Tuesday, February 23, 2010

:: Another BSP Reading @ 33 Weeks ::

Lately I had been whining a lot about my health condition. Mesti korg pon boring kn.. Lagi2 plak bile aku received a call from my friend, die ckp mcm nih “Ko nih mcm2 la.. asyik sakit jer time pregnant nih”. Sentap tuuhh..

Hello mak cik, sakit nih bukan nyer aku buat2… bender dah nak jadik,” tapi aku hanya bisik dlm hati. Kengkadang bile pikir2 penat la . Asyik kite je jaga hati die. Tapi hati kita camner plak. Cakap main lepas jer. Kalau ko rase ko malas nak bacer pasal masalah aku, ko tak yah la bacer blog aku nih.. Abihh citer.


Anyway just nak update about my BSP test semalam.

So overall BSP reading for 22/2/10 :
8.00 am = 4.5mmol/L
*(berpuasa dr 10pm mlm sebelum nyer)
12.00 pm = 4.9 mmol/L
*(had mee hoon + limau suam @ 10.00am)
6.00 pm = 3.6 mmol/L
*(had kungfu yee mee + limau ais + @ 1.00 pm)
9.45 pm = 5.5 mmol/L
*(had 1/2 nasi + lauk + buah2 @ 7.00pm)

Alhamdulillah, reading for the 3rd time nie masih stabil (yg penting tak lebih 7.8mmol/L), so Dr cakap pasnih tak yah wat BSP test nie every 2weeks (pasnih sebulan skali jer). Eheheheh. Sker aku. Letih la ulang-alik p klinik nih. Dah la kena tunggu lama. Pastu asyik monteng keje jer. Sib baik dpt time slip n bos pon ok. Tenkiu bos. =p

15 comments:

myheart said...

erm..sy pon kene minum air gule lg..ari tu normal..skang ne kene minum lg sebab berat nek 4 kg..adeh..tp hb rendah..huhu..kene kurangkan makan ke ek?

mamaelly said...

uiks...sabar je la kay..elly ni pun lagi la..slalu demam..abaikan je yg cakap2 tu..time dia nanti kita tak tau kan..

Iryani Noor said...

Myheart : erm kalu boleh kurang kn makanan yg manis2 (mcm pisang & durian) + karbohidrat.. mcm saya, saya cut makan nasi dr 3 kali sehari ke 1 kali sehari.. mmg lapar tp demi baby kena kuat kn hati... mula2 tu menggigil2 gak la sbb lapa tp cuba makan biskut or wholemeal bread. kalu bab hb tu, makan kerang bnyk2

syaireen said...

HAI..... SALAM PERKENALAN SAYA ADA BACA BLOG NI SABAR JER LA YE NI TIME AWAK SOK LUSA TIME DIA PULAK ....

WANNAD said...

hai yani..me,nadiah@kwn jerol..congrate xlame lg penantian berakhir la yek,bestnye!..abaikan aje mulot org..org kate byk rintangan nnt baby yg kuar comel kiut-miut..nice info sharing beb..

ninieZUERYANNIE said...

yani, ko mesti dah lali ngan jarum amik darah kan? hmm tp mase pregnant la aku blajar x tak takut ngan jarum..

myheart said...

wah..makan nasik sekali je sehari..huhu..bek la..akan cube..

~n0rliza 0thman~ said...

yani,
time preggy le macam2 penyakit yg tak pernah ada jadi ada pulak cam high blood/diabetes.
since ko punye reading dah ok, try to maintain aje lar..
enjoy ur pregnancy..jangan stress =D

Iryani Noor said...

Elly :
tu la.. harini hari kite... esok2 hari die.. tak nak la doa kn buruk2 utk die tp kengkadang tu ckp kena la tapis2 kn.. hisyhh lagi plak ibu mengandung nihh mmg sensitip =p.. ahaksss

Syaireen:
hai salam kenal gak =p.. tq sbb sudi singgah ya..
sya sdg cuba utk mengawal rasa la nihhh =p..

Iryani Noor said...

Wannad:
hii salam kenal =p.. member zerol ngan nadiah ekk.. UTM gak ker???
wahh lg bnyk problem nnt kuar baby kiut?? moga2 btul..
Aminn.. ahakss =p..

Ninie:
eleh kalu ko tgk pon ko tak takut la.. jarum die yg kecik tu je.. mcm jarum peniti.. cucuk pon ujung2 jari je.. lain la kalu jarum yg nk derma darah beso gabak tu.. kalu yg tu aku pon gerun.. hehheheh

Iryani Noor said...

Myheart:
harus cuba... takut nnt kalu mmg ader diabetic, kena cucuk insulin tau.. tu lagi siksa...

Liza:
tu la babe.. alhamdulillah reading ok.. aku nie tgh pikir nk beli ke idok cupcake stoberi ko tuh.. terliur btul.. ahakss.. tp laki aku ckp pas beranak nnt la beli.. kang tak pasal2 glucose dlm darah naik balik.. aisehhhh.. ku intaii dlm blog ko jeww la gamak nyer.. kekekkeke...

kak ijan said...

Bagus la lepas ni sebulan sekali je buat test... tak la penat sangat ulang alik klinik ye. apepun, take care okey. tak sabar nak tengok baby korang nie... mesti comey cam mummy dia gak ni :)

WANNAD said...

me, nadiah la..UTM,SAS...geng jerol

riniy said...

yanie,
i was blog hoping, x sangka jumpa blog yanie..
xpe, mmg masa peknen, ada mcm2 penyakit yg dtg time peknen je..
sabar dugaan ALLAH...
- k riniy-

Iryani Noor said...

Wannad:
lor cik puan nadiah ker.. eheheh ingat sapa tadi... ehh skrg kt mana?/ dgr2 jd lect kn?? so hows marriage life??

K.Riniy:
wahh camner leh smpi blog yani nih.. segan arr.. ahakss =p..
neway betul la ckp akak tu.. time peknen mmg bnyk dugaan.. kalu sblom nie jarang sakit, time nie la slalu sgt dtg penyakit pelik2.. Allah nk duga kn.. neway akak dh 20 wks kn?? take care tau..