Sunday, May 24, 2009

Mari belajar memancing...

Fuh... akhirnya tercapai gak hasrat den nak memancing samo bini den yg tercinto nie... agak adventure laa activity kali nie... super duper yummy...

OK.. Kali Nie den nak report pasal activity kat kolam Rus Kijang nie... Mosti ramei yang tau, Kolam Pancing Rus Kijang, kat area Kemensah belakang Zoo Negara tuh.. fuh.. dia nyer ikan boleh tahan byk.. rasa cam nak menjala jew... seperti yg korang maklum kat area Kemensah nie ado dua kolam,

  1. Kolam Pancing Joran Terjun (Tompat filem Baiknyer Cilok)
  2. Kolam Pancing Rus Kijang Park

"Kolam Pancing RusKijang Park"

Aktiviti kali nie agak berlainan sikit, sobab den pon tak der laa terror sangat memancing.. kalo mancing udang tuh boleh laaa.. kekekeke... Apa-apa pun den nak ucapkan terima kasih laa kat saudara Shah, yg telah ajor den camne nak ikan mata kail, ajo cara nak baling, ikat breedline dan macam2 laie laa... Set pancing den tak der laa hebat mano.. tapi boleh laa takat nak naik ikan patin 9 / 10 kilo...

"Shimano Slade 2500SB Reel, Juz a small reel but value for money"



"Kelengkapan Memancing... Sabun di bilik mandi.... lalalalala"


Alamak.. den nie dah lari dari cito asal.. ok back to my story lah... Pukul 8 am laie den dah bangun siap2 nak pi sarapan sebelum pi mancing. Umpan semua den dah ado.. cuma tak tau cukup ke idak. den cuma berbekalkan umpan cacing, groub, bomb dedak power ngan roti gardenia jek. kekekeke... tepat pukul 10 jerk, den ngan bini terpacak kat kolam ruskijang nie. Den tgk tak ramai org.. ada lah 4 orang jek..

"Nie nama nyer Grub a.k.a Umpan Plastik"


"Nie namanyer DragonFly.. Sajerk suka suka amik. Kalau tak suka jgn tengok. den tak larang... kekeke"


"Takkan nie pon nak bagi tau gak kot!!! Nie cacing tanah laa...."


"Haaa.. Yang nie Bomb cap helang.. huhuhu.. dgn kater lain dedak... "


Den pon per laie... pi kaunter, borak borak ckit dgn owner kolam tu then teruih cari port baek.. maksud baek tuh... yg tak berapa paneh laa.. Mula mula den try pakai umpan cacing tanah, main bottom lew atau dgn erti kata lain tak pakai pelampung cuma pakai batu pemberat.. ada paham?!. Pastu, pancing yang satu lagi den pakai pelampung.. so den nak try main middle lah...


"Ratu Pancing kat kolam RusKijang.. kekekeke"


Pergh.. satu jam den tunggu.. takder hasil... tak boleh jadi nihh.. den tukar teknik plak.. sebab ikan byk main area permukaan kolam.. den try main casting guna groub. Maksud groub tuh umpan plastik dan maksud casting tuh teknik pancing campak dan tarik. Fuh.. agak berpeluh den main teknik casting nie... slalu duk air-cond... kali nie den "sun-cond".. kekekeke...


"Tesen den membetulkan tali... biasa laa kalau ratu guna..."


Fuh.. jam dah pukul 12 tongah hari nie... matahari pon dh togak yoo atas kpala.. den tgk semua pemancing lom laie naik kan hasil.. sonyap yoo... Den pon tukau laa port.. den pi try main area tengah.. guna teknik casting laie.. sobabnyo byk ikan haruan ngan talapia yg merayau rayau kat gigi air.. geram den tgknyer.... rasa cam nak tombak kan ajer.. kekeke... Tapi hasilnya tetap sama... grrrr.....


"Iklan sat nooo... Lawa sandal nie... hehehe jgn mare baby..."


Grrrr.... kecewa campur hampa tapi dgn berbekalkan semangat MALAYSIA BOLEH!!!... bini den ajak tukar port kat bawah pokok mangga dekat ngan sangkar ikan tuh... Tempat nya agak tinggi dan redup sambil angin sepoi sepoi bahasa bertiupan.. cewah!!!! Masa den tengah nak masukkan umpan tetiba owner kolam pancing nie datang kat den, almaklumlah kami nie baru kat kolam tuh.. So, dengan berbekalkan tunjuk ajar dan nasihat owner kolam , den pon cuba teknik yg diajar...


"Besh besh besh... We are the besh...."


Fuh tak sampai 15 minit.. pancing kedua iaitu empunyanya bini den.. ditarik ikan besau... Greeeetttttttttttttttttttt......... Den pon per lagi... zaassss... Dlm hati den.. napo laa ko tarik pancing nie.. jenuh den nak narik balik... Hhhmmm... dgn 3 kali henjutan jerk... ikan tuh dapat lepas kan diri... waaaaa.... kecewa rasa nya... Tak terdaya den nak melawan ikan patin tuh dgn reel kecik cikai cap ayam... 30 - 40 meter si patin tuh tarik dan terus menghilang kan diri... mungkin bukan rezekiku....

Tak per.. den pun dgn kecewa duduk kat tepi sambil mengikat umpan ke mata kail... Tiba tiba!!!!!! Kriiittttttttttt.... reel shimano den ditarik hebat.. nasib baik tak tertarik ke kolam... Wah.. agak kuat ikan nie menarik... Den tarik... si ikan melawan... den lepas kan tali, biar dia main main dulu... den tarik semula.. si ikan tarik hampir hampir sangkut kat sangkar.. Ces.. tak leh jadi nie... Den pon per laie.. henjut sampai lomah ikan tuh dibuek nyo.. kekekek... Akhirnya tewas lah juga si pacu bersaiz sederhana... yeahhh... senyuman melirik, pengubat si patin yang menghilang.. kekekeke...

"Si Pacu yang tewas..."



"Utk aktiviti mari belajar memancing, Nie lah hasilnya"


So, aktiviti tamat hampir hampir pkl 2 petang. dengan hasil tangkapan sekor jerk... kekekeke.. jadi laaa... Itu rezeki yg kita ada... hehehehe.. OK geng... salam muhibbah dari saya... MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA. salamx...

5 comments:

Ibu Emir said...

hahaha tergelak jap, ingat ikan besau!! anyway, lenkali kalau nak gi, kalau tak kisah, ajak sekali boleh :D nak jadi tukang sorak jer bawak si kecik Emir tengok

Iryani Noor said...

ngahahahha... jadi la drpd xdpt langsung.. lamer tu tunggu... 4jam... sampai ngantuk2 aku.... minggu nie pon cam nk p lg.. mau join??? =p

nurshah80 said...

pegi pegi jangan tak pegi hihihihi...
cam kenal jerk tpt simpan umpan tu hehehehe....
pancing kene iklas baru leh lawan ayah irfan..huhuhu

Farid said...

bekas tmpat simpan umpan tuh nampak jerk sama.. tapi owner lain lain.. ekekeke... dis week mungkin dlm 3 jam leh dapat ikan... muahahaha :-P

nurshah80 said...

heheheeh pelanduk dua serupa kot hihihihi.....
mancing la sampai puas..... selagi boleh..