Sunday, February 28, 2010

:: Antara Makanan Faveret ku ::


Motif???
Hehehe saja nak berkongsi makanan yg aku sker..
Tapi susah nak dapat sbb nyer tak der jual kt KL

1. Murtabak Raja
Murtabak nie dijual di Kelantan. Dulu kalau mama ngan abah p sana, mesti bawak balik murtabak nih. Harga die agak mahal, RM12/pc (nie harga dulu, skrg kalu tak silap RM16 kot) tapi mmg berbaloi sebab sekeping murtabak nih utk hidangan 4-5 org.. Inti die memang padat plus ada plak pencicah die yg superb tu.. Heh mmg walauwehhh.=p. Tebal die plak dalam 1in mcm tu.. *Larat ko nak makan sorg?? Heheheh..

So bila aku google-d, jumper la site nih. Rupa-rupa nyer ader stokis die kt KL nih.. Wahahaha.. Nanti nak order la =p..

For more information can be read here:
http://www.murtabakraja.com/

Artikel mengenai Murtabak Raja Kelantan dalam:
Utusan Malaysia:




2. Rendang Tok Sri Musma

Back in 2008, whenever balik dari north region, mesti singgah kat plaza tol Simpang Pulai semata2 nak beli rendang nih(err kalu tak silap la.. ke Ipoh ekk?? hehehe). Skali beli mesti sampai 3kotak. Nak buat stock =p. Lagi pon rendang nih leh tahan lama kalu kite letak dalam freezer.. BTW rendang tok nih sangat sesuai makan time sahur, cicah ngan roti. Bile nak makan just panas kn jer.. Senang, xyah nak masak smpi 4jam.*huiyshhh kalau time nak raya, berpeluh ketiak masak rendang nih. Ahakss =p.. Pulak tu mama ngan abah sker rendang yang kering.. In fact time mama ngan abah pegi haji, derang bwk 2kotak rendang nih + serunding.. Hehehe..

Rasa die mmg cukup rasa la, tak tau nak cakap, mmg sedap.. Lama dah tak makan rendang nih. Sapa yang balik Ipoh?? Nak order la..



Description
14 Persiaran Pengkalan Barat 6,
Taman Rasa Sayang,
31650 Ipoh Perak
Telephone: +6 05-321 7458
Mobile Phone: +6 012-496 3206
Contact Person: En. Mustapa Kamal Bin Abdul

For more information can be read here:
Rendang Tok

3. Pisang Sale
Owhh yang ni memang la tak der kat Malaysia.. 1st time makan kerepek nie waktu member yang baru balik honeymoon from Bali, brought this back as ole-ole dari sana =p.. Actually rasa die mcm pisang goreng tapi version yang nipis2. Then 2nd time makan, waktu mama ngan abah p Bandung dulu, aku minta mama beli kan kerepek nih. And that was like 2 years ago, time aku nak kawen kot.. Heheh..

And now, tetiber plak time ngandung nih aku teringin sgt nak makan kepek nih lagi.*Adoii xbley ke ko ngidam makanan M'sia??? Nak mintak tlg sapa p beli kt sana?? Tup tup parents aii jadi p Jakarta last month =p. It was a last minutes plan. Puas la abah tawaf satu airport kt Jakarta tu. Sib baik jumper =p.. TQ abah..

Mama cakap kalu dlm packaging cam kt bwh nie, kat Bandung baru 3hengget, tp bile kt airport die ketuk smpi 20hengget. Tapi demi mak buyung nih derang beli kn gak la =p.*sbb nyer derang takut cucu derang nihh meleleh air liur bile kuar nnt =p. Hisyhhh leh percaya ke bender2 mcm tuh?? Kalu budak tu nak ngences, mmg ngencess jugak la..

:: Pisang Sale ::

So takat nih, tu jer makanan feveret aii yang agak sukar nak dibeli, sebab bender nyer tak der kat KL. (owh except for murtabak raja tu.. ader stockist kt KL nih.. yay.. =p..)
Korang sker makan aper plak??


8 comments:

kak ijan said...

Salam Yani,
Yani apa khabar? muratabak raja tu kak ijan pun gemor.memang sedap dengan isi dan ketebalan yang maksima.hehehe

Iryani Noor said...

K.Ijan
Alhamdulillah.. Sihat kak =p.. Akak satu family sihat??
Murtabak nih mmg superb kan.. yani sker murtabak daging... cicah ngan cuka bawang tuh.. hadoiiii mmg meletop =p..

~n0rliza 0thman~ said...

yani,
ko wat aku yang ngencess..huh nasib baik tak mengidam..hehehe..
aku pun nak carik gak lah murtabak tu (sbb ade stokis kat kl ehh..). yang lain2 berangan aje larr..=D

Iryani Noor said...

liza:
ehh ko bkn slalu blk klate ker??? tp kalu dh ader stokis kt sini senang la kn.. anytime leh beli =p...
beli beb jgn tak beli.. sedapp wooo... aku pon ala2 nak ngancesss gak nih.. ahahaha

~n0rliza 0thman~ said...

yani,
aku tak selalu balik kelate. 1-2 kali je setahun.and tidak akan ke KB pun.=D

Nurshahfamily said...

waaaaa cam sedap je murtabak tu. hehehehe ..
lum pernah makan nie...
byk tul faveret yani ek? hehehehe makan la ... nanti pantang tak leh nak makan je hikhik

Fathiyah said...

nak gak try order murtabak tuh
tgk pon dah tau sodap.hehe =)

Iryani Noor said...

Liza:
owhh aku ingat ko slalu balik sana.. Aaa xper dh alang2 stokis murtabak tu ader kt sini, snang sket nk order kn.. hehehhe...

K.Nur:
iSkk nie baru sikit.. Kalu nk tulis mkn feveret yani, smpi esok pon tak abes.. Ahakss =p

Fathi:
order jgn xorder.. gerenti menjilat jari... mmg sodap =p..