Friday, August 27, 2010

:: 16 Ramadhan 1431H ::

Olla bebehh.. Sudah berapa hari daa tak update blog.. Sebenar nyer mood xder.. La nie baru ader mood as nak cuti panjang nih.. Start esok till Tuesday.. Hoyeaahh.. Petang nie sudah mau pulang ke Bt Pahat. Nak ambil kuih2 yng korang order tu =p.. By next week i distribute k =p..

Owh so camner persiapan raya korg?? Aku nyer alhamdulillah hampir 75% settel..
Baju raya satu family *check
Kuih raya *check
Tukar duit raya*check
Tudung *check
Butang baju Abi *check
Service kete *kena check ngan Abi dulu
Potong rambut *nanti la =p
Hiasan rumah*minggu dpn p cari
Mercun*nak kena tangkap ngan polis??

So update untuk semalam, after 3 days dapur rumah ku tidak berasap *sbb Abi outstation.. so malas la aku nak makan sorg2 kan.. Harus la balik rumah ibu terchenta, aku agak bersemangat untuk mengharuk pikukkan dapur ku... Makacih kepada recipe2 Cik Kaki, maka makanan dibawah berjaya dihasilkan..

:: Ayam bakar serai ::
*akak alter sket recipi Ina ekk.. tambah serai je.. kasi wangi sket =p

:: Butter prawn again ::
*practise makes perfect babe..

:: Ikan asam pedas ::

and for kuih pula,

:: Sardine roll ::
*walaupon ghuper nyer agak huduh leper, tp sedap =p..

5 comments:

alyyani said...

rajin nye la yani masak. semua menu pun sedap2. aduh, tutup dah? ni la jenis suka last minute. padan mukak at diri sendiri. tertarik kat kuih sampan tuh. tak pe, takde rezeki. wah, almost done ye preparation raya. :)

Iryani Noor said...

Alyya,
kalu nk kuih sampan tu dlm stock still ada dlm5 kotak lg..
kalu nk just inform k..

btw recipe tu smer kite dpt from blog cik kaki tu.. hehehe..

~n0rliza 0thman~ said...

hmm sedapnye lauk2 tu.. aku pun takde masak camtu. sempat eh ko masak banyak2.. aku balik 4.30 pun sampai umah 6.15 gak. sempat 1 lauk 1 sayur aje. habis masak dah azan haha!! seb baik husband jenis tak kisah sangat =D

persiapan raya?
aku nak wat entri khas la hehe..refer ko nye list boleh? =D

ashra said...

fuyooo..semuaa da check! tu..dua minggu awal tu.aku hape pun tak lg.next week br terhegeh2 nak wat kuih raya dua jenis je pun tuk bg mak aku n mentua..

pergggh..rajin nye ko.sedapnye ko masak..harusla hari raya aku wat permintaan ni.ibu ngandung tak le tolak kan permintaannye.keke.aku nak ayam bakar serai.aritu sambal sotong aku da terliur.tapi,blum lagi gi beli sotongnya.smpi skang hajat lum tercapai..

Iryani Noor said...

liza;
hehehe slalu nyer aku smpai umah kul 5.15pm.. kelentang kelentung kt dapo smpi la kul 7-7.15 mcm tu.. sofia laki aku jaga =p.. lg pon bawang + cili mmg dh siap blend, so bnyk save masa kt ctu... kalu ikut kan mmg la malas nk msk sbb penat tp bile tgk lauk2 kt param mcm xseler jer.. nak kata masakan sndri sedap, tak jugak.. ahaksss =p..

ehehe sila2.. amik je list aku tu..
tu pon xlengkap.. hehehe...

***********************************************************

ashra;
alamak, bile org peknen mintak tak leh tolak.. insya-Allah, nnt aku wat kn ayam tu time BBQ..

alaaaa aku ni kn malas nk berhunting baju raya time bln puasa, smer tu aku dh beli siap2 sblom puasa.. kuih pon aku beli ngan MIL aku je.. hehe aci tak?? so tinggal sikit2 lagi je.. ingat nnt nk p jln tar cari tudung utk mil aku =p..