Thursday, August 5, 2010

:: Cuti-cuti Malaysia @ Melacca ::


Halo.. halo.. been a bit busy dengan kerja + kursus. The reason kenapa aku lambat update entry minggu lepas is that from Tuesday till Thursday aku ada kursus pastu ngan internet kat rumah plak buat hal, haisyhh macam-macam.

Anyway cuti kali nie memang tak dirancang. Supposedly hari Jumaat tu nak balik Bt Pahat tapi Abi ada kerja @Melacca, so kitorg pon terpaksa la bermalam kat sana =p.. Bertolak ke Melacca around 4.45pm, reach there around 7pm.. Just on time nak order makanan untuk berbuka puasa =p.. *aku order makanan hotel je as Abi terus p keje.

Owh yes, lupe plak nak mention kat mana kitorg bermalam. We stayed at Everly Resort Hotel. Very nice hotel indeed. Ruang die sangat spacious. Berpatutan la ngan harga die. Thanks to Ashra sebab recommendkan this hotel.*BTW Ash, aku tak dapat same price ngan ko la.. Sebab time ko datang tu memang derang tengah wat promotion.

:: Everly Resort Hotel

:: View from our room ::

Around kul 9.30pm Abi call, suruh aku siap-siap.. Die nak ajak naik cruise.. *Wiiwiwiwiw mak sker =p.. So cepat2 siapkan barang2 Sofia, tukar baju + pampers terus turun.. Hehehe.. Sampai kat Jeti Taman Rempah around 10pm. Risau gak kalau dah tutup kan tp alhamdulillah last schedule untuk cruise tu dalam kul 11pm. So terus beli tiket and tunggu la kat tepi jeti tu. Still ramai lagi yang nak naik saing kitorg.

Bile boat sampai, terus berebut naik, harus la duduk kat port yang best kan =p.. Seriously aku fall in love ngan scenery malam yang sangat cantik. Ada pertunjukan air pancut (xsure kat mana). Bile tengok old building + effect
lighting kat tepi2 sungai, kena pulak ngan angin sepoi2 bahasa *wah mak verangan seperti berada di Venice =p..

:: @Jeti Taman Rempah ::

:: Plan perjalanan ::

:: Tiket = RM10/head ::

:: xtau ape nama bridge nih ::

:: Pirate Park ::

:: Kunci Air ::

:: Bangunan2 lama ditepi2 sungai ::

:: Sofia terkejut ngan lampu flsah =p ::

:: Sofia dah ngantuk =p ::

:: Aaaa chak ::

:: Yayyy.. tamat sudah pengembaraan Sofia di atas boat ::

"Terdapat 4 buah jeti untuk penjualan tiket iaitu di Taman Rempah Ratus, Medan MBMB, Padang Nyiru dan Muara Sungai Melaka. Perjalanan mengambil masa 45 minit dan jarak adalah 9 km. Melaka River Cruise mempunyai 13 orang jurumudi."

Tiket:
Dewasa : RM10.00
Kanak-kanak :
RM5.00

MASA OPERASI BAGI PERKHIDMATAN MELAKA RIVER CRUISE

Masa Bergerak Masa Ketibaan
09.30 pagi
10.15 pagi
10.30 pagi
11.15 pagi
11.30 pagi
12.15 tengahari
12.30 tengahari
01.15 petang
01.30 petang
02.15 petang
02.30 petang
03.15 petang
03.30 petang
04.15 petang
04.30 petang
05.15 petang
06.00 petang
06.45 petang
07.00 malam
07.45 malam
08.00 malam
08.45 malam
09.00 malam
09.45 malam
10.00 malam
10.45 malam
11.00 malam
11.45 malam

Then sebelum balik hotel, singgah makan dulu. Tak sah kalu p Melaka xmakan seafood. Ikan kerapu masak 3 rasa die bapak la beso. Malam tu kitorg tido macam ular sawa sbb kenyang sangat.. Hehehe..

