Thursday, December 31, 2009

:: Goodbye 2009 ::

Tinggal beberapa minit sahaja lagi sebelum 2009 melabuh kan tirainya. So let’s recaps apa yg aku achieved sepanjang tahun ni =p.... (sebagai panduan utk aku terus maju lagi ditahun hadapan)

Perkahwinan =p
Alhamdulillah, 19 October 2009 genap setahun anniversary kitorg. Moga ikatan perkahwinan ini semakin kukuh dengan kehadiran cahaya mata pada tahun depan. Insya-Allah =p. Moga segalanya selamat. Amin

Owh, moga tahun 2010 ini akan memberi sinar bahagia buat kami sekeluarga kerana dengan ini secara official nyer Abi akan memulakan tugas nyer di Kuala Lumpur pada 4 Januari 2010. Alhamdulilah, doa ku agar Abi sentiasa dekat denganku telah Allah makbulkan dan mungkin juga ini adalah rezeki anak yang ku kandungkan =p.

Dairy sepanjang 2009:
Pregnancy
Tuhan saja yang tahu perasaan ini bila rakan2 ku sorang demi seorang pregnant. Yes, I’m happy for them tapi deep down inside tipu la kalau aku tak terasa kn. Trust me, macam2 kaedah aku lakukan untuk pregnant. At first aku tak brapa kisah sgt tapi bila mama dah start bising, so aku kena la do something kn.

Yes aku akui, aku nyer period cycle mmg tak menentu. Kadang2 sebulan setengah, kadang2 dua bulan sekali. Sakit senggugut mmg tak yah cakap la. Tanya je kat member rumah time UTM dulu betapa teruknyer aku kalu time period. Berguling2 atas katil. So mmg sukar utk aku dpt kn date bila aku benar2 subur. Abi pulak tinggal jauh kt JB.

Antara kaedah yang aku try
i. Makan madu khaula
ii. Aku ada try product Biodex
iii. Berurut (a few places)
iv. Jumpa Dr untuk buat ujian kesuburan

Nnt la aku wat entry khans pasal nih..

2. Cuti-cuti Malaysia
Memandangkan aku n Abi dok separate, so sekali sekala berjumpa seronok gak kalu dapat p holiday bersama. Bukan nyer aper, nak release tension and memandangkan masih ber2, lebih baik kitorg berjln puas2 dulu =p. ada org ckp bila dah ber3 susah sikit lagi2 kalu anak masih kecil. So antara tempat yang kiotrg pegi:
i. Langkawi
ii. Pulau Perhentian
iii. Cameron Highland

Pekerjaan

1. Kursus Induksi Khusus *check
2. Kursus Induksi Umum *check
3. Tapisan Keselamatan *check
4. BTN *check
5. Sah Lantikan *check

Alhamdulillah, aku kini telah disahkan jawatan sebagai penjawat awam. Moga selepas ini aku akan lebih bersungguh2 dalam memantapkan karier ku sbg seorg jurutera (owhh kene amik exam PTK plak pas nih... adehh). Prinsip aku, yang abahku minta aku bawa walau kemana aku pergi:-

“Ingat Along, tiap kali kau buat apa2 kerja pon, niat kerana Allah dan niat untuk beri keselesaan kepada orang awam”

Insya-Allah abah, long akan ingat kata2 abah nan satu ini.

Kesihatan
Alhamdulillah, tahap kesihatan masih memuaskan =p. Kecuali time 1st trimester mabok tahap gabanzz punyer.. Eheheehhe..

Kekeluargaan
Semakin erat =p. Alhamdulillah.

Persahabatan
Semakin ramai rakan2 ku kenali tidak kira di alam nyata atau maya =p. I treasure every single moment of it.


