Monday, January 18, 2010

:: Confinement Set ::

Dear mommies,

Nak minta pendapat la u all la. Agak2 nyer la set bersalin yang mana ok?? Bile google-d banyak pulak produk bersalin nie sampai tak tau nak pilih yg mana satu. Ada sapa2 boleh tolong?? Sebab setiap produk lain2 kan item die, ada yg ada pilis, ada yg xder. Ader yang ader tablet haruan. Iskk pening2..

::Set Herbanika Bersalin NR ::

:: Set bersalin Nuriz ::

:: Set bersalin Warisan Afiat ::


:: Set Bersalin Ibu Halimah ::

:: Set Bersalin HPA ::

:: Set Bersalin Biodex ::

:: Set bersalin Salindah ::

:: Set Bersalin ConfineMum - Leesa Formula ::

:: Jamu Selapan, Mustika Ratu ::

:: Set Ammy 60 days - Sendayu Tinggi ::


27 comments:

mamaelly said...

masa elly bersalin aritu, elly makan leesa.ok mmg ok sbb ada bengkung n tunku skali.tp badan tak bape segar

pastu abih 40 hari elly sambung makan jamu n manjakani yg dibeli kat kampung elly je.murah pun murah.tak sampai 50 satu set.badan lebih segar...kali ke dua ni pun makan yg itu je..

~n0rliza 0thman~ said...

sorry yani..tak dpt tolong sbb aku makan ubat mak bidan kampung punyerr..

l y n n a s h a a r i said...

bloghopping..im 1st mommy to be.samala.msh tatau nk gune set confinement ape..tp ramai yg berkata nona roguy yg best..feel free to visit my blog yah ;)

blogresipi.com said...

masa bersalin kat mikael kak ijan beli amway tropical herbs tp bila menyusu, mikael cam kembung ke sakit perut ke gitu lah. so kak ijan stop guna pil2 segala macam tu..sampai la sekarang. bengkung lak ada gak. tp pakai sekali dua je. tah cemane tak tau tak terpakai..jadi, kesimpulannnya, kak ijan tak de pengalaman pun dengan set bersalin ni.hahahhaa... saje menyebok je kat sini.heheh :D

nanti kalau pregnant lagik, boleh beli set bersalin yg lain kot, in addition to 4D scan tue. hihihih... tp lambat lagi la... takut mikael kurang kasih sayang lak kalau dpt adik sekarang. ahaks :D

Fathiyah said...

kak yani,yg saya tau,leesa formula,sendayu tinggi & nona roguy ramai yg rekemen.bgs.mustika ratu pon ok.tp,tkt bdn tak tahan la.sbb herba2 dia agak panas.bau pon kuat.tak best.slmt plh jamu.hehe

Ibu_Mysara Syauqeena said...

yani, try cari yg bleh guna utk kedua2 condition pas beranak smada normal or czer..macam leesa formula, yg czer pon ok...tp kalo insyaAllah normal (harap2 normal) leh try nona roguy ramai yg kata bagus jugak..siap ada mandian herba dia rasanya...sendayu tinggi agak panas, takut baby jaundis lmbt hlang n bleh keringkan susu..ni ramai yg ckp la, tktau la kebenaranna..as for me, lisa guna leesa formula sebab mudah, tk renyah dh berpilis bagai...hehehe...

so breastfeeding info dh cari lum?

Em's Family said...

Set Bersalin Amway!!

FaRiHaH^THaLHa said...

yani,
dlm pantang sy gune ubat kampung jer..ada pilis, param, jamu (dlm bentuk serbuk.. kene bancuh ngan air..), minyak urut & losyen panas,
mak tak bagi gune set bersalin yg ade kat pasaran skang..takut ade side effect.. mak sy ni tradisional sikit..tp ramai kwn2 sy gune sendayu tinggi..

azzamoro said...

i gune set bersalin amway. memang recomended. 2nd pregnancy ni pun i amek amway lagi.