The next morning, around kul 8am kitorg turun untuk b/fast. Macam2 ada.. Memang puas hati. Variety types of bread, chiken porridge, cereals, kuey teow sup, nasi lemak, mee goreng, roti jala, western b/fast (scramble egg, red beans, pancake) etc. *aku mmg always look forward time b/fast =p..



Lepas isi perutss, kitorang jalan2 sekitar hotel. Snap2 a few pic sebelum packing barang utk balik Bt Pahat.









Hait itu saja cerita cuticuti M'sia @ Melacca =p..

6 comments:

ashra said...

haha.aku tgk saja tajuk ko kat blog aku,trus excited nak bukak..wah2..bes tul ko berjalan ye.rindu la plak aku kat sana.cantikkan hotel tu.puas ati sbb besar.

kitaorg tak sempat gi river cruise sbb duk satu malam je..duk gi cari tempat ikan bakar yang bes je mlm tu.tapi,cantikla permandangan river cruise tu..harusslaa pegi nxt time ni.

btw,melaka adalah negeri yang aku rasa tak jemu kalu nak pegi berkali2 kan kan..kalu kita cuti ramai2 kat sini pun bes la..da la 2 jam je kan..lgsg tak nyusahkan atau leceh2.hubby nak drive pun tak la penat sgt..

(ok ok..le masuk dlm plan awal thn depan ni..jom2..mesti meriahhh..kat bawah tu ada pool,le anak2 kita main2..wahhh..besnye aku berangannnnnn...jom ar..)

Mama Qiestina said...

beshnyaaaaaaaaaaaa jalan jalan melaka :))

harus g ni bile papa qies alik.
gambo tantekkk meletop.yani guna camera ape eh?

Iena said...

cantikla pemandangan time cruising tu... kite biasa gi melaka blk hari... x pernah duk hotel. nk kena sekali ni...

Em's Family said...

aku n ame je orang melaka tapi tak pernah rase pun naik cruise ape bagai huhuu, nak suruh emran bawak dia akan kate, ape jadah nyer, sebab dah berpuluh2 tahun dia rase melaka tu macam tu jer..

Iryani Noor said...

Ashra:
mmg puas hati beb.. dgn 2 queen size bed lagi.. terkejut aku tgk... tp leh tahan mahal gak, sbb aku kena RM275 utk gov rate..kalu biasa dlm rm300++.. tp xkisah la sbb farid leh claim.. eheheheheh =p

aku pon p satu mlm je.. tu pon sib baik cruise tu still bukak lg.. n jetty tu xde la jauh sgt dr hotel.. siang esok nyer terus balik bt pahat.. xsempt nk jln mana2 pon.. tunggu sofia besar sikit la, baru best jln kn..

dlm bnyk2 tmpt, aku mmg sker jln kt melaka.. xjemu la.. next time nk p A' Famosa Resort plak.. jom la organize cuti ramai2.. baru best.. hehe..

****************************************************************

Yat@Mama Qiestina
hehe.. harus ajak en suami jln2 kt sini... btw kite pakai D60.. sama cam yat punyer =p..

******************************************************************

Iena:
aaaa ada alasan nk jln2 kt melaka plak kali nih.. ehehehe.. serious best.. tp aritu pegi kejap je, so xsmpt nk explore tmpt lain.. derang kate jln kt jonker walk pon best.. next time dtg haru jln kt ctu plak..

*****************************************************************

Miera:
miahaha biaser la tu.. cam kite gak, org kate zoo negara tu best, tp kite yg dok dekat nie xder la nk p b'jln kt ctu kn.. apa barang beb.. acehhhwahh..

btw try la ajak die.. mana tau kot2 die nak.. jln waktu mlm, kalu siang panas beb..

alyyani said...

river cruise ni tarika terbaru eh? baru tau... kena la try. best nye dapat naik cruise malam. dpt tgk scenery malam. sofia steady je tuh..