Wednesday, December 30, 2009

:: Fed up ::

ku jadi fed up bile org yg aku call:
  1. xangkat
  2. die bercuti
  3. die p meeting
  4. die xder kt tempat (p makan gamak nyer.. elooo dh pukul 10 ler.. udah2 ler mkn)
fuhhhhh.. tarekkk napassss
hembussss
tarekkk lagi
hembussss

stress aku pagi2 nihhh.....

:: meowwww... ::

Tuesday, December 29, 2009

:: Am Officially Pilating ::

Sapa kata pregnant ladies can't do exercise?? Memandangkan I can't control what I eat, so nampak gaya terpaksa la wat excercise (kalu tak mau Dr membebel kat aku lagi bulan dpn.. ngehehehe), and for that I choose pilates =p. Gigih la aku p cari equiptment untuk ber"pilates" nih. Sib baik jumper kat Giant Permata. So checklist:
  1. CD Pilates *check
  2. Mat *check
:: CD & mat ::

So pas maghrib tadi, kunci pintu bilik (nie kalu adek2 aku nampak comfirm2 kena bambu + gelak kambing punyer), dengan semangat yang berkobar2 aku start la program exercise nih. Instructor tu soh duduk aku duduk, baring aku baring, angkat punggung aku angkat (cam org vungukss la plak wat sengsorg.. kekeke). Pergh but seriously penat seyh, sampai lenguh2 kaki ku yang gebuzzz nihh. Xpe janji berpeluh =p.

So What Is Pilates?
By Paige Waehner


Pilates, created by Joseph Pilates back in the 1900s, has traditionally been used by professional dancers to keep their muscles supple, strong and flexible. Joseph Pilates created a routine of body-sculpting movements to improve posture, strengthen muscles and firm the abs and back, all without using weights. Though the original version uses all kinds of wild looking machines, modern Pilates has been adapted for us regular folks and can be done with nothing more than a mat.

Pilates may remind you of yoga with its intense concentration on body position, breathing and balance, but it's more dynamic in that you move through poses and movements rather than hold static poses as in some forms of yoga. Pilates exercises are generally performed with very few repetitions, but each one is precise, controlled and moves through several planes of motion.

Because the moves are so controlled, Pilates can be a great choice during pregnancy since you have time to adjust your posture and alignment for maximum support and challenge. You don't need special equipment, other than a mat, to get a great workout, and though it's always better to take a class taught by an expert, there are books and videos available so you can do it at home on your own time.

"Practicing Pilates is the Perfect Preparation for Labor and Delivery"

Owh exercise2 jugak, aktiviti rohani, motivasi & tips2 untuk ibu mengandung tidak ku lupakan. And for that aku beli buku Amalan Ibu Mengandung by Ustazah Nor Bahiyah. Banyak info dalam buku nie espacially bacaaan2 Al-quran & doa untuk di amalkan sepanjang pregnant. Very useful.

:: Amalan Ibu Mengandung ::

Monday, December 28, 2009

:: Year End Holiday - Part 2 ::

The next day, haku bangun seawal 6.30 am utk solat subuh, then trus tak bley tido. Abi plak sedap berdengkur. Kesian la plak nak kejut die as dah 2 hari die drive jauh kan. From JB - KL - Cameron. xpe la, haku kasi chance die tido.

Then dalam kul 7.30 am baby ku start kicking... bouncing.. somersaulting dgn active skali, so terpaksa la aku cuit2 Abi sambil berdialog :

Me : Baby dah bangun. Papa bile nak bgn??
Abi : Hahh..???
Me : Baby dah bangun nie. Die tanyer, papa xnak bgn ker???
*Sambil tarik tgn abi ke perutsss ku =p. Time tu la baby kick papa die 2-3 kali. Terus abi bukak mata.
Me : Tu tander nyer die nak nasi lemak + roti canai + air milo panas =p
Abi : Ye la.. ye la bangun la nih. Baby tak kasi chance kat papa die tido puas2 yer.
Abi capai towel, trus msk toilet =p... Ahaksss aku menang lagi =p

