Tuesday, December 31, 2013

:: Happy New Year Everyone ::

In few hour's time, its time to bid farewell to 2013. 
Hope 2014 would be happier and exciting journey.  
Happy new year everyone... 



 

Monday, December 30, 2013

:: SIL Enggagement | Ain & Annas ::

28 December 2013

Alhamdulillah my SIL dah selamat bertunang dengan jejaka pilihan hatinya, Annas pada hari Sabtu lepas. Majlis dihadiri oleh ahli keluarga rapat sahaja.

 :: 28 December 2013 ::

Cerita di sebalik majlis ni:
On 25 Dec 2013, hubby received a call from my MIL. Die cakap keluarga Annas nak datang merisik sekaligus bertunang hujung minggu tu. Ape lagi, semua melompat la. Macam tak percaya pun ada.. Tapi benda baikkan, so proceed aje la. Preparation dibuat dalam masa 3 hari. *READ : 3 HARI YERR...

Annas ni still study in Scotland, balik bercuti for 3 weeks je. On 5th Jan 2014 ni die akan fly semula ke sana untuk habiskan baki pengajian die yang tinggal lagi setahun. Sebab tu la majlis ni sangat short notice. 

Barang hantaran digubah oleh Mak Su, adik my MIL. Cantikkan *ada sapa2 nak tempah??. Waktu aku kawen dulu pun mak su nie juga yang gubahkan untuk side hubby. Nasib baik la rumah PIL aku ni took only 15 min to Air Itam, so senang la nak beli barang-barang untuk gubahan hantaran. Hehehe.... 


 :: 5 tray barang hantaran ::

:: Ini la orang kuat majlis a.k.a Mak Su ::

 :: Sesi menyiapakan bakal tunangan orang =p ::

:: All set.. ::
 
Keluarga Annas tiba around 2 pm. Tanpa berlengah majlis diteruskan dengan majlis merisik. Perbincangan pun sangat santai, tak de nak berpantun bagai.. Ahakss =p... 

:: Sesi perbincangan ::

:: Hantaran dari pihak lelaki ::

Selepas risikan diterima, ayah Annas request nak dengar dari mulut adik ipar aku sendiri betul ke die terima Annas. Time tu Ain duduk dalam bilik, bile aku panggil die keluar, mula-mula die tak nak keluar. Die tanya aku boleh tak kasi tanda isyarat setuju je dari bilik... Kikiki, malu-malu plak die...

:: Nervous member nak menjawab soalan bakal pak mertua =p ::


Lepas Ain cakap SETUJU je, terus mak Annas sarung cincin bertunang =p
Alhamdulillah majlis berlangsung dalam keaadaan yang sangat smooth.

:: Ehemmm... orang tu da selamat bertunang la ::

:: Cincin merisik & bertunang ::

So lepas tu apa lagi, kita makan dulu..
Hidangan nie semua disediakan oleh MIL aku =p..
Ada ayam masak merah, kari daging, urap, sambal sotong & dessert.

:: Nyummssss.. ::

:: One happy family ::

:: Ain, si bongsu kesayangan mama & ayah ::


:: =p ::

 :: Umi & Maira ::

:: Si pipi gebu Maira ::

:: Aik.. belum ape2 lagi da kendong anak org?? =p ::
BTW baby ni anak buah Annas. Baru 3 bulan tapi berat dah cecah 8kg..

Congratsss to Ain & Annas
Semoga hubungan ini berkekalan hingga ke jinjang pelamin
Amin.

Thursday, December 26, 2013

Part II : The Little Big Club & thomas & Friends ::

  Okehhh sambung balik entry sebelum ni..

2nd floor :  The Little Big Club


Dalam Big Club nie ada Barney's Yard, Barney Playhouse, The Little Big Club Stage, Angelina's Dance Studio, Bob's Can-Do-Crew & Bob the Builder Play Structure. 

Kebetulan masa kitorang sampai 2nd floor, pertunjukan Barney akan starts in 15 minutes time. 
So to kill the time, kitorang bergambar dulu at Barney's Yard & Barney Playhouse ...

