Tuesday, December 29, 2009

:: Am Officially Pilating ::

Sapa kata pregnant ladies can't do exercise?? Memandangkan I can't control what I eat, so nampak gaya terpaksa la wat excercise (kalu tak mau Dr membebel kat aku lagi bulan dpn.. ngehehehe), and for that I choose pilates =p. Gigih la aku p cari equiptment untuk ber"pilates" nih. Sib baik jumper kat Giant Permata. So checklist:
  1. CD Pilates *check
  2. Mat *check
:: CD & mat ::

So pas maghrib tadi, kunci pintu bilik (nie kalu adek2 aku nampak comfirm2 kena bambu + gelak kambing punyer), dengan semangat yang berkobar2 aku start la program exercise nih. Instructor tu soh duduk aku duduk, baring aku baring, angkat punggung aku angkat (cam org vungukss la plak wat sengsorg.. kekeke). Pergh but seriously penat seyh, sampai lenguh2 kaki ku yang gebuzzz nihh. Xpe janji berpeluh =p.

So What Is Pilates?
By Paige Waehner


Pilates, created by Joseph Pilates back in the 1900s, has traditionally been used by professional dancers to keep their muscles supple, strong and flexible. Joseph Pilates created a routine of body-sculpting movements to improve posture, strengthen muscles and firm the abs and back, all without using weights. Though the original version uses all kinds of wild looking machines, modern Pilates has been adapted for us regular folks and can be done with nothing more than a mat.

Pilates may remind you of yoga with its intense concentration on body position, breathing and balance, but it's more dynamic in that you move through poses and movements rather than hold static poses as in some forms of yoga. Pilates exercises are generally performed with very few repetitions, but each one is precise, controlled and moves through several planes of motion.

Because the moves are so controlled, Pilates can be a great choice during pregnancy since you have time to adjust your posture and alignment for maximum support and challenge. You don't need special equipment, other than a mat, to get a great workout, and though it's always better to take a class taught by an expert, there are books and videos available so you can do it at home on your own time.

"Practicing Pilates is the Perfect Preparation for Labor and Delivery"

Owh exercise2 jugak, aktiviti rohani, motivasi & tips2 untuk ibu mengandung tidak ku lupakan. And for that aku beli buku Amalan Ibu Mengandung by Ustazah Nor Bahiyah. Banyak info dalam buku nie espacially bacaaan2 Al-quran & doa untuk di amalkan sepanjang pregnant. Very useful.

:: Amalan Ibu Mengandung ::

5 comments:

~pendekgemukbertompok.~ said...

selamat berpilates!mmg best;)

xoxo
pja

Iryani Noor said...

Pja : thanxxx... baru nk try =p.. letih jugak ghuper nyer.. eheheh

weni said...

yani... tak pe mkn byk waktu mengandung.. sbb bukan utk kita je kan.. tp kawal mkn mknn yg manis2.. ada satu yg paling penting masa kita mengandung ni, byk kan minum air putih.. sbyk yg boleh.. masa weni mengandung dulu, satu hari boleh abis 5-7liter.. bab p toilet tu, tak payah ckp la.. 15minit sekali msti nak ke toilet.. tak pe itu semua, yg penting baby keluar sihat n bersih..

Nur Nazatul Ashra said...

hehe..
aku dulu wat yoga for mum kat umah..
buku tu pun aku ader..

same2 la k?selamat berpilates!

Iryani Noor said...

WEni : tu la.. skrg nie mmg control mkn yg manis2.. slalu nyer kalu kt ofis pon mmg minum air putih at least 1liter, then kt umah pon 1liter lg... ehehhee..