Thursday, February 18, 2010

:: Projek Ribu2 Di Hari Raya Cina ::

Cuti Raya Cina lepas, kitorg balik kg Abi @ Bt Pahat. Lama dah tak jengah my PIL (last skali time raya haji.. eheheh), so sementara badan masih kuat n cuti pon panjang, pelagi, cuti2 M'sia la =p...

So kalu balik sana, mesti ader jer menu baru yg mama ajar. Cam last time aku dh belajar wat roti naik, kali nie wat tart plak.. Ekceli projek baking nie utk business my SIL , Nor as die tgh tunggu posting. So utk isi masa lapang Nor pon buat la business kecilan2 and skrg nie tgh nk kembangkan jualan tart nie die sekitar Johore.

BTW, derang satu family nih tiap2 tahun amik order kuih raya. Siap dah ada pelanggan tetap. Dari kecik lagi, Abi together with his two sisters dah dilatih oleh mama & ayah utk buat kuih2 nie. Kalu tengok derang buat keje kat dapur tu mcm lipas kudung. (Aku jer yang terhegeh2 lagi.. Maklum ler tangan keras. Hehehe kalu soh wat kek cekelat tu aku reti la =p.) Macam2 jenis kuih derang buat, cakap je nak aper, Almond London, kuih sampan, biskut Cornflake, kuih arab, and many more. *sebenarnyer aku tak tau namer kuih2 tu.. ahakss =p.

Jom tgk projek riban2 Nor....

Mula- mula kena la siap kan pastry die. Nie aku buat ngan Nor. Hehhe, kire lepas la gak, mula2 tebal2 pastry yg aku buat tu, tp lama2 dh ok.. Ruper nyer ader teknik nak isi pastry nie dalam acuan tu.. Negheheheheh.


Then Abi masuk kn inti dalam pastry tu. Aisyhhhh laki aku nihhhh... Dengan berkain pelekat nyer..




Pas letak topping die atas inti tu, sapu egg wash.

Lepas tu, bakar la.


Tada...




Nie yg saiz besar

Yang nie saiz kecik





16 comments:

mama tisya said...

mmg best wt kuih ni tp kena rmi2 cpt la skit siap...nk gk tau camner cara wt pastri tart tu cz ada wt aritu tp tk jd cantik..jgn lupa share ye...sebab nk buat lg bg cantik...ehehhehe

Fathiyah said...

kat KL ni tak blh oder ke kak?
kalo blh,nak gak oder.hehe

Em's Family said...

MAk Aii, sabarnyer SIL ko.. aku tak sanggup tengok.. nak narah nenas pun satu hal!!

tunbegia said...

ribu ribu lama2 jadi juta juta,

salamm,

Komuniti Blogger Johor Bahru said...

yum yum yum .... nie mmg kegemaran umi hehehehe ....

Iryani Noor said...

Mama Tisya: haha' btul tu.. bile wat ramai2 mmg seronok.. keje pon cpt siap.. insya-Allah nnt kite try dpt kn resepi die from my SIL... aritu adunan tu die yg buat.. heheheh...

Fathi : ehh boleh je kalu nk order... tp ada extra charge on delivery.. agak2 fathi nk braper bnyk =p??

Iryani Noor said...

Miera : uisyhhh nie baru tart nenas.. ko tak tgk kalu time nak raya... beribu kotak beb.. umah derang dh mcm bakery... buat kuih2 tu leh sampai kite sndri naik muak nk mkn.. ahahhahha...

Tubbegia : Amin =p... moga berkembang business nih..

Iryani Noor said...

K.Nor: ehehehe.... feveret K.nur ekk.. try la.. pasti mau lg =p..

mama tisya said...

maksud kita bkn resepi tp kita nk tau teknik pastri tu jd cantik time msk dlm acuan tu...sebab kita buat ada nipis ada tebal..tgk org buat mcm sekata je

irmafittaputri said...

sedapnyeeee!!!

ijan said...

Mak aii cantiknye tart tue.. first time tengok deco dia macam tu... cun cun..semoga bisnes beliau terus maju dan maju ye.. mak buyung sila makan puas pas sebelum meletop ye.hikhik :)

zalyeaclik said...

Salam Iryani....Saya suka baca blog awak...sweet sgt.
Saya nak tanye nie cmner nk order tart yg kecil tu yerk?Tekak ibu mengandung cm rasa nk sgt makan tart kck yg mengiurkan....Saya duduk kat BP jerk,klu nk ambk direct bleh x ek?

Iryani Noor said...

Mama Tisya :
owhh teknik masuk kn pastry tu senang je, mula2 masuk kn adunan pastry tu dlm acuan, then guna kn IBU JARI SAHAJA utk tekan2 pastry tu ikut ketebalan yg kita suke.. kalu bleh jgn la tebal sgt, sbb nnt bile mkn rasa tepung jer.. hehehhe.. kalu ader video lg senang paham kn, tp aritu luper nk amik... agak2 leh paham ke nih?? hheheh

Irma:
beli la.... kena try baru tau sedap =p..

Iryani Noor said...

K.Ijan :
hehehhe... tq k.ijan.. kite kena wat lain dr yg lain.. baru org berminat nk beli.. ehemmmmm btw aritu yani berjaya menahan diri dr mkn nyk kuih tart tu.. mkn 3 bijik yg kecik jer.. yess yess... ahakss =p

Zalyeaclik:
Salam Mai, macehh sbb sudi singgah blog saya yg bnyk meraban nihhh =p... kalu berminat nak beli kuih tart tu, leh contact direct adik ipar saya, Nor 0126810468... btw Mai duduk kt area mana??? pt raja???

mama tisya said...

dh try gk tekan ngan ibu jari tp tk jd lawa...tu yg tgk org wt cantik je..tp tk cantik pn licin gk la...ehhehe

zalyeaclik said...

W'salam....Saya duduk Pt.Bilal,dekat dgn bandar BP.Thanks ye Yani,nanti saya akan cube call dia.Klu Pt.Raja tu rasanye xde masalah,memang selalu g sana pun.