Wednesday, August 18, 2010

:: Onde-onde Ramadhan ::

Isnin lepas abah ada buat makan-makan kat masjid. Memandangkan caterer tu just provide lauk2 n nasi, so mama suruh aku buat onde2.. Sebab apa onde2?? Sebab nie la kuih favourite abah =p. Jenuh gak nak menggentel kuih nie. Dekat sejam baru settel. Dapat la dua pinggan besar. Hehe..


Bahan-bahan :
  1. Tepung pulut
  2. Buah melaka *potong dadu
  3. Kelapa parut *ambil yg putih je + gaul kan dengan sedikit garam
  4. Daun pandan *dikisar + ambil airnya saja
Mula-mula siapkan dough. Kalu suka tambah la pewarna tapi bagi aku, warna hijau dari daun pandan tu dah memadai.. Wangi pulak tu =p..

Then ambil sikit dough tu, leperkan *lebih kurang 20 sen and letak gula melaka tu kat tengah2.

Pastu apa lagi, getel la =p. Buat bulat2. Jangan la besar sangat, kalu boleh muat2 mulut je.

Pastu campak terus dalam periuk. Bile die dah masak, kuih tu akan terapung. So kalau boleh isi air banyak sikit dalam periuk, so that korang dapat nampak yang mana terapung and yang mana still tenggelam lagi..

Lepas masak, golekkan kuih tadi dengan kelapa yang telah digaul dengan garam.

Wallaaah.. Sudah siap =p

4 comments:

ashra said...

hehe.bes2..rajin aku try la.kalu tak gi param,mmg tkder kuih nak mkn umah aku ni.duk makan nasi je.hehe.

alyyani said...

wallah, maveles! tak reti makan kuih2 gini. ish, teruk tul. dush2! pandai yani buat kuih. kalau alya, beli je pandai :)

Iryani Noor said...

Ashra:
try jgn tak try.. tp tang nk menggentel tu makan masa la beb.. hehehe..

**********************************************

Alyyani:
ala xde la pandai sgt.. baru nk berjinak2.. hehehe.. selalu nyer bab2 kuih nie mmg beli jer.. aritu je terlebih rajin.. ahaksss

NAz said...

Oh...aku penah tolong mkcik buat kuih ni. Tensen gula dia asik terkeluar jer bila cair..lepas rebus, bila makan...tengok2 da xde inti...dah cair meresap masuk dlm air rebusan..hahaha..ptt minum air rebusan tu kan? rugi. rugi.