Thursday, July 1, 2010

:: Kenduri di Bt Pahat ::

Last week, PIL aku wat kenduri kesyukuran @ Bt Pahat, kire kenduri ni 3-in-1. 1st kenduri tahlil, 2nd untuk adik-adik ipar aku, Nur & Ain yg selamat menamatkan pengajian derang and 3rd kenduri dapat cucu (Sofia la tu =p). Majlis start pukul 2.30pm, so pagi tu lepas subuh terus siap-siapkan apa-apa yang patut.

Tugas aku, masukkan barang makanan dalam beg. Dalam beg tu aku isi mee hoon, bunga telur & muffin.. Kat sini door gift tu derang panggil 'bontrot'. *siyess, nie 1st time aku dgr ayat tu.. rasa nyer bahasa jawa kot. Mama pula busy kat dapur, masak mee kari. Nur pulak goreng mee hoon and potong/hias kuih-kuih yang ada.

Jom layan gambar:

:: Mee hoon untuk bontrot* ::
*bontrot = bungkusan makanan untuk di bawa pulang

xtau ape nama kueh nie, tp die mcm puff inti sardin.. pastu atas die tabur cheese.. sedap hokeyy..


Bingka ubi.. my feveret.. rupe nyer senang je nak wat kuih nie.. Mula-mula parut ubi, then gaul dengan santan + gula + telur.. Pastu bakar.. Nak kasi nampak chomel sikit, potong kecil-kecil, then letak dalam cup.

:: Chomel kan =p ::


Kuih talam berlauk dengan kuih seri ayu nie mak cik sebelah rumah kasi.. Alhamdulillah, murah rezeki mama..

:: Cupcake pon ader juga ::



:: Kuih muih ::

:: Mee kari + mee hoon ::

:: Konnyaku yang pelbagai warna ::

:: Aight dah siap setting meja... tinggal nak makan je ::

:: Jemputan yang hadir ::

:: Sofia yang becok melayan atuk bercakap =p ::

3 comments:

Em's Family said...

pergh aku tengok susunan makanan in laws ko, nampak giler power bersilat kat dapurr

alyyani said...

presentation utk tetamu enfalac A+++! warna warni juadah, mcm open house raya lak. sofea mesti tak menang tangan layan tetamu :p

ashra said...

owhh..ko ada kenduri..aku ingat balik weekend je.

bontrot?haha.aku mmg tak pernah dgr.nti aku ty en..sure en pun tatau.en tu namanye jawa..tp,tak reti pun ckp jawa.keke..sama cam yaya la.

sedap sehhhhhh makanan bersusun tu.terliur tgk..sofea hepi la ye,ramai org peluk cium..hehe.