Thursday, November 19, 2009

:: Mak Penat Nyah ::


Hisyhh pagi tadi teruk betul jem kat MRR2. Sebab nyer ada accident. Biasa la org M'sia nie biler accident je mesti nk jenguk2 kat mangsa tu konon2 prihatin la tapi berapa ramai yang akan turun utk menolong??? Ciput je, yang lain sibuk amik no. kete/moto tu sbb nak beli no ekor. Opsss terlebeyy sudah. Hangin btul aku, dah la terbangun lambat. Seperti biaser abah lupa kejut (tp slau nyer aku terjaga sndri), die dah hensem2 baru ketuk bilik sambil tanyer " Ehh ko tak keje ke ari nih???". Adoiii ape punye statement daaa.

Konon nyer arini aku nak p HQ awal sket sbb ada perhimpunan pagi, takut parking xder. So lepas mandi ala-ala badak, terus bersiap + semayang, masuk kete meredah jem di MRR2. Then bila sampai je depan Sogo, tiber2 aku kena hon. Aiii, mak mula la panas hati nih, rase nyer aku bwk slow and still on my lane. Pastu aku perasan ada org tuer nie sengih2 macam kerang busuk kat aku. Laaaa... ghuper nyer yg hon & sengih mcm kerang busuk tu bapak aii. Keh keh keh, baru teringat, slalu nyer sebelm die sampai HQ, die mesti p singgah pekena teh tarik ngan chapati kat kedai mamak area Sogo tu. Bikn panas je abah aku nie. Pastu aper lagi, mula la adegan fast and furious. Aku mmg biaser racing ngan abah nih. Dari zaman kat JB lagi. (So blame it on abah & Abi kerana mengajar aku bwk kete mcm pelesit =p). Time tu aku still bawak Kancil 850 manual. Jangan main-main ngan kete tu, walaupon body Kanchh, tapi enjin Ferrari wooo.. Kepishh kepishh (owhh how I miss my old car). And seperti biaser akak menang. Hua hua hua, tu la kelebihan membawa kereta kecil. I'm driving Picanto btw.

Then pas sampai HQ, terus cari geng nk b/fast. Lapa tahap gabanzzz. Borak pnyer borak ngan K.Uyun tak perasan dah pukul 8.30am. Cadang nyer nak lepak kat ofis la, skali time nak naik tangga terserempak ngan Dato' TKP (O). Ko berani pulak akak naik ofis, nan adooo. So terpaksa jugak la menapak p tapak perhimpunan tuh.

Then macam biaser, bacaan doa di ikuti nanyian Negaraku dengan lagu2 Perkhidmatan Awam, then bacaan ikrar. Time tu je aku rasa kepala dah start berpinar2. Nafas pon dah start trun naik. "Aahhh sudah, lain macam je nih," bisik dlm hati. Betul2 lepas habis baca ikrar aku trus cakap ngan K.Uyun, "Kak, yani mcm nak pitam je ni". Cepat-cepat die papah aku p belakang. Dibuat nyer aku jatuh time assembly tu tak ke naya. Time duduk2 kat belakang tu pon aku rasa mcm nak pitam skali lagi, mata dh start kelabu tp cpt2 aku menyandar kat pagar. K.Uyun lak dah menggelabah, siap picit2 kn bahu aku. Dekat 10 min aku macam tu, pas ok sket trus K.Uyun bawak naik atas. (Macehh K.Uyun. mwuahh mwuahh... lebiuu). Maybe panas sangat kot kt bawah. Bile msk ofis, ok plak. Nasib baik la aku tak pengsan time assembly tu. Kalu tak arini aii jadi Drama Queen you =p. Pasni tobat tak mau datang HQ time depa buat Perhimpunan Pagi lagi.

Mlm nie plak Masjid Al-Hidayah betul2 depan rumah aku ni wat makan-makan. Dengar citer 3 ekor lembu tumbang. Hajat dihati nak p tolong rewang ramai2 masak lembu tu, skali mama cakap derang dh siap masak dari tgh hari tadi. Alaaa rugi. Lama dah tak tolong rewang, tak pe janji niat tu dh ade kn =p. So malam nie p makan je la =p. Pas maghrib nnt ada bacaan Yasin, then ceramah sket, pas solat Isyak leh mamam =p. Esok 1st time wat Solat Jumaat kat masjid ni. Mufti Selangor akan hadir bagi ceramah. Abah pon nampak semangat gile nak mayang Jumaat kt situ esok.

Citer pasal masjid nie, ari tu member adek kt JKR bukak cite. Die kate dulu tak der engineer pon berani nak supervise masjid nie. Alasan nyer sbb abah dok dekat ngan masjid tu. Mau tak nyer betul2 seberang jalan je masjid tu ngan umah kitorg. Muehehehhe. Dulu bila ada site meeting je abah siap call JD, abah cakap biar die chair meeting tu. Kena bagi enforcement sket, kalu tak takut lambat siap. Pastu bile dah masjid nie dah nak siap, leh kata tiap2 hari die p wat inspection. Kengkadang tu, pas balik solat maghrib dari surau, ngn kain pelekat tu pon die bleyy jln2 kat masjid tu. Kadang2 kitorg ikut gak (dengan hanya memakai baju kelawar and worker2 indon tu dah balik of coz =p). Semangat kan??? Memang xcited sgt nak tunggu masjd nie siap. Waktu 1st time contractor testing electrical, lampu die terang gile sampai ke rumah, infact jiran kitrog siap cakap ngan mama, "Yah, Kak Ton rasa macam duduk depan masjid Nabawi je". Hehehe. Semua org ka area Melawati mmg xcited lagi2 pulak next month start macam2 activity ceramah (jemputan derang ustazah2 yg famous2 lak tu), kelas agama & many more. Cuma class2 tu die buat dari Isnin sampai Khamis, start dari pukul 2.00 pm sampai 5.00pm. Org dh pencen je la leh join. Tak pe la at least ada gak programme2 utk para2 ibu kn.

Sambil menaip nie pon leh dengar alunan al-Quran dari masjid depan. Sayu betul. Aighttt till then. Nak mandi sebelum mama menjerit soh p masjid =p. Dadaaaaa...

5 comments:

nozieyusof said...

aku pon tanak jage pojek depan umah TKP..haha

citer psl abah ko + masjid nie best la

hehe

Ibu_Mysara Syauqeena said...

yani, be extra extra careful deh..u kan pregnant...btw congrates..lisa follow blog yani tp tk penah tinggal komen..hehehe..kenai tak lisa mana ni?hehehhe...

Em's Family said...

patutlaa kiterang dok cakap giler cepat masjid ni bina, rupenyer bapak ko monitor.. kudos tu bapak ko

Iryani Noor said...

Nozie: ok aper.. kalu projek nie berjln lancar, mesti cepat ko naik pangkat.. hua hua hua..

Lisa: thannxx for the advice =p.. eisyhh musti la ingat.. dolu2 time kat opus mamam pizza samer2.. eheheheh... maceh la sbb sudi singgah kt blogg aii nihh...

Mira: tu la.. gile kuaser kn abah aku tu =p.. tp die kate tu je la khidmat yg die mampu salurkan utk org2 melawati. ehh mayang raya nnt leh jmper ko kt masjid nihh =p.. ko dh ada blk from jepon lom??

Farid said...

awak bukan mayang raya kat parit raja kew?!! miahahahaha