Friday, April 9, 2010

:: Kelas Antenatal 2010 Al-Islam Specialist Hospital ::

Dah lama nak tulis entry pasal class nih, tapi asyik tertangguh2 jer... Just for sharing ngan preggie mommies yang lain (especially for the 1st timer) about this class. Aku attend class nie on 28 March 2010 (Sunday from 8.30am to 4.30 pm) at Al-Islam Specialist Hospital , Kg Baru. So basically these were what they provide in their programme:

  1. Kehamilan *check-up/masalah2 semasa hamil
  2. Proses Bersalin *tanda2 awal bersalin & stages
  3. Kaedah Mengurangkan Kesakitan Ketika Bersalin *epidural
  4. Pemakanan Ibu Mengandung sebelum & selepas Bersalin
  5. Anak Satu Anugerah Ilahi *doa2 semasa hamil/tahniq/aqiqah/khitan (by Ustazah)
  6. Penjagaan Bayi *masalah2 yang sering dialami oleh bayi baru lahir
  7. Persediaan Kemasukan Wad & Breastfeeding
  8. Fisioterapi Practical *exercise

:: Mummy @ 38 weeks =p ::

Conducted by their Specialist, banyak tips yang derang kongsi. Doctor2 smer sporting habis. Time slot Penjagaan Bayi, doctor yang mana dah lepas kasi talk join skali n banyak soalan yang derang tanye pada paed tu, antara nyer:

1.Kalau kat kampung2, bile baby kena jaundis, derang kasi susu kambing.. boleh ker???
*sila elak kn yer.. susu ibu adalah jauh lebih baik dr susu kambing =p
*jwpn nie khusus utk Pn Reza yer =p

2. Betul ke kalau baby tidak dibedung, nanti kaki die kengkang/bengkok
*there's no such things dat kaki akan kengkang kalu x bedung

3. Kalau baby jaundis, boleh jemur tgh panas ker???
*sila jgn jemur baby anda di tgh panas due to sinaran UV yg makin teruk skrg nih

Pada aku, class nie banyak bagi info kat aku. Ye la tak pernah ada experience kan so better siap kan diri dengan bender2 macam nie. At least aku ada ideas on what to do and what to expect,la kan rather then tak tau aper2. Dalam class nie turut di sediakan notes & handout & goodie bags =p..

At first aku nak pegi class antenatal yg DEMC buat, which was held the same day, skali dapat info yang Hospital Al-Islam nie pon ader buat and way more nearer ngan Melawati, baik pegi kat sini je kan. And die lebih Islamic =p.. Cuma aku a bit disappointed sebab breathing technique yang die ajar bukan aper yang aku nakI was hoping die ajar Lamaze Breathing Technique tapi physiotherapist tu cakap die sndri tgh belajar pasal technique tu. Maybe next class baru die ajar. Ermm xpe la, dh tak der rezeki kan.

Next class will be held on:
  1. 23 May 2010
  2. 25 July 2010
  3. 24 October 2010
*sila comfirm kan tarikh nie dgn person in charge yer..

Contact Person:
Pn Roslina/ En Khairul
03-26931007

Registration Fees
RM60/couple

4 comments:

ashra said...

wah..mummy gi kelas.hehe.
a'ah..aku mmg kurang percaya sket pantang larang org dolu2.

tak bedung- kaki kengkang
jgn sikat rambut bb br lahir - gigi jarang

mcm2 la lg..aku dgrkan jer..tanda respek.tp,tk ikut pun.hehe.

teknik nafas tu,farid yg perlu tau cara2 nye,cz nti ko da dlm wad,sakit nk bersalin,mmg tk ingat da..suami la yg tlg ingat kan segala doa n teknik nafas.hehe
wish u luck,dear!aku sentiasa doakan moga selamat bersalin...

Em's Family said...

go yani go!! lagi sikit je lagi.. ko dah sarat benar dah punn

Iryani Noor said...

dah kuaq pon... hehehe

indi said...

Salam Ka Yani,

Thanks for your information. If u dont mind, can u give more information abt cost of pregnancy check-up in AL-Islam Hospital.