Saturday, May 8, 2010

:: Growth Spurt - Beralih bulan ::


Pagi tadi Sofia asyik merengek jer.
Dah ku berikan susu tapi still nangis.
Pastu mulut asyik nak mintak nenen jer.
Takut aku tgk die minum bnyk mcm tu
Check perut, tak pulak kembung.
Check pempers, kering.
Aku jadi CONFIUS
Nie baru dapat lelapkan die.
Die jaga dari kul 6.30am --->1.30pm
(tak pernah die berjaga lama mcm ni)

Bile dok diam2 tadi sambil fikir2 aper la masalah Sofia nih, something came across my mind. Ehh minggu nie kan Sofia dah masuk 4minggu. So try google-d akhirnya aku jumper nie:

APA ITU PERALIHAN BULAN?
Beralih bulan (GS) akan terjadi kepada sesetengah bayi. Ada yang akan mengalami demam, batuk, hilang selera makan dan sebagainya. Ada yang terjadi mengikut masa tertentu (cthnya 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan). Walaupun dikatakan berlaku kepada bayi di bawah 1 tahun, namun kejadian beralih bulan ini masih berlaku kepada bayi yang lebih daripada 1 tahun. Malah tidak keterlaluan andai dikatakan masih berlaku pada mereka di peringkat remaja.

APA TANDA BERLAKUNYA GS?
  1. Demam/batuk/selsema
  2. Hilang selera makan/muntah
  3. Ada bayi yang jadi lebih aktif atau lebih bersikap 'fussy'
  4. Bayi lebih kerap merengek / manja (mcm Sofia je)
  5. Ada bayi yang lebih minum susu.(yg nie pon mcm Sofia gak)
    ramai ibu menyangkakan bayinya tidak cukup susu, namun ini hanyalah gejala, dan yakinlah susu ibu akan mencukupkan keperluan bayi itu.. (jangan pula diberi makanan tambahan bagi bayi di bawah 6 bulan).
  6. Pertumbuhan pesat bayi
    ada bayi yang selepas GS berlalu, akan memperoleh 'skill' baru utk dirinya, spt, merangkak, duduk, berdiri atau berjalan.
JANGKA MASA BERLAKUNYA GS
Berbeza bagi setiap bayi yang mengalaminya, ada hanya 2-3 hari,malah ada juga sehingga 2-3 minggu.

*source
1) Fiezaradzi
2) Lunatots

Fuh so rasa lega sikit bile dapat info pasal peralihan bulan nie. Ye la, as a new mom banyak lagi yang perlu aku pelajari. Fuhh fuhh GS pliss go away. Buat Sofia ku sayang, jangan cranky2 sangat key laling.

6 comments:

ashra said...

mmg kadang2 peralihan bulan,baby ni ragam nk bermanja..hehe.

alyyani said...

ic, baru tau GS ni. ingatkan cakap2 org tua je. fakta ye. nia dulu alih bulan je demam sampai ke 7 bulan kot.

adel takde pulak kena GS takat ni.

SwEeT^^SiMpLe said...

anak aku pon camni long.. masa kecik camtu la takmo tdo.. nangis jek.. tp takde ape.. tiap2 beralih bulan camtu..

tp bila dah 6 7 bulan camtu lain pulak.. bila nak dpt 'skill' baru, demam. Bkn demam biasa, luar biasa punye demam..

dia nak manje2 sebenarnye.. :)

-anim

Iryani Noor said...

Ashra:
awal2 tu aku jadi gelabah tgk die asyik nk minum jer. tapi kalu tak kasi kesian plak.. rasa lega skit biler dpt tau tu rupe nyer symptom GS

Alyyani:
alhamdulillah la anak2 alya xder kena GS.. mebe die ikut bdk gak kot.. time tu die nak manja lebih sikit.. heheh

Anim:
Arya tiap2 bln ekk mcm tu?? letih jugak ekk mcm tu..
weyh aper maksud ko luar biaser nyer demam?? takut lak aku.. ehehehe

SwEeT^^SiMpLe said...

luar biasa tu high fever + takmo menyusu + takmo makan.. minum air kosong je.. tu pon paksa..

ngeri long.. risau cuak sume ade.. pattern ayra bila demam/tak sihat, takmo kat org..melekap je..

letih jgn cakap.. heee aku penah tak tdo bape hari jaga dia.. tp biasa la baby.. rasanye ibu2 sume ade pengalaman ni..

bila dah nak membesar makin ok..

awal2 je.. agaknye nak adapt ngan keliling ni kan.. dulu baby dok dlm perut lain rasanye.. :D

harap2 sofia ok :)

Iryani Noor said...

ANim:
alaaa sian nyer ayra.. teruk gak ekk bile die meragam... bab tak nk mkn + menyusu tu yg paling risau skali...
ko terpaksa amik cuti la kan sbb nak temankan ayra dh die nk melekap je ngan ko.. harap2 sofia tak mcm tu la.. takat nie die still nk minum tp mmg nk berdukung jer.. biler letak die nanges.. letih gak tp kesian tgk die mcm tu..