Monday, January 25, 2010

:: Kelas Asas Penyusuan Susu Ibu ::


Last Saturday, aku ngan Abi join Kelas Asas Penyusuan Susu Ibu anjuran Gading Emas Management & Services. So seramai 42 participent yg hadir ke program ini. Mmg full house la.. Counselor yg kasi talk mmg xyah diperkanalkan lagi =p... Kak Su (lunatots) & Kak Fara (Sarakids). Memamg best. Waktu 1st time jumper Kak Su terdetik dalam hati, "Alahaiii, kecik nyer akak nihhh". Hehehhe mmg chomel. Kak FAra plak mmg kelakar.. Asyik gelak jer..

So antara topic2 yang di cover dalam class nih:
  1. Pengenalan/kepentingan breastfeeding (BF)
  2. Teknik latch on yang betul (siap ngan video.. best best)
  3. Cara-cara penyimpanan EBM
  4. Cara-cara nak wat stock bnyk2
  5. Bagaimana nak membekalkan EBM pada pengasuh
  6. Milk booster
Kire mmg banyak la info2 BF yang kitorg dapat tru' 4hrs class nih. Lagi2 plak utk 1st timer mcm kitorg nih. Memang sajer jer aku heret Abi join class nih, sbb nyer utk fully BF persediaan dari segi metal & support dari En Suami amat la penting. *tetiber teringat plak aku try guna breast pump tu kat Abi... ahahah.. Harus ku steril semula pam tu.. Ahaksss =p.. Opsss sori yer Abi =p

Kalau ada rezeki mmg aku nak BF baby secara exclusive (moga dipermudahkan.. Amin) walaupon kadang2 terdetik dalam hati, "mampu ke aku??" tapi Abi selalu ingatkan aku, "Insya-Allah, bie boleh buat". Bila tgk mummy2 blogger yang lain, gigih memperbanyak kn stock EBM derang walaupon ader jer rintangan (nipple crack, susu merundum, penat.. etc), tetiber je aku jadi semangat. Insya-Allah, aku akan cuba yang terbaik =p.

So gambar2 yang kat bawah nie aku curik dari blog Lyn (organizer).. TQ Lyn =p

:: K. Fara, hubby Lyn, Lyn (organizer), K.Su ::

:: Us with the counselor... kecik chomel je kan K.Su =p ::

:: Participant Kelas Asas Penusuan Susu Ibu =p::

15 comments:

mamaelly said...

kat ne nak p yani?? cam best je..bayar bape

Iryani Noor said...

Elly : yg yani p nih RM50 individu / RM80 pasangan.. cuba check kt website kak sue... die ada jadual utk class nih.. rasa nyer bulan feb nnt ada kt TTDI.. bole la elly join =p.. tak rugi.. mmg best =p..

alyyani said...

well prepared nye korang nak sambut baby ye. bagus la camtu. tambahkan ilmu. nak2 pasal bf nih. time nia dulu dapat 7 bulan je. sebab tak penah pump pun. kali ni ade gak niat. insyaAllah..

Yaya said...

greattt!! wished my breast keep producing more milk but it did not..:( taktau nak makan apa lagi dah. did they suggest anything to enhance milk production? currently im on milk maid tea..tak banyak jugak la. dah cuba longan kering, lobak putih, kobis..share the tips if ada eh..

openid said...

Ada kelas penyusuan ek... bagusnye... boleh dapat benyak info tu. moga yanie dpt bf baby as planned nanti:)

Iryani Noor said...

Alyyani : bila nk dpt 1st baby mmg mcm tu kn.. xcited lebih =p.. bnyk lagi yg perlu kitorg belajar.. nie baru pasal penyusuan.. nk handling baby lg.. isyhhh besar rupa nyer tnggung jwb nk jd parents kn...

Yaya : babe,you should go la class2 mcm nie.. mcm yg aku amik nih utk beginner (tp yg dh ada anak pon digalakkan pegi).. ada class yg die buat utk mommy yg dh stop BF anak die tp die nk start balik..

actually milk booster mcm milk maid tea yg ko minum tu only contribute 20% utk enhance ko nyer milk production.. yg penting ko kena kerap BF ayesha n if die xnak BF, ko kena pump sbb by doing so, breast ko akak keep on sending signal to your brain utk keep on producing milk utk anak ko.. by then baru susu ko leh bnyk..

ada gak doa2 & cara2 massage utk bnyk kn susu =p.. (*ehmm ala2 cakar harimau =p).. cuba ko tgk dlm blog lyn tu.. bnyk info pasal BF dlm blog die...

btw dlm class tu antara milk booster yg die suggest -->fenugreek, Soya Organic drinks, pegaga, jantung pisang, kurma, horlick

NurShahFamily said...

