Monday, November 1, 2010

:: DIY Flower Arrangment::

Aku nie xder la berseni sangat, tapi kadang2 teringin gak nak try arrange sndri.. Lain la mak aku, memang berseni gile la.. Dulu hantaran aku dari time bertunang sampai la kawen, die yang uruskan... In fact time kawen dulu, bunga2 yang kat tangga & katil, mak aku yang buat =p.. Save budget.. Hehehe.. Nway nie 1st trial aku.. Still kena improve lagi... So antara bahan2 yg diperlukan
  1. Bunga
  2. Vase
  3. Bola2 rotan

:: Bahan2 yang diperlukan ::

:: Vase ::
*nie ikut sker korang la nak bentuk yg mcm mana

:: Bola rotan ::
*kalu tak sker, leh tuka yang batu

:: Fillers flower::

:: Focal flowers ::
*apa tu focal or filler flower?? korang leh tengok kat SINI

Step 1:
Isi kan bola2 rotan ke dalam vase


Step 2:
Masukkan focal flower ke dalam vase..
*kalau suka, leh cucuk bunga tu pd span dulu then baru masuk kt tengah2 bole2 rotan tu.. arrage kan bunga yang paling tinggi di tengah2... contoh boleh tengok SINI



Step 3
Untuk melembutkan susunan bunga tadi, masukkan filler flower..
*gubahan akan nampak lebih sweet dengan pemilihan filler yg sesuai

and hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.



*xder la cantik mana,
harus di improve kan lagi =p..


Just nak share hasil kerja mak aku =p..
*hiiii mak sker =p




3 comments:

ashra said...

a'ah..mak ko mmg kreatif.aku suka hasil kerja tgn die.

cantikla ko nye bunga tu.simple but nice.tuk first trial,mmg kena mula yang senang2 dulu,baru tak patah semangatkan.btw,sofea tak tarik ke pasu tu?hehe.tunggula sok da tinggi,dapat kaki berjalan..takder barang kaca kat umah ko..keke

Iryani Noor said...

kan kan... kalu nk mengupah org wat hantara, kuss semangat.. mahal ya ampun.. satu dulang je dh rm80.. tu yg biaser.. aritu aku tnyer butik yg agak terkenal, satu dulang rm150... *gugur jantung kejap =p..

mcm senget jer bunga aku tu.. kekekke.. 1st trial.. boleh laaa =p.. nie aku letak kt sudut & almari tinggi.. so sopia xleh tarik.. kekke... pasni mungkin la aku pakai bekas plastik.. safety factor tuu.. minggu lepas dak kecik tu dh tarik bunga kt umah mak aku.. sib baik tak pecah pasu die.. ngehehhe....

Em's Family said...

mak ko ni memang kreatif la babe, kalau bukak kedai ni boleh laku.. aku dok cakap kat mak aku mase mak ko gune kulit kayu manis buat hantaran tu..tapi biasela mak aku tak leh imagine hehehe :D