Monday, March 22, 2010

:: Alxis & Motherhood Expo ::

Hi peeps, how was your weekend?? Mine mmg best la =p... Starting ari Sabtu, dengan tak disangka-sangka received one call from my bestfriend since high school, Miera. Rupe nyer die dah tercongok kat depan umah. Aiiii nasib baik la aku ader kt umah Mira oii.. and kebetulan memang tak der plan nak p mana-mana as Abi keje. Borak punyer borak dari kul 12pm sampai la kul 3pm.. Gile lama kan tak jumper ko babe, pada hal mcam la jauh sgt umah parents ko ngan rumah parents aku.. Neway thanxx for coming.. Appreciate it babe =p..

Then petang sket ajak my sis pergi Great Eastern Mall. Actually kitorg nyer intention nak makan Pavlova (ni gara2 tengok rancangan Nigella Lawson kt AFC.. terliur giler hokehhh.. pas google-d baru tau kek tu ader jual kt Alexis), tp dah abesss.... Waaaaa sedih giler.. So terpaksa la amik Meringue cake (perbezaan Meringue ngan Pavlova ni, die perisa choc and sebelah atas die letak nuts).

Lets enjoy the pic =p..

:: @ Alexis ::

:: Seafood Pizza :

:: Choc Nutty Meringue ::

:: btw nie la ruper Pavlova yg aku teringin sgt nak makan ::
*source google-d

Then hari Ahad went to Motherhood expo @ Mid Valley with Abi. Gile ramai orang, risau gak ngan perut terboyot2 tu terlanggar org, dah la aku jalan macam penguin, pastu nak mencelah-celah antara org ramai yang mostly preggie moms, ada plak stroller2 baby lagi. Adoiiiii penat mak. Ada yang siap main sodok2 aku dari belakang lagi (kang aku kuar kan gas beracun aku, mau pitam anak ko dalam stroller tuhh).

So managed to grab a few items. Antara nyer Autmnz Breast Milk Storage Bags, Buds Nappy Cream (& a few more Buds product), nursing bra (xder nyer aku nak tepek gambar die kt blog nihh =p). Ingat nak beli support pillow for BF tapi Abi cakap kaler die tak brape menarik (serious tinggal yang kaler buruk2 jer.. ehehe), so xper tu nanti dulu.

:: Autmnz Breast Milk Storage Bags ::

:: Buds Nappy Cream ::

After nearly 3 hours berhempas pulas mencelah-celah kat dalam Expo tu, aku memang dah lembik giler la. Nak jalan pon kena seret kaki. Gile tak larat. So waktu nak balik tu sempat la singgah kedai Aussino. Saja jer nak tengok-tengok comforter set for babies. Then terberkenan la ngan satu comforter nih (siap ada 40% tu). Memang nak beli sangat dah, skali promoter tu cakap, "Kalau akak nak design nie, better akak beli kat ruang legar bawah. Kat bawah tengah ada promotion 60%" . Woooo 60% tu, sapa tak nak kan =p..

Tapi memandangkan aku memag gile tak larat nak jalan dari tingkat 2 ke ground floor tu, so aku soh Abi je turun. Aku jenguk dari atas jer. Sampai2 je kat bawah aku tengok Abi angkat2 la comforter tu tapi muker cam konpiusss jer. Skali die jenguk atas sambil sengih2 cam kerang busuk, lambai2 kat aku sambil. Chesss hampess dot com btul. Nak soh aku turun la tu. Ingatkan boleh harap. Pilih jer la yang maner2 pon (pader hal ader 2 option jer pon, either gambar Bear or itik). Tape la demi baby aku turun la. Sampai2 bawah aku terus pilih yang mana aku berkenan (of coz la gambar Bear tu kn.. chomell sket =p), kasi kat Abi soh bayar, terus cari tempat duduk. KAki dah bengkak gile, pinggang lak cam nak patah hokehhh. Gile la tak larat. Pas dah bayar terus balik rumah. All the way back aku membuter, sampai umah pon sambung membuter lagi. Ehehehe and harini aku rasa macam nak demam =p.. Drama queen sungguh.. BTW nie la comforter untuk baby kitorg nanti. Berbaloi-baloi. Heheheh i loike =p

:: Aussino Babies Comforter Set ::

BTW aku nyer comfinement set dah sampai... Hoyeahhhh. And bilik pon berbau jamu, rasa macam nak muntah pon ader (eeuuwwww). Kotak tu aku letak kat satu sudut so xder orang usik, tp malam tadi dengan slumber nyer laki mak pegi bukak, ehhh bau die perghhh macam nak pitam aku. *Orang udah bilang jangan diusik2 kotak tu. Degil betul.. Titik tangan tu kang =p..

:: NR Confinement Set ::

12 comments:

alyyani said...

dgr cite kat expo tuh terlalu sempit eh. sebab stroller nak lalu pun susah. dapat bayangkan dengan banyak stroller plus pregnant moms macam korang ni. wajib la tak larat.l cantik conforter tuh. tak bukak lagi dah kata cantik ye, hehe..

confinement set da sampai ye. jangan culas makan and pakai semua ye. :)

aishah zaharin said...

sama la pulak choice jamu kita this time. akak dah bukak, pergh, bau semerbak, but it doesn't have the thing called pilis. (yang tepek2 kat kepala tuh) so i bought yang asing punya (other brand) kat wangsa walk. ada kedai jamu kat situ.

ps - for nappy cream, based on akak nyer experience la, the best is 'drapolene'. tak penah try buds, but drapolene works wonder on babies' butt. hehe.