So time Abi siap2, aku terus packing barang utk balik. Then around 8.30am terus check out. and pegi breakfast dulu. Owhhh sudap nyer makan nasi lemak panas time sejuk2 nih. Ehehehe. Then singgah beli sayur2 yang mama dah pesan. Sayur watercrest, jagung, cendawan, broccoli. Lepas settel activity bershopping, kitorg trus ke next destination which is Sg Palas BOH Center. Am so in lurve with this place. Last year time honeymoon twice kitorg p sana. Dis year pon nak p sana lagi. Rasa tenang n nyaman sgt kat sana. Tempat lain kalu tak singgah tak rasa ralat sgt, tp tempat nie IS A MUST. So layan lew gambar kitorg time kat ctu.

:: Muka happy dapat p holiday =p ::


:: Gambar romantica D' Amore 2009 =p ::


:: Gambar romantica D' Amore 2008 =p ::

:: Sg. Palas BOH Center ::
]
:: aksi gedik santai kami ::

:: isk isk.. makan lagi.. kali nie cake n sandwich plak ::

:: I'm in love with the scenery.. Bnyk kali dtg pon tak muak2 ::

:: Sila Datang Lagi =p ::

:: Year End Holiday =p ::

Wahhh awal betul ku bersiaran pagi nie. Kul 6.30 am akak dah ada kat ofis =p. Nie gara2 Abi gerak balik JB kul 5.15 am tadi, so pas bgn salam2, mwuahh mwuuahhh sket ngan Abi trus tak boleh tidur balik. Chettt

So how was your holiday peeps??? Me?? Am having a meaningful weekend... Spending time with hubby la of course. Ahahah nak tau kitorg p mana?? Jeng jeng jeng. Tak jauh pon, kat Cameron Highland je *Grin =p. But still best. It wasn't plan holiday pon. Ari Khamis malam lepas, tetiber je Abi soh cari hotel either kat Fraser Hill or Cameron Highland. Janji sejuk. Tensen kerja kata nyer. Mana tak nyer, keje stretch dari Isnin - Ahad, 3 minggu berturut2. Sampai aku pon terabai. So malam itieww jenuh la aku call smer hotel kat sana. Alhamdulillah rezeki nk bercuti tu ader, dpt gak hotel walaupon banyak yang dah full. Almaklumlah cuti sekolah kan =p.

:: Exit kat Simpang Pulai. Abi xnak masuk ikut Tapah sbb jalan die scary =p ::

So kitorg bertolak dari KL around 8.00 am. Reach 1st stop kat Avant Chocolate Factory (time nie lom sampai area Brinchang lg). Kat sini banyak product dari strawberry especially choc. Yummy... Seperti biaser, harus la isi perut time sampai sini kn.. Eheheheh.

:: Avant Chocolate Factory::

:: Strawberry Struddle... mine =p ::

:: Choc Cheese Cake.. Abi's ::

:: Dalam kawasan Avant Chocolate Factory ::

Then kitorg teruskan perjalanan naik ke brinchang. Woaahhh jem gile. Ader la sangkut dalam 1jam, dengan hujan renyai2 nyer. Tensen jer. Sampai je Brinchang trus check-in, p mamam & jln2 area town tu. Waktu petang harus la jalan2 kat pasar kn. Beli buah oren, strawberry, jagung bakar, cendawan goreng, sweet potato, pendek kate smer makanan la =p.

:: Shopping at Pasar Malam, Brinchang ::

Pas habis memborong at pasar, kitorg cari kedai makan plak. Sejuk2 sedap makan sup2 kan. So kitorg pon p la mamam kat kedai stemboat. Nyumm nyummm. Kembong perutsss sbb mkn bnyk sgt =p.

