Friday, November 6, 2009

:: Malang Tidak Berbau ::

Pagi semalam aku dikejutkan satu berita yg amat menyedihkan. Our officemate, Hasan accident. Muda lagi budak nih, baru 21 tahun. Dia kena langgar keta and sekarang tak sedarkan diri kt hospital. Selalu nyer around kul 8am si Hasan nie dah sampai office, tapi semalam dh pukul 9.30 still die xde lagi. So kitorg assume maybe die tak sihat or cuti ke. Skali around kul 10am CC Pora bitau Hasan kt spital.. Berderau darah dengar sbb sehari sebelum tu baru je gurau2 ngan die pasal nk install game bola kt pc...

Then around kul 12pm kitorg satu office ramai2 pegi melawat Hasan kt Hospital Ampang. 1st time haku sampai spital tu and 1st thing came across my mind, wow cantik nyer spital nie... Macam hospital swasta jer. Btw Hospital Ampang tu kt area Pandan Indah. Then kitorg terus naik tingkat 5, wad 5A... Waktu jalan masuk dalam wad tu mata pandang depan jer.. tak berani nk melilau2, kang ada plak nampak bender pelik2.. Sapa yang susah.

Sampai je katil no 15, time nampak je condition Hasan atas katil tu, mata dah tak bleh tahan. Time2 tu gak menangis, tapi sebab tak nak Hasan perasan, haku menyorok belakang curtain ngan K.Liza. Sebak sangat tgk die. After a few mins dok diam2 belakang curtain tu, baru la kitorang beranikan diri mengadap Hasan. Ya Allah, kesian sangat. Peha & tangan kanan die patah. Dr terpaksa tebuk besi kat betis die utk letak pemberat (around 7kg). Aku pon xtau knapa Dr buat macam tu aku assume maybe tu utk proses traction tulang peha die. Tengok mulut die bengkak, and mata bertampal ngan gauge (mcm pirate plak). Sangat ngeri hokehh.

Then kitorang pon start interview die. Macam mana boleh jadi, pukul berapa, kat mana kejadian tu... Masalah nyer Hasan langsung tak ingat apa2. Sedar-sedar je die dah terlantar kat hospital. Yang die ingat time tu die on the way balik umah dari office (around 6pm), then terus blank. So sekali lagi aku assume, mesti kuat betul budak nie kena langgar.

Time borak2 tu tiba2 agent insurance datang (salah sorang agent tu hensem hokeyy... ahahah Naz ko mesti sker statement aku nihh kan =p). So from agent tu la kitorg tau cerita sebenar. Die accident dah dekat sangat nak masuk simpang rumah dia. One lady (naik Waja) hit die dari arah sisi, and sbb tu la sebelah kanan die je yang teruk. Luckily ada polis kat area tu. Scooter Hasan mmg total lost. So dari investigation pihak insurance, lady tu yang salah and dapat claim 100% insurance lady tu. Good to hear that. Sapa soh ko main masuk je jalan orang. Bengong betul.

The thing yang kitorang sedih sangat pasal Hasan ni is that mak die sakit stroke. Everyday, time lunch hour slalu nyer die balik rumah, uruskan makan minum mak die. Tapi sekarang dah jadi macam nie sapa nak uruskan mak die kn. Die mmg seorang anak yang bertanggungjawab sebab nyer there's one time bos buat open house. So kitorang ajak die p sekali tapi die tolak. Lepas korek2 baru tau die tak boleh join sebab nak uruskan mak die. Tersentuh hati dgr cite die. Sebab selalu nyer jarang la kite dengar budak lelaki jaga mak kn. Sweet sangat.

Update untuk hari nie, lunch tadi bos kitorg p melawat die. Keadaan die makin stabil and gauge kat mata die Dr dah tanggal kan. Alhamdulillah, xder kerosakan teruk kat mata. Tak tau la berapa lama lagi die kena tahan kat spital. So Hasan, akak doakan kamu cepat sembuh. Please pray for him ya dear friends.

6 comments:

Em's Family said...

send my regards to him walaupun dia tak kenal, korang2 leh la kumpul2 duit sikit2 bagi kat dia kan..

FdausAmad said...

Salam,

gua nak ajak lu dtg lepak blog gua.rilek rilek.

Selambe.

Naz said...

Owh...aku mmg suka tengok ajen insuran tu sbb dia smart. tp, sbb org lain kata dia mcm lembut2, luntur sket kesukaan tu. Hehe.

Ye betul, ms dengar hasan accident, terperanjat jugak. Yg penting, dia selamat walaupun cedera teruk. Dia akan bedridden for quite a long time. Semoga dia cepat sembuh.

Iryani Noor said...

Miera : insya-Allah.. kitorg nnt mmg akan kumpul duit utk die.. kesian sgt..

Fdaus : insya-Allah.. nnt aku jenguk yer..

Naz : btul.. yg penting die selamat n xder putus mana2 anggota bdn die. Alhamdulillah la.. sok die ada operation, masuk besi.. eii takut aku..

blogresipi said...

Alahai kesian deat Hasan... terharu dengar yg dia sebelum ni uruskan mak dia yg uzur.. harap2 Hasan cepat sembuh macam biasa...

Iryani Noor said...

Ijan : Tu la.. Kitorg pon doa kn die cpt sembuh.