NurShahFamily said...

hehhe ... kalau umi guna sendayu tinggi 60hari tu... tambah rm20 dpt bengkung... siap ngan minyak tuk urut... tak masuk angin...

anim abd hamid said...

set bersalin mmg byk long.. tp larat tak larat je ko nak makan.. dulu aku hampir nak ter-beli Set Bersalin ConfineMum - Leesa Formula. Aku suvey2 kebanyakan org keliling aku even k.ipar aku sendiri pakai set ni. ok je.. rajin tak rajin je nak menelan ubat. :)

memandangkan aku tak disiplin mkn ubat, aku tak beli. aku mkn ubat doc je..

pendapat aku, kalu mkn bagus la. kalu tak makan pon ok, kene disiplin makan. makan makanan yg berkhasiat. jgn lasak2 biar luka cpt baik. yg penting ber-urut, ber-tungku biar darah berjalan lancar.. :D

Iryani Noor said...

Elly : tu la.. ramai member2 yg amik leesa sbb package die lengkap... tp kalu mkn tu saje tak segar ekk.. adei tak reti la nak makan jamu2 nih... sbb takut panas.. eheheh =p

Liza : mkn ubat mak bidan kg tu yg jenis rebus2 tu ker?? tak pahit ekk?? heheheh

alyyani said...

alya lak beli sendayu tinggi punye set. tp kan tak pakai sgt bila nia kena kunig. so jamu2 kena stop nanti susu badan panas. so tak makan ape2 pun tempoh pantang tu, lepas tempoh pantang beli pulak set afiat. ni cousin rekemen sebab kitorg sama ceaserian. so far ok.

Iryani Noor said...

Lyn : slamat berbloghopping =p... wahh lyn expecting twins ekk.. bestt nyer.. cabaran agak besar tu... erm btw dh survey2 set confimenet apa nk pakai time pantang nnt??

K.Ijan : Amway ekk.. tu la kengkadang, jamu2 nie ikut org kn.. ada org bdn die leh tahan, tp ada gak yg leh buat baby kembung.. kesian plak kt baby nnt....

eheheh kalu bdn gebu mcm Mikael tu, xder makna nyer die kurang kasih sayang... geram btul tgk anak akak... mcm nk gegett2 jer pipi die... so perhaps 2 thn lg leh wat 4D scan?? =p

Iryani Noor said...

Fathi : ha'ahh.. takat nie 3 product tu la yg member2 akak rekemen.. tp cam tak tau nk pakai yg mana... kalu jenis yg ada2 bau2 pelik nih takut tak lalu mkn jer.. silap2 muntah.. ehehehe.. manja btul kn =p..

Lisa : Amin.. mintak2 la yani bersalin normal... tu la kengkadang bile pikir2 kot2 terbersalin czer, terpaksa carik set yg ada kapsul ikan haruan tu... kire product leesa tu yg the best la kn... thanx for the info yer..

pasal bf mmg dh start cari.. in fact ujung minggu nie nk p class penyusuan ibu =p.. nnt yani update.. tp mcm awal sgt je p class tu kn??

Iryani Noor said...

Miera : noted.. nnt aku ty survey2 pasal product nihh =p.. maceh babe...

Farihah : ada btul gak ur mom wat mcm tu.. sbb dulu2 pon mak2 kite pon mkn ubat2 kg jer.. so die rasa ubat2 tu lagi elok dr product2 kt pasaran skrg =p... ikut kn aje nasihat mak.. lg afdal.. chewahh =p

Iryani Noor said...

Azza : heheh dh 3 org suggest mkn product nihh... kire set die nyer mmg lengkap ekk..

K.Nur: owhh sendayu tinggi nih, bengkung die jual asing2 ekk.. nnt kena p tanyer kt kadai2 jamu la.. baru paham kn aper yg ader, aper yg xder dlm set tu =p..

Iryani Noor said...

Anim : ngeheeh tu la.. tak tau la aku nih lalu ke idok mkn ubat2 tuh... bender pahit2 nih mmg la aku nyampah.. kalu aiskrim tu laju jer =p... eii ko ckp pasal bertungku nih takut plak aku.. heheheh... nim aritu mak cik yg urut time pantang ok tak?? aku tgh cari org tukang urut nihh...

alyyani : kalu baby kena kuning mmg kite xleh amik any jamu ekk?? inf baru tu... sblom nie tak pernah amik port pon.. hehhe.. kalu kite jenis darah O, lagi senang baby kena kuning kn.. sian nyer..

anim abd hamid said...

long, makcik urut pantang tu bagus la.. dia urut 3 hari je.. takyah balas2.. mmg dia dulu bidan.. nnt aku msg ko no fon makcik tu.. dia bleh dtg umah..

mula2 dia akan urut baby pastu mandikan baby.. lepas baby setel, dia urut kita plak.. puas hati long.. aku mmg rekemen la..

anim abd hamid said...

ni melalui pengalaman & pembacaan aku.. utk elakkan baby kuning, bykkan bagi baby susu badan..lebih kerap lagi bagus.. insyaAllah

p/s: ayra masa baby alhamdulillah tak kene kuning..