:: Steamboat =p ::

Aightt nnt la haku sambung lagi. Banyak keje plak. Dadaaaa


Thursday, December 24, 2009

:: Pecel Lele ::

:: *pic Source ::

Uiiiii lamer nyer aii tinggal kn blog nih.. Eheheh sowiee ekk... Idea ku ilang ke mana tah. Btw just nak share tempat makan nih. Tadi tengah hari aku n the geng p mamam kat area Desa Pandan, belakang Tesco Ampang. Nak cerita details camner nk sampai tempat tu tak reti la plak... Sowiieee arr.. Eheheheh... Tapi makanan die mmg superb. Abes ku ratah ikan tu sampai tinggal tulang. Sambal die plak mmg mantap la. Pedas tak hengat. Tapi mmg marvelous. Walauuwehh.. Melelehh air liur haku skrg nih..

Btw nama makanan nie Pecel Lele. Makanan nie merupakan sajian orang Indonesia yang bermaksud ikan keli goreng yang disajikan bersama sambal. So kalu sapa2 yang teringin nak buat sendiri pecel lele nie boleh la dapat kan resepi nyer kt blog akak nih. Pecel Lele

Monday, December 14, 2009

:: MSMA Training ::


I'll be away..
Am attending short course on MSMA at TPM
Won't be around for 4 days =p
Malasssssss nyer...
Tak nak pegi bley tak??
Hehehehehe =p
See u soon..


Friday, December 11, 2009

:: Ronggeng di Waktu Lunch ::


Really had so much fun during lunch tadi. Lama dah tak beronggeng ramai2 with my officemate time hari Jumaat. Selalu nyer balik rumah & zzZZzzz. So tadi kitorg p jalan2 kat Carrefour Wangsa Maju which is not very far from our office. Konon-konon nak window shopping =p.

Sampai2 je trus cuci-cuci mata tgk baju2 kurung. Wah shantek2 baju-baju kat ctu, tp memandangkan keadaan ku sebegini tahan jew la. Uuuuuuu banyak nyer baju kebaya. Ntah bile la bleh melaram ngan kebaya lagi =p.

Then bile perutss dah berkeronchong, kitorg pon berdedai2 p makan kat Jom Bali Cafe. No bad la food kat sini, siap ada promo lagi =p. Just ventilation die not very good la. Habes asap makanan yang die masak masuk mata.

*pic dari internet. tak ingat kat mana aku dpt

Then pas makan cuci2 mata lagi, kitorg split into two groups. Aku ngan Sha nak masuk Carrefour, K.Uyun ngan K.Izan nak tengok2 baju. So bile dah selasai dalam Carrefour aku ngan Shah singgah booth Permata Hijrah. Puas la akak tu promote product tu. Aku lak jenis ringan2 mulut, layan kan jew la.

Me : Mata kiri saya nie ada masalah selalu berair la kak. Knapa ekk??

Akak : Selalu nyer tu disebabkan adik ada masalah saraf dalam mata. So akak suggest kan adik amik product nie. *Sambil tunjuk kat aku Bilberry Fruit Extract
*pic courtesy permatahijrah.net

Me : Saya kalau tengah2 pregnant nie tak berani nak makan sebarang2 ubat kak.

Akak : Owh kalau macam tu, akak suggest amik product nie. *Sambil tunjuk Jus Bilberry pulak
*pic courtesy permatahijrah.net

Akak: Kalau yang nie xper sbb diperbuat daripada jus. Kalu yang tadi tu, die dah dalam bentuk kapsul. Takut panas sikit kalau adik makan. Akak time pregnant minum jus nie gak. Die elok untuk baby. Nanti bile baby keluar mata die cantik

*agak2 kalu saya minum, baby saya keluar nnt mata kaler kelabu ke biru ke bleh =p? Nak je aku soal akak tu mcm tu.. ahahah...

