Wednesday, January 13, 2010

:: Klinik Ibu & Anak Gombak ::


Arinihh pepagi buter aku ngan Abi dh tercongok dpn klinik Ibu & Anak Gombak. Time tu baru ada 2 org. So pas amik no giliran kitorg p mamam dulu sbb kaunter buka around 8am. Dalam 7.45am nurse dah panggil.
  1. Isi borang & buku merah utk 1st timer
  2. Pemeriksaan air kencing
  3. Dengar taklimat penyususan susu ibu
  4. Test darah, blood pressure, ukur tinggi & berat
  5. Scan heartbeat baby & taklimat pasal penyakit anemia
  6. Jumper Dr utk scan baby, measure baby besar mana etc
  7. Injection kancing gigi
So around kul 10.30am smer settel. Next week kena dtg utk test air gula (Ujian MOGTT) plak. Sebab nyer dlm family aku dh ada history diabetic. So nurse takut aku berisiko utk kena so aku terpaksa buat test tu.

Banyak gak procedure die ghuper nyer. Tapi nurse tu ckp next appoinment, dah tak lama mcm 1st time nih.. heehehe. yang best nyer kat sini, lagi bnyk ko bertanyer, makin friendly nurse2 kt sini. Walaupon air muka nampak garang tp derang ok sebenar nyer.

Btw baru aku tau ruper nyer time pregnant nih tak leh minum milo ekk?? Sbb nurse tu ckp takut nnt anak active. Betul ke?? Iskk aku nih leh kate tiap2 pagi minum air tu. Risau plak. hehehe aighttt time to sleep bebehh.. Dadaaaa...

12 comments:

Nur Nazatul Ashra said...

eh btul ke minum milo baby jd actv?keke

aku da 20 thn num milo,ms pregnant dulu minum milo cm biase..da jd sarapan pagi.keke

emm..aleesya aktif?lincah gak die..tp,better anak aktif dr pasif kan..hehe.
aleesya 7 bln nk masuk 8 bln,semua da settle.panjat2 sofa,jalan slow2 dr ujung ke ujung..da merangkak sana sini,duduk sendiri.berdiri tanpa sokongan je blum.keke
skang kitorg ngah aja tatih..dgn harapan 9 bln da le jalan.insyaallah..sok 15hb,aleesya da 8 bln.hehe

emm.....
tp aku tk rase la sbb milo.bb skang mmg aktif sbb ibu2 mkn pil mcm2..kalsium,fish oil,asid folik.pastu,bb skng minum susu tepung tggi dha bagai.tu pasal kalu tgk tom tom bak,bijak2 je bdk2 skang compare zmn kita dulu..lebih pemalu.

hehe

anim abd hamid said...

tatau plak tak bleh minum milo. tak penah lak dgr minum milo leh wat anak aktif...

aku suke btol minum milo. leh bg tenaga.. hehe positif. aktif pon ape salahnye.. takde la risau tgk pasif je.. :D

ok kan klinik kesihatan? next time kejap je .. bleh amik time leave je.. jimat cuti.. :P tp aku amik mc trus, pon jimat cuti. maklom la ibu mengandung, sonang dpt mc.. doctor paham ;)

Iryani Noor said...

Ash : tu la.. aku pon terkejut gak bile nurse tu ckp mcm tu.. pd aku active xper jgn hyper active.. mintak dijauh kn.. ehehehe... aku nih dh ler tak minum susu tepung... tak leh la. rasa muak sgt, aku mmg leh minum milo jer.. kenayang pon kenyang.. ngeheeh =p
weyh dh beso dh aleesya ekk.. pejam celik dh 8bln dh..

Iryani Noor said...

Anim : tu la.... aku nih pagi ptg mlm minum milo.. bikin risau je ngan statment nurse tu.. ahahahah...
dulu ko wat check kt mana???takat nih kalu wat check up aku jarang amik mc.. smer time slp jer... pekerja berdedikasi la kata kn.. ehhehehehe =p

nozieyusof said...

ye ke tak buleh minum milo..

aku hari2 minum MILO mase peknen

bby mmg active, tp rasenye ok je

=D

anim abd hamid said...

tu btol pekeja dedikasi.. hehehe

awal2 pregnancy aku check up kat klinik kesihatan sri rampai.. sbb alamat rumah area situ kan.. aku check up kat situ smpi la nak masuk 7 bln.. sbb takde masalah, tu yg follow je tu.. org kata buku pink tu penting..senang kalu ter-bersalin kat hosp gomen atleast dorg bleh refer buku tuh..

bila dah masuk bln ke 7 preknen, aku pi private kat pusat perubatan naluri, wangsa maju. sampai la bersalin.. :)

Iryani Noor said...

Nozie : kan kan... nasib la... better minum milo dari kopi ngan tea kn... nasib la =p

Anim : owh mmg dr awal la ko check up kt gov ekk.. aku nih pas member2 soh baru nk pegi.. ehehe.. tp yg private pon aku p gak... tamak haloba btul.. kekekekke =p

myheart said...

salam baru terbaca ur blog..nak tanye klinik kesihatan ne dekat belakang bali polis tu ek, dekat ngan sek men sri gombak?..sebab saye baru nak pegi tp dah 4 bulan ++..be4 ne kat swasta tp ramai nasehat pegi gomen..diorg marah tak ek sebab pegi dah lewat?

Iryani Noor said...

myheart : ha'ah klinik kesihatan ibu & anak tu kt blkg balai polis tu.. klinik tu cam tersorok sket.. aritu kitorg pusing klinik tu smpi 2 kali, punya la tak perasan klinik tu sbb signage die dh blur.. hehehhe... kalu bleh dtg awal pagi la around kul 7.30am.. aritu pegi xder plak nurse tu marah lambat daftar (akak lagi plak, dh msk 27wks =p ).. ckp je ngan die, sblom nie ader wat check up kt private =p.. derang ok jer..

SSfatihah said...

Salam, bleh x sy nk mtak full address klinik tu...coz sy br je pindah kt situ so tatau sgt tmpt tu...tq so much.

Iryani Noor said...

SSfatihah:
alamak kalu full add saya pun tak tau... tp awak leh try tengok map nih..
Facebook:
http://www.facebook.com/pages/klinik-kesihatan-ibu-dan-anak-gombak-setia/197906010229611
Map:
http://www.bing.com/maps/default.aspx?v=2&pc=FACEBK&mid=8100&rtp=adr.~pos.3.21845794_101.7145456_klinik+kesihatan+ibu+dan+anak+gombak+setia_Kuala+Lumpur%2C+Malaysia&cp=3.21845794~101.7145456&lvl=16&sty=r&rtop=0~0~0~&mode=D&FORM=FBKPL1&mkt=en-GB

klinik nie antara jalan sekolah & lorong penghulu.. dekat dengan balai polis gombak & sek. men. sri gombak..

SSfatihah said...

thanks so much awak.