Tuesday, September 21, 2010

:: LAksa Johor Anyone =p?? ::

Last Saturday, mama ajak aku masak laksa johor.. Hehe.. and memandangkan En Suami bekerja di JB (since Jumaat sampai Isnin), why not kan.. Memang aku pon tak ada sebarang jemputan open house.. So kitorang start bekerja keras di dapur dari kul 10.00 am till 11.30am... I lurve eating laksa johor but tapi nak membuat nyer sangat renyah..

First kena bakar ikan (lebih sedap kalu pakai ikan parang), then asingkan isi ikan dengan tulang.. Pastu isi ikan di blend skali dengan udang kering + udang basah.. The rest wat macam masak kari.. Tumis bawang merah + cili kering yg telah di blend.. Bila dah naik bau masukan rempah laksa johor (bought this rempah Sharifah in JB.. kalau xder rempah nie leh pakai rempah kari daging).. Bile dah garing sket masuk terus ikan + udang2 tadi + santan + serai + halia + daun kesom + bunga kantan + kerisik + sedikit garam.. Siap.. Nie baru penyediaan kuah sahaja.. Don't forget "accessories" nyer yang lain ie sambal belacan + ulam2 + spaghetti..


Tengah hari tu Miera call.. Nak ajak pegi rumah Ezanul.. but I couldn't join her as ada family business sket, so aku jemput die datang rumah.. Bile dengar aku masak laksa johor, member terus je kate ON.. (lagi2 plak bile dengar mak ayah aku xder kat umah malam tu.. so leh gosip lama sket..) Hehehe... So die la jadi tester pertama utk laksa aku =p.. *amacam Miera, ok tak ???


:: Miera & Sofia ::

:: Ehmm aku doakan pasni korg dpt bb gurl plak =p ::


After Miera n Emran went back, kitorg wat sesi phootoshoot untuk si kecik nie plak.. =p

:: Die dah semakin besar sekarang.. Dah tak nak baring tapi nak duduk ::
*tp kan Sofia lom meniarap lagi.. die cukup marah kalu ditiarapkan.. is it normal ??



8 comments:

alyyani said...

last year, kitorg pegi open house rumah manager, then ada laksa johor. lepas tu kan, kitorg laki bini pandang each other. spaghetti tapi nape kuah nye lain maca. so baru tau. tp sgt la best rasa dia. mmg nak lagi. tp kat mana nak cari tah la. terror yani masak.

oh, sofia marah kalau tiarap kan dia eh. normal kot sebab sofia bam bam kan so amik masa dia nak meniarap sendiri. tapi sgt2 comel! tgk kt fb td. geram! lupe nak dukung masa jumpa aritu :D

isabelle said...

sib baik laki i yg org johor tu setakat nak mkn laksa johor, dia beli je. kalo dia suruh i masak...gulp! naya!

ashra said...

isk isk...sedey ni.
ko tau,aku baru je ckp en..laksa johor plg sedap aku pernah rasa,laksa johor mak ko satu masa dulu aku makan kat umah ko kat jb dulu..
mesti ko masak sesedap mak ko..
yaniiiiiii....nak! nak! plsssssss....

(aku amik resepi ko ni,nti aku akan ty lg lanjut..secretnya...)

ana said...

biasa la budak2 klu skip satu step...ada yg tak merangkak, ada yg x meniarap...normal la.

Em's Family said...

wei, bile kale pulak budak ni bangun tido, mate segar bugar lagi tu, geram aku.. :D aku tengah tunggu emran transfer gambar, aku pulak tak kuasa la nak monggel monggel godek kamera dia ... tunggu je aa

Jiey^Mien said...

comelnya sofia..
geram nengok!!

Iena said...

CANTIK2NYA GAMBAR BABY TU.......

riniy said...

kalu timun tu potong stail bulat2 tu lg sedapp...hahahaha....k riniy pun suke makan laksa johor..:)