 :: Kekekke.. daddy kena ikut Sofia merangkak :: 

 :: Ok maaf kan muke aku sebab terlebih excited di situ ::

 

Lepas 10 minutes bercamwhoring bergambar, kitorang terus duduk diam2 depan stage untuk tengok Barney Show. Tengok la aksi Sofia, suka sangat dengan Barney tu.  
*Rasa bahagia sungguh bile tengok anak happy kan.


And the best part is when Barney peluk Sofia...
Awuhhhh excited betul anak mummy time tu..

 :: Gigih tau En Suami bersesak2 kat depan stage semata nak bawa Sofia salam Barney ::

Next kami ke Pingu's Igloo
Banyak arcade game machines je dalam nie.
 

Next we went to Angelina's Dance Studio
Each of the girls were dress up like a ballerina. Ahaha cute sangat..
Siap ada dance floor yang boleh tukar2 kaler.

 :: Ewahhhh.... suka tengok tutu tu ::

 :: Badan macam keras je Sofia.. tapi boleh la tu.. ahakss ::

 :: Syok sendiri menari atas dance floor ::

 :: Macam-macam aksi Sofia ::

Lastly kitorang pergi Bob The Builder Play Structure.
Kat sini korang kena buka kasut before entering tempat mainan ni. Pastu tempat ni memang kena memanjat. Perghh penat aku follow si Sofia. Dah la dalam tu sempit, terpaksa menyelit.. Kurang sesuai untuk orang yang berbadan besar chomel macam aku... Ahakss =p. Demi Sofia, aku layankan je.



 Ok settle 2nd floor..
Now, lets move on to the 3rd floor : Thomas & Friends

On the 3rd floor nie banyak rides. Tapi bukan rides yang extrema ye.
Semua ride sesuai untuk kanak2 ribena. 

First sekali kitorang naik Windmill Ride
 

Next kitorang naik Harold's Helitour  Ride
Bukan sekali tapi 2 kali aku naik heli ni..
Haha serious aku transform macam budak2 jugak..
 


 Next kitorang naik Colin's Crane Drop Ride
Perghhh gayat aku weiii...
Sofia rilex je, jerit2 seronok... *facepalm
But still ok la compared to Solero Space Shot @Genting.. 
Tu memang sure aku tak naik punyer.. haha


And lastly kitorang panjat Sodor Playground
Berpeluh juga la memanjat dalam nie.
*and mlm tu aku sakit2 badan sebab terlebih stretching.. haha




Sebelum balik, kitorang turun semula ke 2nd floor untuk tengok Thomas show..
 

Overall tempat nie memang sesuai for kids below 6 years or sapa2 yang suka benda yang chomel2 yang ada dalam Hello Kitty World tu =p... Ape pun yang penting Sofia suke =p..




 

:: Part 1 : Hello Kitty Town ::

11th March 2013

Bulan Mac lepas, aku ada kursus di JB. So alang-alang sampai sana, aku ajak hubby bawak Sofia jalan2 @Sanrio Hello Kitty Town at Puteri Habour, Johor. Untuk tiket price boleh refer SINI ekk..

Lepas korang purchase tiket, sila naik escalator ke first floor untuk ke Hello Kitty Town manakala Little Big Club is on the second floor and Thomas and Friends Park is on the third floor. Aku super excited pergi tempat ni sebab die indoor park which is sangat sesuai untuk budak-budak macam Sofia. But please keep in mind, theme park nie tak ada thrill ride ye.. Memang sangat sesuai untuk budak-budak bawah umur.. Hehe..

Hello Kitty Town



Mula-mula masuk kitorang naik Tea Cup Ride =p...


Next kitorang bergambar dengan maskot Hello Kitty @Dream Photo Garden



Masa beli tiket, kita akan dapat Dailly Activity Card untuk digunakan masa nak masuk Wishful Studio (Cookie Studio, Nail Salon, Jewellery Making Workshop, Costume Dress-up), Kitty House & Black Wonder. So every time masuk each studio, kena kasi card ni pada petugas untuk di cop. *boleh masuk sekali sahaja for each studio. 