:: veranganzzz la aku nak dapat baby mata kelabuu =p ::

Ada la a few product die yang menarik hati ku. I did try on some of the product. Hasilnya mataku rasa lebih segar. Contoh product yang lain seperti gambar-gambar kat bawah nie.
*pic courtesy permatahijrah.net


:: untuk power rabun kurang dari 100 ::
:: Product nie untuk kegunaan siang ngan malam. Elok utk orang yang power rabun > 100 ++ ::

:: untuk massage mata. Sedap woo.. veranginzz je bile pakai::

Untuk keterangan lanjut, sila kunjungi booth2 permata hijrah yang berhampiran dengan anda. Team Permata Hijrah akan berada di Carrefour Wangsa Maju sehingga Ahad minggu depan.
*amacam agak2 aku leh jadi dealer untuk produk nie tak?? ehehehe =p


Thursday, December 10, 2009

:: I Wonder Why?? ::

Just wondering...
Time pregnant mmg:
Slalu mimpi buruk ke??
Time tido kaki slalu cramp??
Hmmm..


Wednesday, December 9, 2009

:: That's Where I'll Find You ::

Seriously these few days had been really hectic for me. With all the preparation for the meeting, not one but three mind you. Tongang terbalik aku and one of the meeting had to be canceled at the very last minutes coz the minister couldn't make it (only God knows why). Tired?? Yes. Stress?? Hell yeahh.. But who am I to complain aite.. Saya Yang Menurut Perintah.

Seriously
I'm just not in the mood to do anything
Don't know what really bothering me
But then something struck me from out of the blue.
Ahh yess..
It's been two weeks since I saw him
And it makes me realized how much i miss him.

How I wish I could be there with you
But distance had kept us apart
Apart physically but spirit
You are always in my heart


Saturday, December 5, 2009

:: Pak Su Faiz ::

Waktu bergolek2 depan tv watching Home Sweet Alabama

Me : Faiz aku lapar la.

Faiz : Abes tu??

Me : Tolong beli kan nasi pataya kt kedai depan bleh

*kedai tu jln kaki pon tak smpi 5 min dr rumah kitorg


Faiz : Ala nanti la.. Nak abes kn citer ni dulu

Selang 10min…

Me : Faiz aku lapar la….

*die wat bodo jer…. Tak per…. Sambil aku usap-usap perut aku ckp macam nihh

Me : Sabar ekk baby… Bukan mommy xmau mkn, tapi Pak Su malas nak p beli. Baby dok diam2 tau

*Pak Su akhir nyer surrender biler dgr statement tu, trus tukar seluar n keluar utk beli kn nasi pataya…. Keji kan aku.. ahahahahahah….

:: Hadek ku, Faiz ::

Tuesday, December 1, 2009

:: Dairi Seminggu Yang Lepas ::

* entry kali nie lebih menjurus ke arah penulisan sebuah diary. Kalu tak larat jgn bacer k.

Aduiiii penat balik dari Batu Pahat ke KL semalam masih terasa lagi.. Sengal2 je rasa badan nih. Sib baik tak balik KL ari Ahad (sbb abi keje aritu), kalu tak comfirm la sangkut kt PLUS h/way tu 6-7 jam. Hisyhh tak sanggup aku. Okeh memandangkan haku lamer tak menghapdet, so entry nie akan menjadi entry yang amat membosan kn dengan gambar2 & citer yg merapu2 bagai... *don't tell me i haven't warned u guys & pls don't vomit blood hokey =p..

20 November 2009 (Friday)
Hari Cupcake Sedonia =p

::Looks so yummy kn =p ::

21 November 2009 (Saturday)
Majlis Aqiqah Baby Ayesha Dania

:: pink pink pink.... ::

:: princess of the day ::

:: Ayeesha's attempt to kiss Farisya.. bolat nyer mate Farisya ::

:: me & the gurls ::

22
November 2009 (Sunday)
Hari bermalas-malasan bersama Abi =p

:: Me @ 20 wks preggy =p ::

24 November 2009 (Tuesday)
Kat Opish leww... Mana lagi. =p Pagi tu my technicians, Sha came to my desk sambil sengih2. Ruper nyer nak soh aku sign borang cuti die.

Me : Bile ko nak amik cuti ni Sha??

