Monday, January 11, 2010

:: Jenis Darah Dengan Diet ::

Pagi2 lagi K.Uyun tanyer darah aku type aper. So aku jawab la O. Pastu aku tanyer die balik "Kenapa???". Ruper nyer die tengah survey2 makanan yang sesuai dengan darah. So lepas aku googled, jumper la article nih.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi (owhh noooo, dah tu aku nk mkn aper???) Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang (erk broccoli xleh, tp tu la bnyk acid folic.. bagus tuk baby aper). Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini (opsss kena stop mkn jerukss la nihh)

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain (=p)
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan (owhh sememang nyer aku bleh mkn smer jenis makanan.. tolak batu ngan kayu jer =p)
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik (pilates =p)
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran (of coz.. kalu aku tak makan bender2 bising la mak aku)
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba (alaaaa aii kalau tea2 time pregnant nie angin la)
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal (owhh steak... ehhhm Abi, Victoria Station jom =p )
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba


untuk blood type yg lain, sila refer di sini ya =p.

2 comments:

NurShahFamily said...

hehehe same la jenis darah kita ... leh la dirt lagik .. mana tahu dpt turun ke 50kg lak hehehhe.. bonus tu..

D'Nur Boutique Online said...

AKUM YANI TUDUNG YG YANI TANYE TU .. CUBA YANI BUKA BLOG NIE YEEE http://dnurboutique.blogspot.com/
KALU ADE YG BERKENAN BRTH K... KALU NAK WARNA LAIN BRTHU TAU ...