takyah tgk resepi tapi at the same time bile org lain rasa, org akan kata "wahhh, gila sedap".
  • ntah.. smer laki aku bedal jer.. ngehhehehe.. ketam masak cili kot...

5. Semahal mana korang pernah bayar untuk makanan korang?
  • Steak yg berharga RM90++ sepinggan @ Tony Roma's.. time tu celebrate birthday aku kot..

6. Beri nama restoran favourite. Apa makanan kat situ yg paling sedap?
  • Niara Restaurant @Melawati - Tom Yam Perahu Pecah *perghh terangkat beb!

7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyuh, burung wak-wak, rusa, landak, merpati, ayam denak. Mana satu yg korang suka?Kalau korang ada suka yg lain, tapi aku tak list, bgtau aje la.
  • shark fin.. ok??

8. Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan? Dan makan/minum apa? Kalau korang ingatlah kannn.
  • Hmm 1st time dating dulu kt CS, JB.. kalu tak silap kitorg makan kt Fish & Chip Restaurant.. Ngegegege ingat lg time tu Hubby order set nasi + 2pinggan fries + choc ice belended.. *badan kurus, tp makan ya ampunnn....

9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang?Kenapa?
  • Gulai lemak / asam pedas + kicap or kari + kicap.. hehehhe... owh satu lagi die sker gulai kurma..

10. Kalau pegi rumah orang, korang selalu berharap orang tu hidang apa?

  • Erm semestinya makanan yang panas2... and lagi best kalu die ader hidang pudding for dessert.. nyummehh =p.. *okehh sila jgn serik jemput aku dtg mkn kt umah korg yer.. hehhe

11. Makanan yg korang mmg tak buleh nak telan langsung. Samada tak sedap atau tekak korang dah kembang.
  • err kaki ayam/ sup torpedo... serious aku xreti mkn...

12. Menu raya paling disukai.
  • Lontong
  • Sambal sotong
  • kuah kacang

13. Jajan/Cikedis favourite?
  • Coklat + ice cream =p

14. Beri dua makanan yg mak korang masak yang korang suka?
  • Laksa johor... p mana2 pon xkan dapat laksa sebest mak aku nyer.. =p
  • Sambal sotong - mmg terbaek la!

15. Makanan paling pedas korang makan? Sapa masak?
  • aku nyer masakan sndri kot.. sbb mak aku tak tahan pedas =p...

16.Korang kalau jumpe org yg tag korang ni, apa agaknya korang nak hidang/belanja?
  • ko nk makan pe Ash?? kena ikut selera ibu mengandung nih =p....

17. Sile tag 5 orang dan paksa mereka buat tag ini.

  • Alaaa.. malas la nk main tag2 org, so sapa2 yang free dan rajin nak wat tag, sila la ye....

6 comments:

ana said...

sama la..ana pun suka tomyam. pendek kata apa saje yg berkuah...nyummmm

Lady of Leisure said...

hehe best tag ni kan

ashra said...

yani,aku mmg setiap kali gi mkn tom yam kat mana2 mmg aku teringat kat ko.aku tau,ko peminat no 1 tom yam..hehe

Niara Restaurant @Melawati - Tom Yam Perahu Pecah?uihhh..harusssss ajak en ni.

haha..tu pasal la skang farid bam bam..sbb first dating da mkn banyak,selera cintan cintun.

ye btul....mak ko nye laksa johor mmg terbaekk pernah aku makan tau.aku nak pe?tentu la laksa johor.kalu mak ko masak sedap,gerenti ko pun sesedap mak ko.tapi,aku tetap kate,mak ko nye plg bes.haha

Iryani Noor said...

Ana:
heheh sama la taste kite.. yg penting masam + pedas =p..

****************************************************

Lady:
ha'ah mmg best =p.. bile list down mcm nie, baru nampak ape yg kite betul2 sker... hehehe

Iryani Noor said...

Ashra:
aku tau ape lg yg kalu ko mkn mesti ko teringat kt aku --> tulang rawan.. kekekkekekek......

tp apa pon tomyam mmg feveret aku...

ha'ah kt melawati ada kedai tomyam sedap.. kalu nk p nnt call aku yer.. aku leh bwk kn... dkn je ngan umah aku..

alamak ko nk laksa jhr.. insya-allah akak ku usahakan.. tp susah tu nk set date... minggu nie farid p sibu plak.. adess.. dh lama sgt aktiviti mkn kt umah aku tertangguh nie..

Yaya said...

bam, aku memang setiap kali makan ayam dpt part tulang rawan aku mesti ngulas kat aqsa, ni favourite part yani ni..hahaha..babes, aku ade beli paste tomyam dari kelantan org rekemen, okla bleh tahan..need some modification kot. jom dtg rumah main masak2 nak? buat tomyam? hehe