bagus la kan dpt gi kelas2 cxam nie... bo bersedia hehehe ... irfan lak dpt 2 bulan je... entah kenapa irfan tak nak isap nak botol or sudu je huhuhuhu... tuk 2nd nanti nak gi gak la hehehe

Ibu_Mysara Syauqeena said...

bagus yani dah g class tu..n bagus sbb dah niat nk fully bf ur baby nnti...insyaAllah Allah permudahkan orang2 yg berniat baik ni...as for me, cari info sbnyk mungkin n bila ada je musykil apa2 even time dlm pantang, call je sape2 yg lebih tau tnya so kita tkde la sorang2..mmg hubby patut jooin supaya dia tau apa matlamat kita sbenarnya n dialah tulang belakang kita nnti...banyak cabaran lepas baby kluar nnti, so better tahan telinga n kuatkan semangat k..lisa setakat ni dh dekat 9 bulan fully bf kan mysara..Alhamdulillah..yg penting kena rajin dan buat stok banyak2...

anim abd hamid said...

bagus long.. i'allah semua org mampu menyusukan anaknye.. niat tu penting.. alhamdulillah anak aku masih menyusu badan.. :)

long, kalu nak tanye ape2 psl lactation for free boleh try pegi sini fabulous mom @TTDI http://www.fabulousmom.com/catalog/index.php or kat sini http://www.momslittleones.com/catalog/ ..

boleh try mcm2 jenis pam sblm ko decide nak beli ikut keselesaan ko.. :)

kalu ko ada bajet lebih aku suggest ko pakai Medela Free Style. Mudah & jimat masa utk pam terutama ketika waktu bekerja. Tp harga agak pricy tapi berbaloi-baloi..

http://mybreastpumpshop.fotopages.com/

~n0rliza 0thman~ said...

yani:
kak su? tak silap aku suraya lunatots tu sebaya kita la yani.. =D. tuan sarakids tu aku tak sure.. ko jumpa org yg betul tu..tu taikun BF kat susuibu gak tu =D. baguslah husband ko join skali, at least die akan jadi penyokong ko diwaktu2 dugaan yg ko tak dapat nak hadapi sensorang..

yaya:
betul cakap yani.. BF ni bergantung pada teknik supply & demand, lagi banyak penyusuan direct & pumping, lagi banyak susu terhasil.. milk booster ni cam back-up jer..
selain tu faktor kesihatan ibu cam stress, tak sihat etc pun mempengaruhi pengeluaran susu. minum air at least 2liter sehari, jgn kurang.
btw,tak semua milk booster tu berkesan untuk semua org. utk aku, aku belum jumpa apa yang berkesan termasuk longan kering, soya, lobak putih etc.. aku pun masih carik apa yg sesuai utk aku.

Iryani Noor said...

K.Nur : xpe kak.. yg penting niat tu dh ader.. selalu nyer utk 1st baby org slalu ckp baby experiment.. insya-Allah akak leh try lagi utk 2nd baby =p... pasti boleh...

Lisa : wahh dh 9mnth ekk.. yani doakan moga lisa dpt fully BF mysara smpi 2thn.. kengkadang bile dgr citer2 member yg fully bf nih jadi takut pon ader, nak2 biler mak derang bising soh kasi FM sbb takut baby tak cukup susu la.. adehh.. biaser la, cam yani nie kn baby sulung, so of coz la mak ingat kite nie xreti aper2 kn.. yg penting kena kuat semangat kn.. eheheh... moga dipermudahkan segala urusan nnt..

Iryani Noor said...

Anim : ko fully BF Ayra gak ekk?? heheh nnt leh la aku calling2 ko kalu ader problem =p..

pasal breastpump tu, FS tu mahal sgt la beb... tak mampu aku.. ehehhe.. lain la kalu dh jd taiko BF.. bleh la beli =p... ngeheheh..

ehh tp kite bleh try guna pam kt tmpt yg ko ckp tu ekk.. tak tau pon.. aisehh rugi aku.. aku dh beli...

anim abd hamid said...

long, boleh je.. hehee aku still fully bf ayra. tp dia dah makan solid food..

nnt time berpantang nnt rajin2 la pam. simpan stok bebyk.. aku time pantang dulu sgt la 'rajin' nak pam. asyik tdo je kan. sudahnye start keje baru la bergiat cergas mengumpul stok.. :P

ko pakai avent ke spectra?

Iryani Noor said...

Liza : owhh kire sebaya la ngan Sue tu ekk?? kecik chomel jer jer org nyer.. anak dh 2 lak tu... hehehe..aku slalu la bacer blog die kalu nk info2 pasal BF nih.. bile tau die wat class, trus je join.. hehhe... dkt lak tu ngan umah aku.. pastu ngan laki aku, aku tarik.. ngehehhe....

irmafittaputri said...

aku nak join...tapi kt JB sarakids terlepas plak...huhu...pergi leps preggy la gamaknye