 :: Dailly Activity Card ::

:: Wishful Studio  ::
(Cookie Studio, Nail Salon, Jewellery Making Workshop, Costume Dress-up)::
*kami tak masuk pun nail salon sebab malas nak kaler2 kuku nih  =p

So first stop, kitorang masuk Cookie Studio. Each of us diberi satu cookie, so terpulang la pada creativity masing-masing untuk warnakan cookie tu.

:: Ngegegge cute kan ::

:: Kasi blusher sikit ::

:: Sofia pun nak tunjuk bakat gak ::

Next, kami masuk Jewellery Making Workshop. Di studio nie kami diberi pilihan untuk pilih pendant untuk dipakai dengan rantai silver. Pendant die chomel2, kalau boleh Sofia nak pilih semua.. Haha..

:: Pilih.. pilih ::

:: Dapat 2 set rantai ::

:: Yayyy dah siap, boleh terus pakai ::
I wonder mana la Sofia simpan rantai tu sekarang??

Next stop, kami masuk Costume Dress-up. Kat sini ada macam-macam costume and kita boleh pilih satu costume sahaja. Ada petugas yang akan ambil gambar and kita boleh purchase gambar tu di Kawaii Photo Center sebelum balik.

:: Bab-bab pakai costume nie aku serah kat En Suami.. ahakss ::

Next kami ke Kitty House!. Kitty House ni macam rumah Hello Kitty la, complete dengan living room, bedroom, bathroom and kitchen. Semua barangan berasaskan Hello Kitty. *aihh nasib la Sofia tak mintak bedroom die macam bedroom Hello Kitty.


:: Yahhh tu dia gaya anak dara kami ::

:: Family portraiture ::

:: Daddy & daughter bonding time ::

:: Aisyhhh chomel sungguh.. Daddy, can i have one?? ::

:: Dalam toilet ::

:: Dressing table ::

 :: Kitchen & dining area ::

:: Hiasan dalaman Kitty House ::

 Next kami ke Black Wonder. Di sini kami diberi satu mission untuk selamatkan Hello Kitty & Danial yang kena culik oleh Kuromi. Kena selesaikan misi ni dalam masa yang ditetapkan. *Menggelabah gak nak kejar timing tu.
 

:: Eerie entrance to Black Wonder ::


:: Bergambar dulu sebelum start mission ::

 Gambar kiri : Heloo Kitty yang diculik
Gambar Kanan : tempat check-in torch sebelum mission bermula

Mula-mula masuk dalam tempat nie macam scary sikit sebab pencahayaan die a bit kelam and setting die macam castel lama. Then petugas kt situ tanya nak jalan or buat mission? So of coz la kami pilih untuk buat mission, baru la thrill gitu. Masa check-in torch tu, kami diberi satu simbol. So just follow simbol tu untuk dapatkan klue-klue yang seterusnya which is 5 huruf yang akan membentuk satu perkataan. Perkataan itu la 'password' untuk bebaskan Cik Hello Kitty kite =p.





And kami berjaya dapatkan password untuk selamatkan Hello Kitty & Danial.
Yaaayyyyyy...


:: Muka orang puas hati dapat solve the puzzle ::

And guess what, kitorang dapat A... Wehuuuu...
*Semangat tak kami.. wahaha

:: Certificate penyertaan ::

Next we were entertain by Hello Kitty and her friends. Memang bestttt sangat show derang.

:: Tinggi betul abg tu melompat ::

:: Bergambo lagi ::

:: Dan lagi =p ::


:: Sebelum keluar dari Hello Kitty Town, sila dapatkan gambar2 korang di Kawaii Photo Center ::

Fuhhhh tu baru settle 1st Floor. 
Nantikan Part II untuk The Little Big Club & Thomas & Friends ye..