~n0rliza 0thman~ said...

yani,
meringue & pavlova tu, main ingredients die baaaanyak putih telur weiiii..berani ko makan ehh =D

btw, ko tak perlu beli nursing pillow. guna bantal biase ajer pun boleh. lagipun tak praktikal nak angkut kemana2 sbb bulky. pendek kata kalau takde pun tak efek pd BF ye.

nappy cream aku guna bepanthen (heh betul ker ejaan?=D).lain2 tak pernah guna

Iryani Noor said...

Alyya:
Ha'ahh mmg sempit... berpeluh2 gak la nak p dr satu booth ke booth lain.. kekkeke...
eheheh comforter cantik ehh.. kire berbaloi gak beli sbb dpt 60% kn.. heheh.. suke suke =p..

K.Aisyah:
hehheh jamu kite samer ekk.. sbb ramai yg ckp NR nie bagus.. tu yg nk try.. hopefully leh telan laaa.. bau die mak aii.. dlm kotak tu pon bau die dh cukup strong.. yg pilis tu yani beli kt giant jer.. jenis aper tah.. main amik jer.. janji ader.. hehehe...
owhh cream yg ok jenis drapolene ekk?? ermm nnt la nk cari.. tq kak =p

ninieZUERYANNIE said...

yani, mmg ramai sgt org aritu.. aku g mapex, tp ke expo baby tuh semata2 nak mintak belon utk Qisya - ubat die meragam aritu.. huhuuu.. (kasih ibu tuh..) hakhak.. tp mmg x paham org yg tolak2 stroller kat tempat ramai2 org camtu.. geram aku,..

Nur Nazatul Ashra said...

btul tu..aku pun berpendapat,nursing pillow tk perlu..pakai bantal biase le tentukan rendah nipis tebal nk pangku bb..so lg selesa.

nappy cream pun try n error..drapolean ramai kater bgs..tp aleesya pakai ruam lmbt baik.tukar sebamed,serasi dgn die smpi skang.ina lak pakai pureen cm tk serasi dgn farisha,tp tukar drapolean da kot die..penah gak kitaorg discuss ttg ni dulu.

so,dun wori much k?pakai ape ko da beli.baby ni kita kena try n error.lain baby lain kulit and keserasian.masing2 ikut pengalaman sendiri..

Em's Family said...

memang, kite kene jumpe jarang-jarang, so banyak sikit bende nak cerite.. ko pergi erk mother expo tu, aku tak jadi gi emran tak dak..

Iryani Noor said...

Liza:
aku kn degil org nyer =p.. wahahah.. xder la.. aritu p check BSP, Dr kate glucose aku normal.. maybe time wat MGTT tu, mlm sebelom nyer aku mkn durian.. tu yg glucose aku tinggi =p..
nursing pillow tu xyah beli dulu ekk.. k la, aku ikut kata pakar la kalu gitu.. eheeheh..

Ninie:
ehh ader belon ekk?? pesal aku tak dpt?? kekekekke... tp mmg gile ramai kn...

Iryani Noor said...

Ash:
aightt memandangkn dh 2 org ckp xyah beli nursing pillow tu, so aku xbeli la... lg pon bantal tu mmg bulky, berat plak tu.. ehehehe...
pasal cream tu aku pon tak reti sgt, main beli jer =p... so wat masa nih simpan je la stock tu kt umah.. nnt baby dh kuar baru tgk mcm mana.. lain baby lain kulit die kn.. hopefully kulit die jenis yg x sensitive...

Miera:
tu la... last skali jmper ko time raya kt umah ko la kn.. tu pon xdpt borak sgt sbb ko busy entertain guest yg lain =p..
aku pegi Expo tu ari Ahad beb.. tu pon sib baik Farid dpt siap kn keje die hari sabtu.. tp booth die xbnyk mana pon..

kak ijan said...

Salam Yanie,
Pekabor? makin bertambah dekat dah due kan... mesti makin tak larat nk berjalan kan... soping2 juge,,rehat jangan lupe.ehhee..macam mak nenek lak ai. kuang3x... psst, i lak yang mengidam tengok Choc Nutty Meringue tuh.huh!

Naz said...

makan lagi? ala....nak.....

irmafittaputri said...

Yanie...seronokkan shoping brg bb..beli Siap2..nti dlm pntg ssh nk pesan kt hubby beli ade je tlupa la tersalah la... Gramnye sale comfoter tu smpai 60% kita beli ade sale 20% Je.. Beli skali tak set towle, bip and blanket die..comelll.. Dulu ms kite preggie, suka sgt cr brg2 comel2 esp Baju..Skrg bile bb dh dpn mata ...Heheh lg la nafsu mbuak2..nsb dlm pntg.. Rasa berbaloi kandungkan bb 9 bln dlm perut..