Tuesday, November 10, 2009

:: Monthly Check Up ::

Tadi pagi p wat check up kat Klinik Medik, overall ok la. Berat naik 65kg. Last month berat 61.5kg. Kire nyer haku naik 3.5 kg (aku nih mau2 berat cecah sampai 80kg =p). Tu xpelagi, tp yang tak best nyer Dr sohh aku diettt sket.. Huaaaaaa.. Camner nih. No more ice cream cornetto (dlm freezer ada lg 2batang. Sapa nk abes kn tu??). No more cake secret resepi. Pastu baru ingat nk ajak Abi p mamam steak kt VS dis weekend (Fathiyah, nampak gaya terpaksa akak kuburkan hasrat nk mkn steak yg menggiurkan itieww). Dah lew skrg nie asyik laporr manjang. Camner nk control makan ekk?? Or apa makanan yg leh tahan lama sket sblom lapar balik. Any ideas??

Pastu ingat kan this month dah bleh nampak gander baby. Tapi die stil malu2 lagi. Nyurukss plak. Aisey kena tunggu bulan depan la nampak nyer. Hmmm tak pe la baby. Tak lama pon shayang leh main nyuruk2 dlm perutss mommy nih =p.

Hmm pastu kn ingat nk start exercise la. Sekarang nie kalu naik tangga pon dah mengah2. I was thinking nak p swimming. Mama dah berapa kali ajak p club. Die pegi gym, aku p swimming. Masalah nyer ader ke baju renang utk mak buyung?? Aritu mama ada beli swimming wear utk muslimah (pakai nyer berapa kali jer.. tu pon time belajar berenang kt Consist ngan ustazah die.. ehhe jgn terkejut, ustazah pon p swimming tau, tp pool tu tertutup for ladies la of coz.. kalu tak mau nyer abah nk kasi mama p swimming kt ctu =p), tp kn aku cam tak berapa syiokk je nk pakai baju tu. Sbb nyer corak polka dots. Macam 60's plak. Eheheheh.. Tengok la camner. Lom tanyer abi lg. Lagi pon sekarang petang asyik ujan je.

Aightt, jam hampir 4.30pm... Time to go home. Nak kemas2 meja sket.. Sat lagi nak singgah beli pisang goreng. Dietss??? Esok je la aku start =p..

13 comments:

Fathiyah said...

akak,try biskut oat.sedap & mengenyangkan.biskut kering pon ok.hehe.takpe,bila berat dah maintain nnt,blh akak pi bedal steak ;)
abah akak sgt comel la.hehe.kelakar

Em's Family said...

Meh swimming kat rumah aku, aku leh join sekali :D

blogresipi said...

hehe..jaga2..kurangkan ler ais kerim tuh..akak pun kena nasihat yg sama gak dulu :)

Farid said...

kang tak bagi merajuk... bila dibagi gemuk.. diluah mati omak ditelan mati bapak.. kekekeke.. (betul ker tuh?)

Iryani Noor said...

Fathi : ramai gak yg ckp biskut oat yg brand munchy sedap.. lom try lagi.. ehehe mlm nie nk p beli kt giant la =p. Ababhh ku mmg forever chome =p

Miera : bagus gak idea tu.. tapi jauh la nk p sana =p

Ijan : ehehe dulu Dr pon soh Ijan kurang kn mkn ekk?? kekekekke.. susah la.. asyik laporr jer manjang

Iryani Noor said...

Abi : amboii.. tak kire, org nk steak gak. Shiann baby, die yg nak mamam =p..

NurShahFamily said...

hehehe kene diet ke .... makan tu bo tapi jgn la banyak2 huhuhu... kalu terasa nak mkn tu boleh .. tapi kalau habis sepinggan tu bukan bb yg nak makan hikhikhik ... kesihatan kene jaga ye yani ... cepat penat pun tak elok tuk bb hehehehe

Nur Nazatul Ashra said...

halooo mummy!

hehe..makin gumuk ko ek?aku pun penah kena saound doc pasal berat naik 3kg dr bulan sblmnya..
haha..

tp,aku salahkan en..da die duk beli cekelat,eskrim letak peti es,aku bedal je la..

nyway,jgn berat sgt cz kalu bb besar,prob nk teran nti.tu pasal org slalu kater,besarkan bb kat luar,jgn kat dalam..keke.

Iryani Noor said...

K.nur : hehehe.. tu la tgh kurang kn mkn nihh... kalu lapo skrg minum horlicks je.. =p

Ash : tu la pasal.. ko dulu pon pernah Dr sound ekk.. terpaksa control sket la skrg nihh... ko lagi susah ekk dulu pasal enn slalu fly, comfirm bwk balik mcm2 cekelat nyer.. ehehe kalu aku pon tak tahan.. comfirm nk ngap nyer =p..

anim abd hamid said...

long.. rasa nak makan, makan je.. biskut oat iko sedap gak.. kenyang pon kenyang.. horlick bagus kalsium tinggi :D

time2 preggy ni mmg sgt mencabar.. asyik lapar je.. makan je baby nak makan tu.. hehehee

nnt dah bersalin nnt diet secara serius ^o^

aishah zaharin said...

kat jj wangsa maju ada jual swimming suit muslimah, plain colour. tak la nampak 'retro' sangat. hehe.

akak last checkup 55, naik 1.5kg. akak pulak naik risau sebab perut tak nampak sgt.

maybe yani kena cut down on the 'unnecessary calories' i.e. cornetto. hehe. (cakap senang kan, tapi nak buat.. masya Allah.. hehe..)

good luck with your diet and take care!

Iryani Noor said...

Anim : tu la aku dh try biskut iko tu.. shedapp =p.. biskut tu stok tepi katil (bley mcm tu?? hehehe).. knaper la aku tak ikut gen kg galau.. korg time preggy chomel2 jer.. time aku gedobob beso.. hek hek hek..

K. Aisyah : aa tu la aritu perasan gak swimming wear tu.. tp lom smpt singgah lg kdai tu. alahaiii akak naik 1.5kg?? chomell jer.. smlm borak ngan Hawa (BTB), die tnyer yani dh brapa bln, when i said yani baru 4.5mnths die terkejut sbb die kate perutss mcm 6bln.. woo woo wooo... comfirm kena cut cornetto pas nihh =p

Farid said...

mmg patut kener cut cornetto... nnt org pesan kat abah jgn beli laie cornetto utk mummy... aip aip...