Thursday, September 2, 2010

:: Posto..posto Kuih Raya ::

Kalau entry lepas aku cerita pasal buat kuih raya, entry kali nie palk aku citer kat mana kitorg distribute kuih2 tu..

Pagi2 aku, Abi & MIL keluar rumah untuk distribute kan kuih2 tu. Mula2 pegi Kota Tinggi jumper member lama MIL aku. Every year he never fail order kuih ngan mama. Banyak lak tu die beli.. Heheh tq ye cikgu=p.. Then dari kota Tinggi terus gerak ke JB. Singgah sebentar di Jusco Tebrau. Nenek nak belikan baju raya untuk Sofia.. *hoyeahhhhh murah rezeki Sopia. Pastu dari Juso terus gerak ke Pasar Larkin, JB.

Every year MIL aku akan wat kuih banyak-banyak and hantar kuih tu kat Larkin.. Sekali hantar memang berkotak-kotak and tahun nie alhamdulillah, ordernyer agak banyak *sampai jem tangan FIL aku wat kuih2 tu.. ehehehe. So buat warga JB, kalau berminat nak dapatkan kuih samapan Mama I nie, leh la ke Larkin yer *ada 3 gerai yang jual kuih tu.. kalau korang nk beli kena cari la sket.. Aku tak ingat nama2 kedai tu. Selain kat Larkin, kuih sampan nie pon boleh didapati di kedai Nahar Power, Angsana. *Baru-baru nie Nahar Power masuk paper sebab jualan kuih raya yang sedap2 sepanjang bulan Ramadhan nie. Korang leh baca kat SINI. And pada sapa-sapa yang balik kg, lalu exit Air Itam, korang mesti nampak banner Ziela Cookies, ada gambar kuih sampan MIL aku dalam tu.. Hehehe... Tapi yela, bile dah hantar pada derang, harus la derang tukar sticker nama tu ke nama kedai derang kan.*aku yeye promot nihh.. kot kot la tahun depan korang nak beli =p
1st kedai
:: Kuih sampan yang tersusun rapi ::

:: Front view ::

2nd Kedai

:: Tauke kuih sampan@MIL aku =p ::

:: Banyak gerai2 kat Pasar Larkin nih ::

:: Aneka jenis kuih raya.. ::

:: Chomelkan kuih nie.. Ala-ala sampan gak tapi inti cherry + kismis ::

:: Sofia pon ikut sekali ::

Pastu dari Pasar Larkin kitorang pergi Pasar Ramadhan BBU plak.. Fuyooo besttt.. Dari air kathira, siput sedut, sambal ikan bilis, ikan keli, puding cocktail smer kitorang sebat la.. *siput sedut kat ctu mmg terbaek la.. kedai die mmg jual siput sedut tu jer.. Dalam banyak Param kat JB nie, Param BBU memamg one of my favorite. *dulu time dok kat JB, aku ngan abah slalu berbelanja kat sini. Lepas tu terus balik Bt Pahat =p..

9 comments:

ninieZUERYANNIE said...

yani, byknye mak mertua ko wat kuih raye.. kagumnye..

* terliur seketika tgk kuih2 raye tuh!

Nurshahfamily said...

syok kan kalau pandai buat kuih hehehe.... tp lagi best kalau dpt beli yg sodap ye tak ? hehehe...

~n0rliza 0thman~ said...

wah.. kira beso jugak biz kuih raya MIL ko yer.. memang kagum!!..
ko leh le besarkan pasaran kat kl lak nanti kan..
cik pia pun ikut sekali ke.. haruslah kan diusung buah hati tu kesana sini =D

Mummy Nana said...

Bestnya kuih raya macam2... nak2 kuih sampan yg coklat tu... rindu JB....;-(

Farid said...

Ninie:
hehehe.. Alhamdulillah, permintaan leh tahan banyak.. time nie la nak dpt duit poket lebih.. tu baru kuih sampan, yg lain2 aku x amik gambar plak..

************************************************************

K.Nur;
tu la pasal.. kite nie tolong tengok jer.. nk wat sndri mmg tak pandai.. kekekeke

*************************************************************

Liza:
Alhamdulillah, leh tahan gak la.. rezeki derang.. kalu nk ikutkan dr muda lg mmg PIL aku berniaga kuih2 nie.. baru2 nie je business makin berkembang sampai ke Angsana =p..

*************************************************************

Mummy Nana:
hehe skrg nie pegi mana2 pon nampak kuih raya je.. akak org JB ekk?? thn nie tak beraya kt m'sia??

Mummy Nana said...

Tulahkan.. kalau dok mesia beli jek kuih....
a'ah.. dok JB dari kecik sampai 11 thn yg dulu... pastu dah dok sini balik cuti pun xsempat nak balik JB.. ;-( thn nie raya sini lagi...

Lady of Leisure said...

wow boleh rambang mata tengok kuih raya banyak2 cam tu hehe

ashra said...

haloo..sori beb,lama tak jenguk ko nye blog.4hari en off,4 ari straight kuar dr pagi.mak aihh..susah tul kalu shopping last min kan..cari utu ini tak jumpa je.hehe...bersambung2 dr hari ke hari.

btw,maju ek biz MIL ko.sayang tul tak beli dr MIL ko kuih2 nya.aku berangan nak wat kuih dr awal ramadan,tup2 dapat sejenis je tuk bg MIL aku.keke.serius tak larat.dgn aku ngandung nye.dgn aleesya tak sihatnye tumbuh gigi.dgn shopping last min nye.mmgu depan da balik kg.

btw,kalu raya umah ko,kuih sampan tu ada kan.smpan sket ek.aku nak rasa lah.. =p thn depan le order.

ehhh..sori,da macam email la plakkkkkkk....

ana said...

wah menantu tokey kuih rupanya...beraya sakan la tahun ni ngan kuih sampan ye...