Thursday, March 18, 2010

:: Minyak Selusuh ::

Apabila dekat dengan tempoh kelahiran, dapatkanlah minyak kelapa yang dibuat sendiri (minyak tanak). Kemudian, bacakan Surah Ath Thaariq ( 7 ayat yang pertama) dan selawat pada minyak tersebut. Boleh juga berjumpa dengan tok guru yang arif dalam membuat minyak selusuh ini.

Kemudian, suami sapukan dari pusat hingga ke ari-ari isteri. InsyaAllah berkesan dengan izin Allah. Berkesan jujga bagi bayi yang songsang. Ketahuilah bahawa ayat Al-Quran memang hebat dan tiada tolok bandingnya.

7 comments:

SwEeT^^SiMpLe said...

selain minyak selusuh, boleh jugak buat air selusuh. cara buat:
air zam-zam atau air yassin. suami buat solat hajat & solat tahajud (bayangkan wajah isteri dan anak yg dikandung) dan boleh guna doa yg sama utk mudahkan isteri bersalin.

cara guna:
Boleh start minum sikit2 bila dah rasa contraction.. sehingga la tiba waktu bersalin..

sangat berkesan! alhamdulillah :)

tips dari ustaz kwn abah.. ;)

-anim

Iryani Noor said...

Anim:
ari tu Gee wat kn utk ko ekk??? Doa tu, doa yg mcm mana???

SwEeT^^SiMpLe said...

Long, gee tak watkan.. dia bizi giler time tu dia shift mlm.. abah aku watkan last minute.. last minute pon baru tau.. @_@

doa pulak silap type..

lps solat baca selawat syifa', ayat Lauanzalna, ayat kursi, surah yassin

abah dpt wat beberapa hari je.. time tu aku dah masuk 38 mggu.. & time 38 mggu tu la aku deliver ^o^

Iryani Noor said...

Anim:
owhh kire Pak Ngah wat kn tiap2 mlm la ekk.. kire minum tiap2 hari ke or time dh nk bersalin??
Eii cuak la =p..

SwEeT^^SiMpLe said...

patutnye boleh je minum sket2.. agak2 rasa cam sakit.. tp aku tak sempat minum. tak sangka kene tahan wad time aku check up. masa masuk wad tu baru start minum sket2..

long, tiap kali minum air tu, contraction kuat.. mmg perasan la tiap kali telan air tu gesaan kuat..

so cpt dilate/bukak ;)

Iryani Noor said...

Anim:
adehh adehh.. ngilu plak bileer bacer statement ko nihh.. Ahaksss =p..
tp tu la mmg aku ader dgr, bile dlm labor room, minum air selusuh nie nak kasi bukaan tu cpt sket..

irmafittaputri said...

alhamdullilah..en suami ade buat air selusuh sekali dgn bacaan yassin..irma strt sapu kt perut 7 hari terakhir dan minum seteguk air tu.. alhamdullilah mudah aja proses bukaan tu dalam tak sedar je ingat sakit perut dr kul 7 mlm - 9.30 mlm salah makan smpai hospital, rupanya dh 5 cm..1 jam pastu dh 7-8 cm..sejam lagi dh 10 cm..xsempat kt labor room nk mnum air selusuh pon..minum air suam n air milo je..tu pon nurse bg.. yg tak pandai nye teran, lama betul ..br pndai ..heheeh yg pntg yanie..minta ampn maaf dr hubby