:D

Iryani Noor said...

Anim : bleh la nk try mak cik tu.. aritu aku dh jmper sorg mak cik nih, tp die urut tak sedap la... xrasa aper pon, rasa cam die lumur minyak jer.. ekekekek.... mak cik yg urut ko nih ader wat smer la kn, siap tungku bagai kn???

pasal baby kena kuning tu aku pon ader dgr kena kasi susu badan bnyk2... ehh ayra dh brape kg skrg?? ko bf eksklusif ker??

alyyani said...

yeke kalau darah jenis O baby kena kuning? no wonder la. sebab kitorg semua darah jenis o+ve. 13 hari gak la nia kuning. sia ndia. yup, kena elak jamu tradisional kalau anak kuning. nanti susu panas, baby minum pun tak membantu mengurangkan kuning

Yaya said...

bam, aku amik leesa formula sbb aku google2 jugak and review ramai kata bagus. selain leesa formula,, ramai jugak amik sendayu tinggi punya set. so up to u la to decide. i think both also ok. leesa formula mmg set dia lengkap dengan tungku. but i would suggest ko beli tungku batu jugak utk tungku perut. sbb herbal punya tungku tu not really doing good la, from my experience la. kalau nk womb ko cpt shrink go for tungku batu..aku beli from tukang urut aku and aku tuam2 sendiri dalam masa pantang tu..

Iryani Noor said...

Yaya : aku tgh consider whether nk amik leesa or NV.. tp ada org sugget kt aku, better amik product yg well establish, means product2 lama.. sbb yg baru2 nih tak tau apa yg die letak dlm pils tu.. takut ada steroid.. eheheh..

ehh mmg ada jual ekk tungku batu?? baru ingat nk soh ayah aku rembat je mana2 batu kt lawn kitorg tu.. pastu bungkus ngan kain jer.. ahaksss =p.. kuno btol aku nihh..

~n0rliza 0thman~ said...

yani:
aku sempat makan ubat periok (term mak aku ni =D)yang rebus2 tu skali je sebab mak aku tertuang minyak ikan dalam ubat tu..selamattt..payau betol..

jamu yes memang dikatakan ada kesan untuk buat baby jaundice. kebanyakan mommies tak disaran ambil jamu awal2 kelahiran. dalam 2 minggu baru mula but sikit2 and pantau keadaan baby. takut baby tak serasi sbb panas etc.

betul jugak jaundice boleh dikurangkan if breastfeed baby selalu but make sure, SELALU. sebab baby tend to sleep all day mase awal2. ko kene wake ur baby every 2 hours utk feed die. kire cam paksa gak ni.ni untuk pastikan baby poopoo kaler hitam tu banyak2 (mekomium?) sampai tukar jadi kuning and seterusnya tak kene/cepat baik demam kuningnya tu.

pasal tungku batu, biasa org guna batu sungai. kalau kat lawn ko batu sungai, guna je lah. kalau berani, amek kat mane2 sungai (tempat berkelah) but rasenye sg.klang takde dah kot hehe..

errr yg ni aku dah berapa sure but ade org kate kalau czer baik amek ubat haruan drp gamat sbb gamat mmg cepat sembuh luka but bhgn luar, dlmn lambat sket/tak baik ..urmm tak sure okeh =D

AishahRahman said...

Salam... I have been with Nona Roguy since I was 10 years old. I use Set Bersalin Nr last year March and gonna use it again this year-March. :) NR is the best. Feel free to drop in my blog... Happy to share. Glad to help.

Iryani Noor said...

Ice:
OMG i luv ur blog.. tq for sharing all those info about NR.. now I lagi confident nk pakai dat product during my confinement.. thanxx to u