Tuesday, January 26, 2010

:: BSP reading =p ::

Alhamdulillah, everything went well semalam. 4 kali reading smer bawah 7.8mmol/L. Masih normal =p.. Maybe berkat berdietsss + jln2 kt dpn umah at least 20 min/day =p.. *walaupon sblom nie ada kata2 nakal dr seseorg yg konon nyer aku tak kn leh turun kn BSP reading aku. Sentap hokehhh...

So overall BSP reading:
8.00 am = 4.3mmol/L
(berpuasa dr 10pm mlm sebelum nyer)
12.00 pm = 4.7 mmol/L
*(roti canai + milo + limau suam xde gula @ 9.30am)
6.00 pm = 4.2 mmol/L
*(yee mee kungfu + limau suam + pau kacang @ 1.00 pm)
9.30 pm = 6.1 mmol/L
*(had 1/2 nasi + lauk + buah2 @ 6.45pm)
*lepas je amik reading kul 9.30pm tu aku trus cari ice cream.. pengsan nurse tu kalu die find out pasal nih.. harini jer.. aii promise =p

So alhamdulillah tak perlu amik insulin, tapi every 2weeks (sampai la deliver), kena wat check up kt klinik. Kalau aku terus kan pola pemakanan macam kt atas insya-Allah xder problem. Aku notice bile makan nasi jer reading aku naik, so nasi tu mmg kena kurang kn. Pasni roti canai n milo pon terpaksa kurang kn =(.. Buah-buahan mcm pisang & durian is a big No No (owhh durian).. Limau & apple xleh lebih dr sebiji sehari. Sorry yer baby, mummy terpaksa buat mcm nie utk kebaikan kite berdua k.

* BSP = blood sugar profile

7 comments:

mamaelly said...

hehehe rajinnye berjalan ek arini2..bila la elly ni nak mula bersenam..takut gak nie...yanie..ada tak no call akak yg wat kelas tu...

alyyani said...

alhamdulillah bacaan ok. for the sake of baby kite sanggup buat ape saja kan? tak lama je lagi. banyak sab ye :)

blogresipi.com said...

Alhamdulillah ok tue... hopefully maintain sihat selalu ye :)

Fathiyah said...

akak kene berdiet la start skg ni?takpe kak,yg penting kesihatan akak & baby.take care ;)

Iryani Noor said...

Elly : terpaksa berjln.. sbb dh kena bebel ngan Dr.. ekekekke =p.. rasa nyer, class yg kt TTDI tu under Sara Kids.. so cuba call kak farah nih.. 012-6448091

Alya : alhamdulillah.. btul tu.. tahan kn je nih... tp kengkadang termakan gak bender manis2 =p..

Iryani Noor said...

K.Ijan : Amin.. tq kak

Fathi : tq Fathi, skrg ni kena dietss =p.. nasi mkn sekali sehari.. hehehe.. control2.. kalu tak, bila ada diabetic, takut baby nnt besar.. kena operate plak.. isyhh takutss..

nozieyusof said...

seres jgk yea yani..tp utk bby takpe lah diet sket kan. dulu aku mmg tak minum susu, tp memikir psl bby aku telan jugak la anlene tue..huuu mmg tak sedap.
dulu aku ada pblm hb rendah..kena mkn ape2 je yg buleh tambah darah.
takut jgk bile dgr nurse citer ape jadik kalu hb rendah

panjang plak..hee hee