Sha : Sok (Rabu) sampai Isnin depan

Me : Sha nak balik Pontian ekk?? Lalu mana???

Sha : Ha'ah. Sha lalu H/way Utara-Selatan then msk tol Air Itam

Me : Bile??

Sha : Malam nie

Kepaler otak ku ligat berpusing. Borang cuti yang aku isi aritu dari ari Khamis sampai Isnin je.

Me : Ehh akak nk ikut Sha boleh?? Sian plak kalu nak soh husband akak trun KL sbb nk bwk akak balik Bt Pht rabu nih

Sha : Boleh je. Lagi pon Sha balik berdua je ngan akak Sha

So lepas discuss2 aku pon setuju jer nak balik Bt Pahat mlm tu. Senang sket. Sian kt Abi nk trun naik KL. Aritu ingat nak naik bus jer tp Abi xkasi. Alang-alang Sha nyer laluan sama mcm laluan nk p umah PIL aku, baik follow je kn. Kire Rabu tu amik EL je la.. Mueheheheh.

Kitorg bertolak dari KL kul 11mlm n reach Air Itam around kul 2 am. Terlentok2 aku dlm kete die.. Eheheh Sorry Sha. Skrg nie akak mmg cepat penat la.


25 November 2009 (Wednesday)
Pas abi keje je petang tu, die ajak aku nengok wayang. So kitorg pon p BP Mall, tengok citer 2012 (my 1st time watching movies since pregnant.. gile lame kn tak tgk wayang). Rasa macam nak gugur jantung tgk citer tu especially time tgk scene tsunami. Eii ngeri nyer. Baby plak bukan main ligat lagi wat somersault dlm peruts mommy die. Baby takut yer. Shiannn dier. But seriously, aku xdpt bayang kn dalam keadaan huru-hara mcm tu, terpisah plak with ur love ones. Sedihh nyer.


26 November 2009 (Thursday)
Hari memasak sedonia. Memandangkan esok nyer Raya Haji, so memang kitorg (me, my MIL & Abi's sisters) bertukus lumus memasak di dapur. Rendang, nasi himpit, kuah kacang, serunding. Masak sampai melekit2 badan. Mintak2 xder la peluh menitik msk dlm kuali =p.

27 November 2009 (Friday)
Pagi raya tu still masak lagi. Masak kuah lodeh, nasi serai & ayam masak merah. Aku kalu balik Batu Pahat nie mmg mcm2 resepi yang aku blaja. Ehehheh..MIL aku mmg suker masak. Kengkadang tu satu hari die berkampung kat dapur. Ader je activity die. Buat kuih la, roti la. Raya kat sini mcm raya kt KL gak. xder la meriah sgt mcm kt Kelantan kn. Tapi ok la.

28 November 2009 (Saturday)
Abi bawak aku trun JB. Kitorg jalan2 kat Jusco Tebrau City. Survey2 barang baby. Tak tau bile nak start beli. Mama tak kasi beli awal2 sbb die kate org tua2 ckp tak elok kalu beli awal2. So ikut je la cakap die.

Then kitorg tgk wayang. Citer New Moon. Mule2 ingat abi malas nak layan citer2 mcm nih, tp disebabkan minggu lepas Twilight ada main kt Star Movie and dat time aku tgk Abi pon layan je citer tu so bile next squeal kuar die on je. Ehehehhe. Sker aku. Rasa nyer citer nie tak der la seslow mcm Twilight, action die pon bnyk sket. Lagi pon aper yg Stephanie Mayer tulis dlm buku die, producer tu dpt sampai kn semula dlm bentuk movie without failing to adapt every scene. Tak mcm Harry Potter. Sapa2 yang suker tgk citer romantic mmg recommended la. Can't wait nak tunggu next sequel, Ecpilse lak.


Aighttt dah mcm diary plak entry kali nih. Sila jangan bosan k =p. K la nak titun. Dadaaaa =p....